19 Nisan 2008 00:00

Bush ve Brown İran’ı konuştu

İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve ABD Başkanı George W. Bush’un Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmeden “İran’a yeni yaptırım çağrısı” çıktı.

Paylaş

İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve ABD Başkanı George W. Bush’un Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmeden “İran’a yeni yaptırım çağrısı” çıktı. Bush ve Brown, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlerken, Bush, İran’ın nükleer zenginleştirme alanındaki bilgisini enerji üretiminden silah yapımına dönüştüremeyeceği açıklamasına karşı çıktığını söyledi.
Bush, İran’ın nükleer faaliyetlerinin yalnızca sivil enerji programı amaçlı olduğu açıklamalarını reddetti ve Tahran yönetiminin güvenilmez olduğunu ileri sürdü. ABD Başkanı, “İran’ın iddiaları doğru olsa bile bu bilgiyi askeri programa aktarmayacakları varsayımını naif bulduğunu” ifade etti.
Gordon Brown da “İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasına ilişkin uluslararası toplumun taleplerine uymaması durumunda yeni yaptırımlar uygulanması çağrısı için özür dilemeyeceğini” söyledi.
İngiltere Başbakanı, ABD’de yapılacak başkanlık seçimlerine atıfta bulunarak, ABD ile İngiltere arasındaki ilişkilerin, yeni başkanla da güçlü bir şekilde sürdürüleceğini belirtti.
Bush ve Brown’ın Beyaz Saray’daki buluşması, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’den sonra iki ülke ilişkilerinin yara aldığı görüşünü yalanlamış oldu.
Brown, Bush’dan önce Demokrat Parti’nin başkan adayları Hillary Clinton ve Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John McCain ile de bir araya geldi. (DIŞ HABERLER)

İran, ABD’nin iddialarını yalanladı

İran, ABD’nin “Irak’taki isyanı desteklediği” yönündeki iddiasının “temelsiz” ve “asılsız” olduğunu belirtti. İran’ın BM temsilciliğinden yapılan açıklamada, ABD Başkanı George W. Bush dahil diğer Amerikalı yetkililer ve son günlerde Kongre’de yapılan konuşmalarda İran’a yönelik “yanlış” iddialarda bulunulduğu kaydedildi. Açıklamada, “Bu iddialar, kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmek için yapılan beyhude çabalardır. İran, Irak’taki istikrar, güvenlik ve refahtan yanadır. Bu nedenle Irak konusunda Amerikalı yetkililerin İran’a yönelik temelsiz iddialarını reddediyoruz” denildi.
ABD’nin Irak’taki komutanı General David Petraeus geçen hafta Kongre’de yaptığı konuşmada, “İran destekli özel birliklerin demokratik bir Irak’a en büyük tehdidi oluşturduğunu” öne sürmüştü. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise İran’ın milislere desteğinin artmasına karşı çıkmak için ülkesinin elinden geleni yapacağını belirtmişti.
ÖNCEKİ HABER

Batı Şeria’da tam abluka

SONRAKİ HABER

KENTTENGELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...