19 Nisan 2008 00:00

Bombalar üzerinde kurulu bir mahalle

Şirintepe’ye gittiğimizde sizi yeşillikler içinde bir mahalle; bahçeler içinde evler, sakin sokaklar karşılıyor.

Paylaş

Şirintepe’ye gittiğimizde sizi yeşillikler içinde bir mahalle; bahçeler içinde evler, sakin sokaklar karşılıyor. Adı gibi ‘Şirin’ bir yer olan bu mahallenin sorunları ise bitmek bilmiyor.
Dört bir yanı benzin istasyonu ile çevrili olan bu mahallede, NATO cephaneliği de bulunuyor. Ayrıca bu mahallede bir de ‘Türkiye ve dünyada’ üretimi, dağıtımı 1985 yılından beri yasaklanmış Tarım Koruma’ya ait DDT de dahil pek çok zehirli tarım ilacının hammaddesi olan ‘BHC’ deposu var. Yerinden oynatılması bile çok ciddi tehlike oluşturacak bu depo, yetkililer tarafından unutturulmaya çalışılıyor.
Kocaeli’ne bağlı Şirintepe Mahallesi sakinleri yıllardır yaşadıkları mahallelerini ‘bombalar üzerine kurulu bir mahalle’ olarak tanımlıyorlar.
‘Zehirli varillerden ayrı düşünmemek gerek’
Bu sorunun sadece Şirintepe’nin sorunu olmadığını belirten Şirintepe mahallesinin eski muhtarı İbrahim Güçlü, “Sorunu dün Türkiye’nin değişik yerlerinde bulunan zehirli varillerden ayrı düşünmemek gerekir. Bu insan hayatına hatta hiçbir canlı hayatına önem vermeme, sadece kârını düşünme mantığını bir sonucudur” dedi. Güçlü, mahallelinin yıllardır aynı yalanlarla kandırıldığını söyledi. Yetkililerin daha önce bu deponun Almanya’ya taşınacağını söylediğini, sonra da atıkların ve deponun İzgaz’ın fırınında yakılacağını söylediklerini vurgulayan Güçlü, bu söylemlerden sonra 20 yıl geçtiğini fakat değişen bir şey olmadığını kaydetti. İnsanların çoğunun BHC’nin ne olduğunu bilmediklerine de değinen Güçlü “Bu atıkları yok etmek için çok güçlü bir ısıya ihtiyaç var. Belediye artıkları yakmak üzere İzgaz’a başvurmuştu ve İzgaz bile bunu göze alamamıştı. İnsanlar zararlarını bilseler bununla mücadele de ederler” şeklinde konuştu.
Mahalle halkı daha önce mahallede birçok zehirli gazın depo alanı olarak tasarlanan bir limana ve bir mermer fabrikasına karşı mücadele ettiğini söyleyen Osman Nuri Şenol ise, “İskeleti hâlâ duruyor mermer fabrikasının. O dönem mahalledeki evleri tek tek gezip insanlara fabrikanın ve limanın mahalleye vereceği zararları anlattık. Mahallede komiteler kurduk ve önemli eylemlilikler gerçekleştirdik. Bütün mahalleliyi birleştirdik ve mahallemizde yaşayanlara zarar verecek olan bu tesislerin kuruluşuna engel olduk. Biz ister ve inanırsak atıklar da dahil mahallemizin diğer sorunlarını ortadan kaldırabiliriz” dedi.
NATO cephaneliği
Mahallenin dört tarafının benzin istasyonuyla dolu olduğunu belirten Şerafettin Turan, “BHC deposunun yanında bir de NATO Cephaneliği olarak geçen bir yerimiz var. Buradaki herhangi bir patlama bırakın Şirintepe Mahallesi’ni bütün Kocaeli’ni yok edebilir” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen patlamayı hatırlatan Turan, “İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı ” diyerek mücadele çağrısı yaptı. (Kocaeli/EVRENSEL)
Meltem Akyol- Celal Yıldırım
ÖNCEKİ HABER

Yarımca halkının can güvenliği yok

SONRAKİ HABER

Malatya ‘davası’ yerinde sayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa