19 Nisan 2008 00:00
SSGSS yasalaştı itiraz sürüyor
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısında değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda 3 hafta süren görüşmelerin ardından yasalaştı
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısında değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda 3 hafta süren görüşmelerin ardından yasalaştı. Emekçilerin haklarını gasp eden ve emekliliği imkansız hale getiren tasarıyı Meclise getiren Çalışma Bakanı Faruk Çelik, milletvekillerine kıyak sağlayan maddelerin tartışılmasının haksız olduğunu ileri sürerek Milletvekillerinin özlük haklarını da mertçe, yiğitçe hep beraber getirip, buradan geçirmemiz gerekiyor dedi. İşçi ve memur temsilcileri ise SSGSSye karşı itirazlarını sürdürmeye devam edecek.
Türk-İş ve Kamu-Sen Cumhurbaşkanı ile görüşecek!
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu yaptığı açıklamada, taleplerinde hâlâ karşılanmayan konular bulunduğunu belirterek, bunlarla ilgili Cumhurbaşkanı nezdinde girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.
Kamu-Sen Yönetim Kurulu da, SSGSS ile ilgili görüşlerini bildirmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gülden randevu talep etti.
Mücadele sürecek
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ise bundan sonra izleyecekleri tavrı birlikte belirleyecek. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yasanın çıkmış olmasına karşın önlerinde Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi ve uygulama süreci bulunduğuna işaret ederek, hak kayıplarını geri almak için tüm bu süreçlerde mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanından randevu talep etmek de dahil, bundan sonraki tavırlarını yasaya birlikte itiraz ettikleri örgütlerle belirleyeceklerini kaydeden Tombul, 1 Mayısta da bütün Türkiyede yasaya karşı itirazlarını yükselteceklerini bildirdi.
Konfederasyonlara çağrı
Harb-İş Sendikası, Türk-İş başta olmak üzere tüm emek örgütlerinin sosyal dönüşüm programına içten, ikilemsiz ve kararlı tutum alarak birlikte karşı çıkmalarının tarihsel önemde erdemli bir yaklaşım olacağını bildirdi. Sendika Merkez Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, TBMMde yasalaşan sosyal güvenlik tasarısının emeklilik yaşı, prim gün sayısı ve sağlık katılım payı gibi birçok konuda önemli değişiklikler getirdiği belirtildi. Açıklamada bu konuda emek örgütlerine çok önemli görevler düştüğü kaydedildi.
Hukuki süreç başladı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilerin yıpranma hakkını ortadan kaldıran düzenlemenin Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine götürülmesi için gerekli hukuki çalışmaları sürdürdüğünü bildirdi. Açıklamada, Çalışma Bakanı Faruk Çelikin, yıpranma hakkı kaldırılan sigortalıların kazanılmış haklarının korunmasına yönelik olarak geçici maddeye bir ek yapılabileceğini söylediği hatırlatılarak, Çelikin bu sözünü yerine getirmediği belirtildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)