18 Nisan 2008 00:00

İran ile Türkiye ortak operasyonu tartışıyor

Türkiye ile İran arasında devam eden 12. Yüksek Güvenlik Komisyonu toplantısında iki ülke arasında Kandil’e ortak operasyon yapılması tartışıldı.

Paylaş

Türkiye ile İran arasında devam eden 12. Yüksek Güvenlik Komisyonu toplantısında iki ülke arasında Kandil’e ortak operasyon yapılması tartışıldı.
Ortak kamuoyu
Alınan bilgilere göre toplantıda İran heyeti, PKK ve PJAK’a karşı ortak operasyon, istihbarat işbirliği ve ortak kamuoyu oluşturma önerilerini gündeme getirdi. İran heyetine başkanlık eden İçişleri Bakan Yardımcısı Abbas Muhtac, İrna’ya yaptığı açıklamada, tüm bu konularda uzlaştıklarını ve 5 günlük toplantı sonrasında nihai anlaşmaya imza atmak istediklerini söyledi.
Sınır güvenliği
5 gün sürecek olan toplantıda Türk tarafına İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş başkanlık etti. Toplantıda, İran tarafının PKK ve PJAK’a karşı Türkiye ile birlikte Kandil’e operasyon düzenleme önerisi getirdiği öğrenildi. İran tarafı ayrıca, sınır güvenliğinin karşılıklı olarak artırılmasını önerdi.
İstihbarat işbirliği
Toplantıda taraflar arasında PKK ve PJAK konusunda istihbarat işbirliği yapılması konusunda mutabakat sağlandığı belirtilirken, Kuzey Irak topraklarında PKK güçlerine karşı ortak operasyon yapılması konusunda ise tartışmaların sürdüğü öğrenildi. İran tarafından gündeme getirilen “istihbarat işbirliği” konusunda her iki ülkede bulunan askeri ataşelikler kullanılarak sürekli bir iletişim trafiği oluşturulması öngörüldü. Toplantının ardından iki ülke arasında 4 ya da 5 maddeden oluşan ve PKK’ye karşı güvenlik ve işbirliği anlaşmasının imzalanması bekleniyor.(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

ARA SIRA

SONRAKİ HABER

AKP’nin balonunu patlatacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...