19 Nisan 2008 00:00

100. Yıl İşçi Blokları’nın dertleri bitmiyor

Her yıl özellikle bahar aylarındaki yağışlar, 100. Yıl Mahallesinde kanalizasyonların taşmasına ve patlamalarının yaşanmasına neden oluyor.

Paylaş

Her yıl özellikle bahar aylarındaki yağışlar, 100. Yıl Mahallesinde kanalizasyonların taşmasına ve patlamalarının yaşanmasına neden oluyor. Semtle iç içe olan hayvan barınağından kaçan köpekler de halkın can güvenliğini tehdit ediyor.
Semtte yeni yapılan yerleşim alanlarının alt yapı sistemi 100. Yıl’a bağlandığından özellikle kanalizasyon sisteminde sorunlar yaşanıyor. 4906 konuta göre planlanan sistem sonrasında kurulan yerleşim alanlarının dahil edilmesiyle birlikte ciddi kapasite sorunları yaşamaya başladı.
Belediye mazeret üretiyor
Her kanalizasyon taşması ve patlama sonrası tamir, site tarafından yaptırıldığından milyarlarca liralık maliyete neden oluyor. Semt sakinleri, kooperatif yetkilileri ve mahalle muhtarı Ankara Büyükşehir Belediyesine defalarca başvuru yaptıklarını belirtiyorlar. Belediye, kanalizasyon hattının kuruma devredilmediğini, bunun için bakım onarım işlerinin sitece yapılması gerektiğini açıklarken, Su ve Kanal İşletme Daire Başkanlığı ise, siteye kanal katılım payı olarak 2005 yılında 1.101.739.76 YTL bütçe çıkarmış.
Mahalle muhtarının son başvurusuna ise belediyece mevcut hatların yetersiz, eski ve parsel içlerinden de geçtiği göz önüne alınarak imar yollarına yeni hatların döşenebilmesi için projelendirme gerektiğinden talebin Plan Proje Dairesi Başkanlığına iletildiği yönünde bilgi verilmiş. Kooperatifin alt yapı tesislerini belediyeye devretme önerisi karşısında belediye, evlerin emlak beyan değerinin yüzde 2’si kadar katılım payı talep etmiş. Bu katılım payı karşılanmadan Belediye tesisleri devralmadığı gibi bakım ve onarım işlerini de yapmıyor.
Kooperatif merkezi sistem ile ısınmakta iken peşin gaz alınarak tüketim yapıldığını ifade eden kooperatif yetkilileri, belediyenin 1997 ve 2000 yılları arasında sayacın eksik tüketim kaydetmesi nedeni ile 3 trilyon civarında bir borç çıkardığını ve halen mahkemelik olduklarını belirtiyorlar. Semt sakinleri ise, 1994 yılında site genel kurulunda protesto edilen Belediye Başkanı Melih Gökçek’in tepki olarak semte hizmet getirmediğini düşünüyor.
Hayvan barınağı sorunu
Evrensel Koleji ve Çankaya Üniversitesi arasında bulunan ve semtle iç içe olan hayvan barınağı, semt sakinlerinin diğer bir sorunu. Hayvan barınağından kaçan köpeklerin özellikle çocuklar başta olmak üzere tüm semt sakinlerinin sağlığını tehdit ettiğini, semtte hayvan barınağı var gerekçesi ile çevre semtlerden de başıboş köpeklerin bu alana bırakılmasının sorunu daha da büyüttüğünün belirten semt sakinleri, hayvanların zarar görmesini istemediklerini, barınağın yerleşim alanlarından uzak bölgelere taşınmasını talep ettiler.
100. Yıl Mahalle Muhtarı Mehmet Erdem, kanalizasyon sorununun çözümü için üyelerin genel kurulda karar alması gerektiğini belirterek, belediyenin de soruna bir an önce el atmasını, ilgili belediyece hayvan barınağının şehir dışına taşınmasını, hayvanların insanlara zarar vermeden korunmasının sağlanmasını istedi. Ayrıca, belediyenin, halkın yararlandığı parklara spor kompleksleri yapmasını talep eden Erdem, 25 bin kişinin hizmet aldığı 100. Yıl Sağlık Ocağı’nın hizmet binası inşaatı için başka bir semte aktarıldığını, yapımı tamamlanan binanın bir an önce hizmete açılması gerektiğini belirtti.
Eşit hizmet istiyorlar
Kooperatif olarak vatandaşlar adına belediyeden hizmet istediklerini belirten 100. Yıl Sitesi İşletme Kooperatif yetkilileri, atık su bedeli gibi tüm belediye vergilerini ödediklerini, kanalizasyon başta olmak üzere alt yapı sorununun belediyece çözülmesini, hayvan barınağının kaldırılmasını, diğer mahallelerin yararlandığı hizmetlerden eşit olarak yararlanmak istediklerini belirtti. Belediye sorunları ile ilgilenmez ise semt halkı olarak gereken tepkiyi seçimlerde göstereceklerini de dile getirdiler.
Mahalleli Ali Livan da, kanalizasyon sorunu çözülmediğinden yazın daha çok sorun yaşanacağını vurgulayarak, bulaşıcı hastalıkların, sivrisinek ve kokunun halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kışkırtıcı habere konseyden uyarı

SONRAKİ HABER

Yarımca halkının can güvenliği yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa