18 Nisan 2008 00:00

‘301 tümüyle kaldırılmalı’

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinde kısmi değişiklikler yapılmasını değil, maddenin tamamen kaldırılmasını istedi.

Paylaş

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinde kısmi değişiklikler yapılmasını değil, maddenin tamamen kaldırılmasını istedi. İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin kurduğu İHOP adına dün yapılan açıklamada, maddede değişiklik yapılmasının düşünce özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmayacağı vurgulandı.
İHOP Dönem Sözcüsü Hüsnü Öndül, 301’inci maddenin içeriği itibariyle koruduğu değer ve kurumları tabulaştırmaya uygun bir yoruma tabi tutulduğunu söyledi. Düzenlemenin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu aktaran Öndül, kişilerin otosansüre de zorlanacağını belirtti.
Düşünce özgürlüğünün devlet gibi düşünmeme, farklı düşünme özgürlüğü anlamına geldiğini kaydeden Öndül, Hrant Dink’in 301’inci maddeden hem mahkum edildiğini, hem de yaratılan atmosfer sonucu katledildiğini hatırlattı. 301’inci maddenin yürürlükten kaldırılmaması halinde, muhalif seslerin yine baskı altına alınacağı uyarısını yapan Öndül, 301’inci maddenin ivedilikle yürürlükten kaldırılmasını talep etti.
Davalar devam eder
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, TCK’nın 301’inci maddesinin tümden kaldırılması gerektiğini söyledi. Tombul yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin, köklü bir özgürlükçü ve demokratik dönüşüm ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Tombul, “Bugüne kadar 7 kez çeşitli biçimlerde değiştirilen TCK’nın 301’inci maddesi, bir kez daha değiştirilerek AB standartları yakalanmak isteniyor. Hrant Dink, Orhan Pamuk ve Elif Şafak gibi kamuoyunda bilinen isimlerin yanında çok sayıda gazeteci ve yazarın da yargılandığı 301’inci madde tümden kaldırılmadığı, ceza hukukumuz ve anayasamız ırkçı ve şoven ifadelerden arındırılmadığı sürece, bu davalar devam edecektir” ifadesini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Toptan: 301 kısa sürede geçer

SONRAKİ HABER

DTP: Demokratik hakkımızı kullandık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...