17 Nisan 2008 00:00

‘Pirinç boykotu kara mizah örneği’

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ekmeğe zam yapanların, pirinç zammına karşı çıkmalarını “Türkiye’ye özgü bir kara mizah” diye tanımladı.

Paylaş

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ekmeğe zam yapanların, pirinç zammına karşı çıkmalarını “Türkiye’ye özgü bir kara mizah” diye tanımladı.
Ali Çetin dün yaptığı yazılı açıklamada, tüketici KDV ve ÖTV adı altında soyulurken özel öğretim, tekstil, gıda, turizm, konaklama gibi kayıt dışının yaygın olduğu sektörlerin 10 puanlık KDV indirimi ile ödüllendirildiğini söyledi. “KDV’yi cebine atanlar doymadı, kolay paraya üstüne bir de zam yaptılar” diyen Çetin, zam yapan tüccarların temsilcilerinin bir araya gelip tüketicileri pirinç boykotuna çağırmalarının “olsa olsa Türkiye’ye özgü bir kara mizah”olabileceğini belirtti. Çetin, çağrıların tüketicilere samimi gelmediğini kaydetti.
“Kendi şirketlerinin kasaları spekülatif kârla dolanların tüketici adına konuşmaya hakları yoktur” diyen Çetin, pirinç ve gıdadaki fiyat artışlarının geçici olmadığını vurguladı. Sorunun temelinde, aralarında Cargill şirketinin de olduğu enerji ve gıda tekellerinin yattığını ifade eden Çetin, ekilebilir alanların hızla yağlı tohum üretimine ayrıldığını ve bu ürünlerin bio-yakıta dönüştürüldüğünü bildirdi.
Yenilebilir gıda üretiminin azaldığını belirten Çetin “tohumu kontrol edenler ve hangi ürünün ekileceğine karar verenler, açlığı körükleyenler dev gıda şirketleridir” dedi.
20 yıl öncesinde dünyada kendine yeterli gıda üreten ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin artık tam bir dışa bağımlılık yaşadığını kaydeden Çetin, tarım politikasının tümüyle uluslararası gıda ve tohum şirketlerine terk edildiğini dile getirdi. Birinci sınıf tarım arazilerinin sanayiye açıldığını, yerel tohum türlerinin, yerini uluslar arası tekellerin GDO’lu tohumlarına bıraktığını belirten Çetin, Türkiye’de tarımın yok edildiğini söyledi. Gıda fiyatlarındaki artışın geçici değil kalıcı olduğunu vurgulayan Çetin, “ekmek bulamayan tüketicileri açlık grevine çağırmak çözüm değildir. Gelecek nesiller için ülke tarımına sahip çıkalım. Pirinç bulamadığınızda , bulgur yiyebilirsiniz ama otolarınızı yiyemezsiniz” uyarısını yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TABLO

SONRAKİ HABER

Kumarbazları kurtarma operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...