19 Nisan 2008 00:00

Öğrencilere ‘Azrailli’ terbiye

Bir lisede ‘Azrail ve ölüm’ konulu VCD izletilirken bir ana okulunda da dua CD ve kitapları dağıtıldı

Paylaş

Gaziantep’te bir lisede Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, öğrencilerin korkulu rüyası haline geldi. Dersin öğretmeni korku filmlerini aratmayan görüntülerin yer aldığı VCD’yi izlettiği öğrencilere adeta ‘Namaz kılmazsanız böyle olursunuz’ diyor. Öğretmenin ‘Azrailli’ terbiyesinin yarattığı korku ortamı nedeniyle öğrencilerde davranış bozuklukları meydana geldi. Olay, çocuklarındaki değişikliği fark eden velilerin şikayeti üzerine ortaya çıktı. Filme ilişkin soruşturma başlatıldı.
Hasan Ali Yücel Lisesi’nde öğrencilere, namaz kılmayan bir gencin başına geleceklerin anlatıldığı, “Azrail ve ölüm” konulu şiddet içeren VCD izletildi. Arapça seslendirmeli Türkçe alt yazılı ‘Rabbim Geri Döndür’ adlı VCD’yi izleyen öğrencilerden bazılarında davranış bozukluğu görülürken, velilerin şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı.
Hasan Ali Yücel Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Fatma Yakar, iki hafta önce 11’inci sınıf öğrencilerine, okulun biyoloji laboratuvarında sinevizyon aracılığıyla 35 dakikalık ‘Rabbim Geri Döndür’ VCD’sini izletti.
Korku filmi efektleri yer aldı
Korku filmlerindeki gibi efektlerle süslenen VCD, Kuran-ı Kerim okuyan bir babanın, kağıt oynayıp müzik dinleyerek eğlenen oğlu Hasan’ı namaz kılması için uyardığı görüntülerle başlıyor. Hasan, babasının sözüne aldırmayıp müzik dinliyor. Bu sırada uykuya dalan Hasan’ın yanına, elinde orak, beyaz kıyafetli ölüm meleği (Azrail) geliyor ve çırpınarak direnen kurbanının canını alıyor. Hasan, bir imam tarafından yıkanıyor, kefenleniyor, gömülüyor. Yıkama sırasında Şeytan da Hasan’a kaynar su döküyor. Hasan gömüldükten sonra zincirlerle bağlı olarak cehenneme götürülüyor.
Siyah kıyafetler içindeki Şeytan, “Gel Hasan gel. Benim dostumsun. Sen nereye gittiysen benim esirim oldun. Yoldan çıkmana vesile olan arkadaşlarınla tanışmana ben vesile oldum” diye onu karşılıyor. Aynı VCD’de namaz vakti uyanması için bir meleğin çağrı yaptığı Hasan, kalkmayınca, zincirle ateşin içine çekilerek cezalandırılıyor.
Korku içinde ağlayan ve yaşadıkları gözünün önünden film şeridi gibi geçen Hasan, bunları izlerken “Rabbim beni geri döndür” diyerek uyanıyor, namazını kılıp affedilmesi için dua ediyor.
‘Kızım tek başına yatamıyor’
Adını açıklamak istemeyen bir öğrencinin velisi “Kızım akşamları tek başına yatamıyor. Konuyla ilgili olarak gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını istiyorum” dedi. Veli durumu bildirdiği rehber öğretmenin kendisini tehdit ettiğini olayı ortaya çıkarmamasını istediğini söylediğini iddia etti.
Öğretmen: Sakınca görmedim
VCD’yi izleten Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Fatma Yakar’ın, okul yönetimince yazılı ifadesi alındı. Yakar, “Lise son sınıf öğrencileri 31 Mart günü derste, E.Y. adlı öğrencinin namazla ilgili bir VCD izlemek istediklerini söyledi. İzledik. Bu filmi izlettirmekte bir sakınca görmedim” ifadelerini kullandı.
Öğrenci E.Y. ile ailesi de bu VCD’yi 2 yıl önce komşularının verdiğini, izleyecek cihaz olmadığı için seyredemediklerini söyledi. Çoğaltılarak bazı öğrencilere verildiği belirtilen VCD’nin, Hatay’da ısı sistemleri yapan bir şirketin promosyon olarak dağıttığı ve kendi reklamını da koyduğu ortaya çıktı.
Soruşturma başlatıldı
Olaya ilişkin görüştüğümüz okul müdürü, il ve ilçe Milli Eğitim müdürleri olayı doğrulayarak soruşturma açıldığını kaydettiler.
Öğretmen hakkında disiplin soruşturması başlattıklarını bildiren Hasan Ali Yücel Lisesi Müdürü Ömer Demir, VCD’yi kendisinin de izlediğini belirtirken, “Her saniyesi korku dolu. Gereken soruşturma yürütülüyor” dedi.
Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman ise “Filmin uygun olmadığı kanaatine varılmıştır. Kusuru olanlar hakkında soruşturma açıldı” şeklinde konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysel Yılmaz ise soruşturma başlatıldığını ve CD ile ilgili emniyetin de araştırma yaptığını söyledi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer “Bu tür olaylar bu dönemde arttı. Eğitim içerikli olmayan filmi izleyen çocuklara rehberlik hizmeti verilmeli, öğretmen görevden alınmalıdır” dedi. (Gaziantep/EVRENSEL)

