19 Nisan 2008 00:00

Bir yudum söyleşi, bir yudum müzik

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda “Doğal-Kentsel Çevre” kapsamında “Bir Yudum Bekleyiş” adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

Paylaş

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda “Doğal-Kentsel Çevre” kapsamında “Bir Yudum Bekleyiş” adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Söz konusu belgesel Laz kültürünü anlatması bakımından bir ilk olma özelliği taşıyor. Laz çay üreticilerinin yaşamlarına dair kesitler sunuyor. Çayın Laz kültürüne etkisini anlatan filmin yönetmenliği İlkay Nişancı tarafından yapıldı. Laz müziğinin önemli isimlerinden Birol Topaloğlu da belgeselin müziklerini yaptı. Artvin’in Arhavi ilçesinde çekilen belgeselde, çayın bardağımıza kadar gelme yolcuğu anlatılmış. Bu yolculuk hikayesinde çayın Laz kültürü içindeki yeri ve çayla birlikte yaşananlar ele alınıyor. Belgeselde Lazca konuşmalar da yer alıyor. Ve anlatılan ülke coğrafyasının hiç de yabancısı olmadığı göç, gurbet, yoksulluğun izlerini bulmak da mümkün belgeselde. Yöreye gelen çayın “bilinçsizce” üretilmesine, hükümetler tarafından uygulanan “yanlış” tarım politikaları da eklenince ortaya acı bir tablo çıkıyor. Kanser illeti neredeyse bu coğrafya ile özdeşleşti. Yaşanan ölümler genç bedenleri toprağa götürdü ve götürmeye devam ediyor. Belgesel bu gerçeğin de üzerinden atlamayarak, kanserin insanlar üzerinde yarattığı tahribatın izlerine yer vermiş.
Belgesel gösteriminin ardından, “Bir yudum söyleşi, bir yudum müzik” başlıklı bir söyleşi yapıldı. Söyleşiye Birol Topaloğlu ve filmin yönetmeni İlkay Nişancı katıldı. Topaloğlu, Laz dilinin ve kültürünün, coğrafyasının korunması için mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Nişancı ve Topaloğlu, filmle ilgili sorulara cevap verdiler. Birol Topaloğlu ayrıca, tulumuyla Laz ezgilerini seslendirdi. Belgeseli izlemeye gelenler ise horon teptiler. (İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Karikatür Festivali başladı

SONRAKİ HABER

Dünya, Türk sinemasını Yılmaz Güney’le tanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...