19 Nisan 2008 00:00

1 Mayıs her yerde kutlanmalıdır

Bursalı sendikacı ve işçiler, konfederasyonların 1 Mayıs’ı ortak kutlama kararını desteklerken, bunun yerellerde de yapılmasını istiyor

Paylaş

İşçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, sendikaların aldıkları kararlara göre her yıl bir tartışmanın yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan alan tartışmasından dolayı bölünen ve zayıf geçen 1 Mayıs kutlamalarından sonra bu yıl Türk-İş, DİSK ve KESK’in birlikte Taksim’de kutlama kararı almaları sevinçle karşılandı. Ancak bu kez de herkes Taksim’e çağrılarak İstanbul dışındaki illerde yapılacak kutlamaların önü kesiliyor. Bu nedenle Bursa’da 1 Mayıs’ın nasıl kutlanacağına dair sendikacılar ve işçiler arasında belirsizlik var. 1 Mayıs hafta arasına denk geldiği için çalışan yüz binlerce işçiyi hafta içinde iş gününde başka bir kente götürmenin olanaklı olup olmadığını ve tek bir 1 Mayıs kutlanması düşüncesini işçi ve sendika yöneticilerine sorduk.
Bursa’da kutlama çağrısı
Eğitim Sen Şube Yöneticisi Hasan Özaydın da “Emekçilerin tüm haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığı bu koşullarda her yer 1 Mayıs alanı olmalıdır” diyerek Bursa’da da kutlama yapılmasından yana olduğunu belirtti. Özaydın, “1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Ülkemizde yıllardır kutlanan 1 Mayıs, ne yazık ki bazen ölümlerle katliamlarla anılmıştır. 1977 yılında yaşanan olay bunun ifadesidir. Sermaye saldırılarının her geçen yıl katmerlendiği, başta işçi sınıfımız olmak üzere tüm emekçilerin haklarının elinden alınmaya çalışıldığı, kölelik koşullarının dayatıldığı bugünlerde 1 Mayıs daha bir anlam ifade etmektedir. Bu nedenle ülkenin her yanı 1 Mayıs alanına çevrilmeli, her yerde emekçiler talepleriyle alanlarda olmalıdır” ifadelerini kullandı. “1998 yılından bu yana ilimizde 1 Mayıs kutlanmakta ve emekçiler taleplerini alanlarda haykırmaktadır” diyen Özaydın, Bursa Sendikalar Birliği’nin bunun için iyi bir dayanak olduğunu söyledi. “Yaklaşık 3 ay önce ilimizde yeniden toparlanan Bursa Sendikalar Birliği, SSGSS Yasası’na karşı olumlu etkinliklere imza atmış ve emekçiler tarafından güven duyulan bir kurum olmuştur. Bu 1 Mayıs’ta da BSB olarak alanların emekçilere açılması, başta SSGSS Yasası olmak üzere, emekçilere yönelik tüm saldırılara karşı alanların doldurulması önemlidir. Sendikamızın ve tüm emek örgütlerinin bunu gerçekleştireceğine inanıyorum” diye konuşan Özaydın, tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladığını belirtti.
SES Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Aydın, “1 Mayıs bu yıl hafta içine denk geliyor. İş günü olduğundan dolayı üyelerimizi İstanbul’a taşımak zor olacaktır. Kaldı ki taşımak mümkün olsa bile 1 Mayıs yerellerde kutlanmalı ve işçiler-emekçiler olarak talebelerimizi haykıracağımız bir gün olmalıdır” dedi. Bursa’da henüz bu yönlü bir çalışmadan söz etmenin zor olacağını aktaran Aydın, “Ancak burada kutlanması gerektiğini savunan birçok çevre olduğunu, hızlı bir biçimde bu kesimlerle de ortaklaşarak 1 Mayıs’ın Bursa’da kutlanacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
‘Bir yolunu bulup katılacağım’
İsmini vermek istemeyen bir Renault işçisi de, “Renault’da çalışan işçilere bugüne kadar sendikanın bir çağrısı olmadı. Zaten önceki yıllarda da sadece temsilci ve yönetici düzeyinde bir katılım oluyordu. Fabrikada işçiler sohbet aralarında 1 Mayıs’ı konuşuyorlar ve katılmak isteyen işçilerin sayısı fazla. Yakın çevremizdeki arkadaşların katılmaları için çaba gösteriyoruz. Sözleşmelerimiz de yaklaşıyor, bu 1 Mayıs’ı çalışma koşullarımızın düzeltilmesi ve sözleşmelere hazırlık için bir başlangıç olarak değerlendirmeliyiz” diye konuştu.
Organize sanayide çalışan bir tekstil işçisi de sorularımıza verdiği yanıtta, sendikanın olmadığı bir işyerinde çalıştığını, çalışma koşularının çok ağır olduğunu belirterek, “1 Mayıs’la ilgili fazla konuşamıyoruz, güvendiğimiz işçilerle sohbet ediyoruz. Çünkü özellikle patronlar, o gün işe gelmeyenleri dikkatle izliyorlar. Bir yolunu bulup Bursa’da kutlanacak 1 Mayıs’a katılmayı düşünüyorum, ayrıca çevremde bulunan arkadaşlarımın da katılması için çalışacağım” dedi. (Bursa/EVRENSEL)
Konfederasyon ayrımı yapılmadan kutlanmalı
1 Mayıs’ın Bursa’da da kutlanmasından yana olduğunu belirten Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Nuri Han, “1 Mayıs, işçiler olarak taleplerimizi dile getirdiğimiz mücadele ve birlik günüdür. Artan saldırılar göz önüne alındığında 1 Mayıs’ın yerellerde konfederasyon ayrımı yapılmadan her yerde kutlanması gerektiğini düşünüyorum. Bizim de amacımız, Bursa gibi bir sanayi kentinde kutlamaktır. Bunun için diğer sendikalarla toplantı ve görüşmelerimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı. Han, Bursa’da kutlanması için son ana kadar çalışmalarının süreceğinin altını çizdi.
Hakkı Tali
ÖNCEKİ HABER

Tarım arazisine fabrika

SONRAKİ HABER

Bir genci öldürenler Ülkü Ocağı’nda yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...