19 Nisan 2008 00:00

Kışkırtıcı habere konseyden uyarı

Basın Konseyi Yüksek Kurulu Ege Üniversitesi’nin bazı öğretim görevlilerinin yazılı şikayeti üzerine Doğan Haber Ajansı’nı uyardı. Konsey “Terörü protesto eden öğrencilere molotof atıldı” haberi için, “Soruşturulmadan haber yayınlanamaz” kararını verdi.

Paylaş

Basın Konseyi Yüksek Kurulu Ege Üniversitesi’nin bazı öğretim görevlilerinin yazılı şikayeti üzerine Doğan Haber Ajansı’nı uyardı. Konsey “Terörü protesto eden öğrencilere molotof atıldı” haberi için, “Soruşturulmadan haber yayınlanamaz” kararını verdi.
Tam Dağlıca’da sekiz askerin kaçırıldığı günlere denk gelen haberde kullanılan ifadeler “linç kültürüne katkı” olarak nitelenmişti. Haber, Milliyet’in okur temsilcisi Derya Sazak’ın köşesinde de ele alınmış, Sazak “Gazetecinin görevi kışkırtmak olmamalı” demişti.
Ajans ve muhabir uyarıldı
Ege Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu, Prof. Dr. Nurgün Bıçakçı, Prof. Dr. Evren Evrenosoğlu, 22 Ekim 2007 tarihinde Milliyet Gazetesi ve gazetenin internet sitesinde Doğan Haber Ajansı kaynaklı, ajansın İzmir muhabirinin yazdığı bir habere itiraz etmişti. Öğretim üyeleri, “Terörü protesto eden öğrencilere, başka öğrenci grubu molotof attı” başlıklı haberde Basın Meslek İlkelerinin girişinde yer alan; “Gazetecilikte temel görevin, gerçekleri bulup bozmadan, abartmadan kamuoyuna yansıtmak” ilkesi içinde “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın ve doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz” maddesine dayanarak muhabirin ve gazetenin uyarılmasını istemişti.
Basın Konseyi Meslek Yüksek Kurulu, Doğan Haber Ajansı ve Muhabiri Bahri Karataş’a oy birliği ile Milliyet Gazetesine de oy çokluğu ile uyarı kararını verdi.
Konseyden yapılan açıklamaya göre, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ile DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci şikayet konusunda cevap vermedi, sadece haberi yazan DHA İzmir muhabiri Bahri Karataş haberi kendisinin yazdığını, ancak haberin yayınlanmasından sonra çalıştığı kuruma tekzip ya da düzeltme gelmediğini söylemişti. Öte yandan Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Yardımcısı Belma Akçura, adı geçen haberin 5 Kasım 2008’de “Ombudsman” köşesinde yer aldığını hatırlattı. Omdusman Derya Sazak, haberi eleştirerek “Medyaya düşen sorumluluk da böyle dönemlerde ‘nefret’ duygularını körüklemek değil yatıştırıcı olmaktır” değerlendirmesini yapmıştı. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Derya Sazak:Yatıştırıcı olmalı

SONRAKİ HABER

100. Yıl İşçi Blokları’nın dertleri bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...