20 Nisan 2008 00:00

Çekirge istilasına karşı önlem

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilkbahar aylarında çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali üzerine gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalarını yürütüyor.

Paylaş

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilkbahar aylarında çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali üzerine gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalarını yürütüyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, Türkiye, çöl çekirgesi sürülerinin yeryüzündeki yayılış alanlarının en kuzeyinde bulunuyor ve genellikle istila riski yüksek düzeyde olmuyor.
Birçok kültür bitkisine zarar verebilen genellikle nisan ve ekim aylarında ülkemizde görülebilen çekirgeler, bugüne kadar Türkiye’de önemli bir zarara yol açmadı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, her ne kadar bugüne kadar önemli zarar vermese de çekirgelere karşı önlemlerini alıyor. Bakanlık, “Çekirge Mücadelesi Programı ve Uygulama Prensipleri” çalışması kapsamında il müdürlükleriyle koordineli bir çalışma yürütüyor.
Bakanlık il müdürlüklerine gönderdiği yazıda, ilkbahar aylarında çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali düşünülerek gerekli tedbirlerin alınmasını, komşu ülkelerden bilgi akışının sağlanmasını, ilgili birimlerin ve müdürlüklerin uyarılmasını istiyor.
İllerde yerli çekirge çıkışlarının muhtemel olduğu yerlerin kontrol altında bulundurulması, bu konuda üreticilerin uyarılması, mücadelede teknik bilgi ve alet yönünden üreticiye yardımcı olunması gerektiğini bildiren bakanlık, bu yıl Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olmak üzere toplam 175 bin dekarda çekirgeye karşı kimyasal mücadele öngörüyor.
Bakanlığın, il müdürlükleriyle birlikte, herhangi bir istilaya karşı, kültürel önlemler olarak, toplu haldeki yumurtlama yerlerinin sürülerek yumurtaların yok edilmesi yöntemini tercih edeceği bildiriliyor. Bu durumun çekirge yoğunluğunu azaltmak yönünden faydalı olduğu belirtiliyor. Zararlı çekirge nimflerinin görülmeye başlamasından ve sürveylerle uygun yoğunluğun saptanmasından sonra ise ilaçlı mücadeleye geçilmesi daha uygun görünüyor.
Bakanlık yetkilileri, çekirgelerin oldukça fazla doğal düşmanlarının bulunduğunu ve bunların bir dereceye kadar zararlıyı baskı altında tutabildiğini belirterek, “Ayrıca çok sayıda kuş çeşidi özellikle sığırcık, alaca sığırcık, leylek, karga, serçe gibi kuşlar çekirge nimf ve erginlerinin önemli doğal düşmanlarıdır” dedi. (TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

Belediyenin tabeladan sağlık hizmeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...