19 Nisan 2008 00:00

Yarımca halkının can güvenliği yok

Kocaeli Körfez İlçesi Yarımca Bölgesi D-100 Karayolu yanında bulunan Turkuaz Petrol Dolum Tesislerinde çıkan yangın halkın tedirginliğini bir kat daha artırdı.

Paylaş

Kocaeli Körfez İlçesi Yarımca Bölgesi D-100 Karayolu yanında bulunan Turkuaz Petrol Dolum Tesislerinde çıkan yangın halkın tedirginliğini bir kat daha artırdı. Yarımca beldesinde semt halkının yanı başında can güvenliğini tehdit eden sanayi tesisleri bulunuyor. Tüpraş, Aygaz, Milangaz, İpragaz, Turkuaz, Akçagaz gibi dolum ve sanayi tesislerinin bulunduğu beldede yaşayanlar tedirgin.
Bu kaza da unutulacak!
Tüpraş ve Akçagaz dolum tesisinin bulunduğu Barbaros Mahallesinde 16 senedir oturan Fatih Akar, yaşanan kazanın ilk olmadığından söyledi. 1999 depreminde Tüpraş ve 2002 yılında Akçagaz’da da benzeri kazaların yaşandığına dikkat çeken Akar, “Akçagaz patlaması yaşandığında esnaflık yapıyordum. Alevler mahalleye kadar ulaştı ve dükkanın camları kırıldı” dedi. Mahallede genelinde işsizlik ve geçim sıkıntısının hakim olduğunu belirten Akar, bu sorunların diğer kazalar gibi bu kazanın da önüne geçip unutulacağını umutsuzlukla söyledi.
Akar, hükümetin 20 günlük laleler için harcadığı iki trilyon ile Atalar Mahallesi muhtarı, yaşanan olaylarda yine halkın zarar göreceğini belirtiyor.
15 yıldır Barbaros Mahallesinde yaşayan Coşkun Yazıcı, 20 günlük lalelere iki trilyonluk paralar harcanırken, bu paralar ile çok rahat bölgede önlem almak için harcanabileceğine dikkat çekti.
Hayatını Yarımca’da geçirmiş olan 46 yaşındaki Zeki Topuz da “20 sene öncesine kadar çevremiz hep kiraz bahçesiydi. Sandık sandık kiraz toplardık. Şimdi hepsi kurudu. Hava kirliliği nedeniyle ağaçlar da kuruyor” diye konuştu.
Bölgede hastalıklar arttı
Kazanın yaşandığı Turkuaz Akaryakıt Dolum Tesisinin bulunduğu Atalar Mahallesi Muhtarı Fitnat Gündüz ise tesislerin insanların yerleşim alanlarından sonra kurulduğunu belirterek kimyasal madde dolu olan tesislerle çevrili bir alanda yaşayan mahallelinin artık isyan ettiğini vurguladı. “Korkuyla yatıp kalkıyoruz. Bütün mahalleli şikayetçi olacağını söyledi. Maddi zararlar dışında manevi zararlar da karşılanmalı” diyen Gündüz, insanların yaşadıkları korku nedeni ile kooperatiflerden ayrılmak istediklerini belirtti. Gündüz, bölgedeki insanların taşınması sağlansa bile tehlikenin, gerekli önlemler alınmadıkça geçmeyeceğini ve bölgenin sürekli bir tehdit altında kalacağını vurguladı. Bölgede lenf ve akciğer kanser vakalarının arttığına dikkat çeken Gündüz, “Olası bir kazada Ev-Yap’ın yolun bir tarafını kapaması ile ne mahalleli kaçabilecek ne de itfaiyenin içeri rahatça girebilecek. Kocaeli’nde sanayiciye kimse ses çıkarmaz olan vatandaşa olur. Tesis yandıysa sigortalıdır karşılanır, vatandaşın zararı kendisine kalır” diye konuştu.
Önceki ve şimdiki belediye başkanıyla görüştükleri halde bir sonuç alamadıklarını söyleyen Gündüz, tesisler yokken, burada yaşamaya başladıklarını ve evlerini terketmek istemediklerini dile getirdi. (Kocaeli/EVRENSEL)
Barış Kara-Murat Gök
ÖNCEKİ HABER

100. Yıl İşçi Blokları’nın dertleri bitmiyor

SONRAKİ HABER

Bombalar üzerinde kurulu bir mahalle

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...