19 Nisan 2008 00:00

Yezidiler ‘Çarşam’a Sor Bayramı’nı kutladı

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı köylerde yaşayan yaklaşık bin Yezidi vatandaş, ‘Çarşam’a Sor Bayramı’nı kutlayarak, barış ve yağmur dileğinde bulundu

Paylaş

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı köylerde yaşayan yaklaşık bin Yezidi vatandaş, ‘Çarşam’a Sor Bayramı’nı kutlayarak, barış ve yağmur dileğinde bulundu.
Barış ve yağmur dileği
Yezidilerin bayramı ‘Çarşam’a Sor Bayramı’ 1500 yıldır nisan ayının 2’nci haftasının çarşamba günün kutlanıyor. Bu yıl da Yezidilerin yoğunlukta yaşadığı Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Yolveren, Oğuz, Geyikli, Üçkuyular, Beyçayırı, Davutlu köylerinde yaklaşık bin Yezidi vatandaş tarafından kutlandı. Birbirlerine şeker ikram ederek bayramlaşan Yezidi vatandaşlar, barış ve yağmur dileğinde bulundular. Süren operasyon ve çatışmalarla birlikte Yezidi vatandaşların çoğunun Almanya’ya göç etmesiyle Yezidi köylerinde az sayıda Yezidi vatandaşın kaldığını ifade eden Yolveren Köyü Muhtarı Mehmet Duru, 1990 yılı itibariyle nüfuslarının hızla azaldığını ve Almanya’ya göç ettiklerini belirtti.
Köylerini özleyen bazı Yezidilerin geri geldiğini belirten Duru, yaz aylarında en az 3 bin Yezidinin tatil amacıyla geri geleceğini ifade etti. Yezidi vatandaşlar, ‘Çarşam’a Sor’un, baharın müjdecisi ve bereket yağmurlarının habercisi olarak kutsal bir değere sahip olduğunu belirttiler. Evlerine giden her yabancıya bayram dolayısıyla su dökerek, yağmur yağması için Melek-i Taus’tan yağmur dileyen Yezidi vatandaşlar, köylerini Almanya’ya tercih ettiklerini söylediler. (Batman/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

kuzu

SONRAKİ HABER

Kürt gazetecilerden DİHA’ya destek bildirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...