19 Nisan 2008 00:00

Merkez’in faiz hesabı değişti

Yüksek çıkan mart enflasyonu, Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme yönelik faiz hesaplarını bozdu.

Paylaş

Yüksek çıkan mart enflasyonu, Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme yönelik faiz hesaplarını bozdu. Faiz oranlarının artmama olasılığının güçlendiğini bildiren MB, bu kez faizleri artırabileceğini duyurdu. Yabancı bankalar mayısta faiz artışı bekliyor.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, küresel piyasalardaki gelişmelerin temkinli olma ihtiyacını artırdığını belirleyerek altı aydır süren faiz indirimlerine martta ara verdi. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın enflasyona yönelik ikincil etkileri de tespit edilince faiz oranları sabit tutuldu.
Merkez Bankası kaynakları, mart toplantısının ardından faizlerde indirim duruşunun korunduğunu, önümüzdeki dönemde kurulun faiz kararlarının sabit tutma ya da indirim yönünde olacağını belirtiyordu.
Ancak bu görüş kurulun dünkü toplantısında değişti. Kurul, faiz oranlarını yine sabit tuttu. Ancak olumsuz haberlere duyarlılığın arttığını belirterek, faiz oranlarını artırabileceğini bildirdi. Faiz duruşundaki değişikliğin temel nedeni, yüksek çıkan mart ayı enflasyonu oldu. Yüzde 3.17’lik ÜFE artışı ve yeniden çift haneye çıkan yıllık rakamın, 12 ve 24 aylık beklentilerde ciddi bozulma yarattığı görüldü. Temel gösterge olan TÜFE de yüzde 9.15’e çıkarak hedeften biraz daha uzaklaştı.
Faiz rekoru İzlanda’nın elinde ancak Türkiye’de kısa vadede yeni faiz artırımları görülebilir.
Kurul, iki yıldır vurgulanan gıda fiyatlarındaki artışın da artık iyice belirginleştiğine dikkat çekti. Mart itibariyle ikincil etkileri enflasyon üstünde baskı oluşturacak gruplar arasında işlenmemiş gıda fiyatları gösterilirken, bahar aylarıyla birlikte bu grupta fiyat düşüşleri olacağı belirlendi. Ancak özellikle otel-lokanta grubu fiyatlarına etkisi nedeniyle işlenmiş gıda fiyatlarının enflasyonu yükseltebileceği belirlendi. Kurul, döviz kuru etkilerinin de artık daha belirgin olarak görülmeye başlanacağını belirledi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

EKOKÜLTÜR

SONRAKİ HABER

Akel kârda, BİM yoğun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...