19 Nisan 2008 00:00

Meclis’te 301 gerilimi

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301 ve 305’nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Görüşmeler görsel basının dışarı çıkarılmak istenmesi üzerine büyük bir tartışmayla açıldı. Bunu MHP-DTP atışması izledi

Paylaş

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301 ve 305’nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Görüşmeler görsel basının dışarı çıkarılmak istenmesi üzerine büyük bir tartışmayla açıldı. Bunu MHP-DTP atışması izledi.
TBMM Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan komisyonda, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın değişiklik öngören yasa teklifi ile DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, maddenin tamamen kaldırılmasını öngören yasa teklifi birleştirilerek görüşüldü.
Hükümet adına Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in de katıldığı toplantıda Komisyon Başkanı İyimaya, gazetecilerin görüntü almasından sonra kameramanları dışarı davet etti. CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe buna karşı çıkarak, uygulamanın antidemokratik olduğunu, basının görüşmeleri sonuna kadar izleme hakkı bulunduğunu söyledi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da “Neden çekiniyorsunuz? Bütün Türk milletinin burada Türklüğe ve Cumhuriyet’e hakaretin nasıl serbest bırakıldığını öğrenme hakkı var” dedi. Bu sırada, gazetecilere müdahale ederek dışarı çıkarmak isteyen bir polis memuru, muhalefet milletvekilleri tarafından tartaklanarak dışarı çıkarıldı.
İyimaya, güvenlik görevlilerini dışarı davet ederken, Komisyon’da geleneğin görüntü alınmasından sonra kameraların dışarı çıkması olduğunu söyledi. Tartışmalardan sonra Komisyon Başkanı İyimaya, üç kameraman ve bir foto muhabirinin komisyon çalışmalarını izlemesine izin verdiğini açıkladı. Gazetecilerin kendi aralarında anlaşması üzerine Komisyona TRT, AA ve Meclis TV kameramanı ile AA foto muhabiri girdi.
Teklifler birleştirildi
Toplantı ‘usul’ tartışmalarının ardından Teklif sahibi AKP’li Kaynak’ın söz almasıyla başladı. Kaynak, “Teklifin, üst hukuk normlarına aykırı olmamasına dikkat ettim. Özgürlüklerin, mutlak ve sınırsız olması imkansızdır” dedi. Kaynak’ın, teklifi hakkında bilgi vermesinin ardından, ikinci teklif sahibi DTP’li Hasip Kaplan söz aldı. Kaplan, 301. maddenin yürürlükten kaldırılması doğrultusunda kanun teklifi verdiğini belirterek, “Bu teklifi Barroso’dan önce Haso’nun teklifi olarak önce biz getirdik” diyerek sözlerine başladı. Kaplan, “Hrant Dink’in ölümüne neden olan 301, sabıkalı, katil bir maddedir” diye konuştu. İfade özgürlüğü ve AB müzakere sürecindeki düzenlemeler çerçevesinde bu maddenin yasadan çıkarılmasının zaruri olduğunu belirten Kaplan, “Türklük yerine Türk Milleti olursa, 80 yıllık uygulama devam eder, değişen bir şey olmaz. Türk Ceza Kanununun diğer maddelerinde Türk, Kürt, Laz, Arnavut, Çerkez gibi ırk, etnik kimliklere ceza verilmesi öngörülüyor. Zaten aşağılama müeyyide altına alınmış” dedi.
Komisyon Başkanı İyimaya, AK Parti’li Kaynak ile DTP’li Kaplan’ın tekliflerinin birleştirilerek, birinci teklif üzerinden görüşmelerin yapılmasını oylamaya sundu. İyimaya, tekliflerin birleştirilmesinin kabul edildiğini bildirdi.
‘Kürt olmaktan gurur duyarım’
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz konusu tekliflerin Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek, komisyon tarafından kabul edilmemesi ve gündeme alınmaması gerektiğini savundu. Vural’ın, “Böyle bir husus yoktur. Türk Milleti bir bütündür, mozaik de değildir” sözleri üzerine DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Kürt olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, “Bana ‘Kürt değilsiniz’ diyemezsiniz. Aslımı inkar edemezsiniz” dedi.
CHP’li Halil Ünlütepe ise 301. maddeyle ilgili değişikliğin teklif olmadığını, Hükümet tarafından hazırlanmış bir tasarı olduğunu söyledi.
AKP’li milletvekilleri de TCK’nın 301’inci maddesinden ‘soruşturma’ açılmasına dair izin yetkisinin Adalet Bakanı’na verilmesi için önerge verme kararı aldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

EMEK DÜNYASI

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanı Taksim’i kabul etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...