19 Nisan 2008 00:00

Üniversite öğrencileri tersane işçileri için yürüyor

İstanbul ve Ankara’da bulunan kamu ve özel üniversitelerin öğrencileri, tersane işçileriyle bir araya geliyor

Paylaş

İstanbul ve Ankara’da bulunan kamu ve özel üniversitelerin öğrencileri, tersane işçileriyle bir araya geliyor. Kartal’dan Tuzla’ya bugün yürüyüş düzenleyerek tersane işçileriyle bir araya gelecek olan öğrenciler, tersanelerde yaşanan iş cinayetlerine ve kuralsız çalışma koşullarına karşı dayanışma mesajı verecekler. Akademisyen ve aydınların da destek verdiği öğrenciler, bugün düzenlenecek ‘Ölen tersane işçilerinin aileleriyle dayanışma etkinliğine’ de katılacaklar.
Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Mehmet Kentel, Boğaziçi, ODTÜ, Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü, Koç ve Sabancı üniversitelerinin öğrencileri olarak bu yürüyüşü düzenlediklerini ifade etti. Bir haftadır üniversitelerinde çeşitli etkinliklerle tersane işçilerinin yaşadığı sorunları anlattıklarını ve diğer öğrencilerden destek istediklerinin belirten Kentel, geç de olsa tersanelerde yaşanan vahşete karşı işçilerin yanında olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Yürüyüşün bugün saat 10.00’da Eminönü İskelesi’nde yapacakları basın açıklamamı ile başlayacağını söyleyen Kentel, Haydarpaşa Tren Garı’ndan Kartal’a geçeceklerini buradan da yürüyerek Tersane bölgesine ulaşacaklarını ifade etti.
Ankara’da eylem yapıldı
ODTÜ öğrencileri Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaparak, Tuzla’da yaşanan iş cinayetlerine bir kez daha dikkat çektiler. ODTÜ öğrencisi Derya Koptekin, Tuzla tersanelerinin gemi inşa siparişinde Avrupa birincisi ve dünya dördüncüsü olduğunu ancak çalışma koşullarının eski çağlardaki köleliği çağrıştırdığını belirtti. Koptekin, Türkiye’nin iş kazalarında da dünya üçüncüsü, AB ortalamasında ise birinci sırada olduğunu bildirdi.
Tuzla’nın esnek, güvencesiz çalışma ve taşeron sistemine dair önemli veriler sunduğuna dikkat çeken Koptekin, emekçilerin Tuzla’da yaşananlara müdahil olmasının kendi hayatlarına da sahip çıkmak anlamına geldiğini belirtti. ODTÜ öğrencilerinin, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle buluşarak Tuzla’ya gideceğini sözlerine ekleyen Koptekin, “tersanede yaşanan cinayetlere alışmıyoruz, kabul etmiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanı Taksim’i kabul etmedi

SONRAKİ HABER

SSGSS yasalaştı itiraz sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...