20 Nisan 2008 00:00

Sağlık için en yararlısı egzersiz

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Sporda Psikososyal Alanlar Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, ‘’Doktorlar her zaman ‘bol bol spor yapın’ diyor. Spor ile beden eğitimi kavramı karıştırılıyor.

Paylaş

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Sporda Psikososyal Alanlar Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, ‘’Doktorlar her zaman ‘bol bol spor yapın’ diyor. Spor ile beden eğitimi kavramı karıştırılıyor. Herkese spor değil egzersiz yapmayı öneriyoruz’’ dedi.
Kaya, yaptığı açıklamada, günümüzde iş yoğunluğuna bağlı olarak artan stres başta olmak üzere çevresel ve sosyal birçok faktörün insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.
Buna karşılık insanların spor yaparak sağlıklı kalmaya çalıştıklarını ifade eden Kaya, ‘’Doktorlar her zaman ‘bol bol spor yapın’ diyor ama spor ile beden eğitim kavramı karıştırılıyor. Spor yerine egzersiz yapmayı öneriyoruz’’ dedi.
Kalp rahatsızlığı olanların kesinlikle spor yapmaması gerektiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti: ‘’Spor, içinde yenme, yenilme ve rekabet kavramları olduğu için kişinin bazen kalbine aşırı yüklenmesine, buna bağlı olarak da kalbin zayıf yerinden patlak vermesine neden olabiliyor. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olanlara kesinlikle spor yapmasını önermiyoruz. Tenis, futbol veya basketbol maçında kişi oyunu kazanabilmek için kalbine bazen aşırı yüklenmek zorunda kalabiliyor. O nedenle spor yerine egzersiz yapılması daha doğru. Spor herkesin yapabileceği bir aktivite değil. Oysa her yaşta egzersiz yapılabilir. Bu yüzden spor eşittir sağlık diyerek, herkese spor tavsiye etmek yanlış. Egzersizde yenme, yenilme, rekabet kavramları olmadığı için kimse gücünün üzerinde kendisini zorlamak zorunda kalmaz.’’
Bilinçli ve amaçlı yapılan egzersizlerin kalbe fayda sağladığını dile getiren Kaya, yürüme, koşma, beden hareketleri gibi aktivitelerin kalbin güçlenmesine de yardımcı olduğunu bildirdi. Kaya, kalp rahatsızlığı olan her yaştan insanın spor yapmasının sakıncalı olduğunu, ancak her insanın egzersiz yapabileceğini, egzersizin vücut için önemli faydaları olduğunu bildirdi. (SPOR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Filede bayanların yarı final mücadelesi

SONRAKİ HABER

Atletizm Milli Takımı olimpiyat hazırlıklarını sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...