Anaokulundaki çocuklara dua CD’si ve kitabı!
Rahmi Emeç
Eskişehir’de daha doğru dürüst okuma yazma bilmeyen 3-6 yaş arasındaki çocuklara, yaşlarına ve pedagojik durumlarına uygun olmayan dini içerikli kitaplar veriliyor. Kutlu Doğum Haftası Tertip Komitesi tarafından Kutlu Doğum Anaokulu’ndaki 3-6 yaş arası öğrencilere dua kitabı ve dini içerikli CD dağıtılıyor. “Dualarımı öğreniyorum” adlı bir kitap ve “Teşekkür ederim Allahım -2” adlı bir dua CD’si henüz muhakeme yapamayacak yaşta olan çocuklara hediye ediliyor.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Pedagog Özlem Özden Tunca, durumun çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkileyeceğini söylerken Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Süleyman Solak da uygulamayı eleştirdi.
Süleyman Solak yaptığı açıklamada, 15 Nisan tarihinde Kutlu Doğum Haftası Tertip Komitesi tarafından, 3-6 yaş arası çocuklarımızın eğitim gördüğü Kutlu Doğum Anaokulu öğrencilerine “Dualarımı öğreniyorum” adlı bir kitap ve “Teşekkür ederim Allah’ım -2” adlı bir dua CD’si hediye edildiğini belirtti. Uygulamanın okul öncesi eğitimin temel ilkelerini yok saydığını kaydeden Solak, “Pedagojik ve sosyal açıdan 3-6 yaş çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir faaliyet” dedi. Solak, eğitimin gericileştirilmesine dönük bu tür uygulamaları onaylamadığını belirterek, yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı.
Din empoze edilmemeli
3-6 yaş arasındaki çocuklara dini eğitim verilmesini doğru bulmayan Pedagog Özlem Özden Tunca, “9-11 yaşları arasında çocuk muhakeme yapmaya başlar. Bu yaşa kadar ne verirsek olduğu gibi alacaktır. Ailenin dahi dini empoze etmeye hakkı yoktur” şeklinde konuştu. Dinin içerisindeki cennet-cehennem, sevap-günah, şeytan-melek gibi kavramların var olduğuna dikkat çeken Tunca, bu kavramların çocuklar üzerinde yaratacağı olumsuz etkiye dikkat çekti. Kavramların tam olarak algılanamayacağını vurgulayan Tunca, bu durumun ise çocuğun içinde korkular biriktirmesine neden olacağına; kekeleme, alt ıslatma gibi rahatsızlıkların görülebileceğine değindi. Çocuğun din eğitimi içinde “Annemi babamı dinlemezsem cehenneme gideceğim. Günah işlersem acı çekerim” gibi düşüncelerle davranışlarını kısıtlamaya başlayacağını aktaran Tunca, bunun ileriki süreçlerde davranış bozukluklarına yol açacağına dikkat çekti. (Eskişehir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Veli okul basıp öğretmenleri dövdü

SONRAKİ HABER

balıkgiller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...