20 Nisan 2008 00:00

behim de sesim var

çocuk bayramı nasıl olur?

Paylaş

Uzun süredir Türkiye’nin gündemi hakların ve özgürlüklerin geriletilmesi, yoksulluğun ve zorbalığın ilerletilmesiyle şekilleniyor. Bu gündemin indi çıktılarından nisan ayı ve “23 Nisan Çocuk Bayramı” da payına düşeni alıyor. Geçen sene “Çocuk Bayramı”, Cumhurbaşkanlığı tartışması, 14 Nisan ve 29 Nisan mitingleri ve Malatya’daki korkunç katliamın gölgesinde kaldı. Bu sene ise gündemde sağlık ve sosyal güvenlik gibi toplumun candamarları üzerine çöken karabulut ve azgınlaşan şiddet var.
“Olağanüstü”, yani kandırmaca gündemlerin çocukların unutulmasına neden olduğu boşa söylenmiyor. Eğer çocuklara hak ettikleri ilgi gösterilecek olsa, göstermelik ve yapmacık jestler dolu 23 Nisanların artık değişmesi gerektiği belki daha çok konuşulabilecek.
23 Nisanlar çok uzun süredir yapmacık ve geçiştirmeye dayanan, çocukların üşüdüğü, hatta hastanelik olduğu törenlerden ibaret. Bu yetmezmiş gibi törenler, 12 Eylül sonrasında giderek daha askeri törenlere dönüştürüldü. Diğer yandan, 23 Nisan birçok yetişkin için bir tatil veya “kaçamak” olanağı. Pazarlamacılar açısından ise çocuklara yönelik kampanyalar dönemi.
23 Nisanların bu vahim durumdan çıkarılması için elbette insana odaklı, dogmalardan uzak bir yaklaşım gerekli. Ama daha da önemlisi, 23 Nisan eğer gerçekten bir “Çocuk Bayramı” ise bu bayramda ne olup biteceği çocuklara sorulmalı!
Bakın, “23 Nisan neden kutlanıyor” sorusuna bir çocuk nasıl yanıt veriyor: “Bence 23 Nisan çocukların haklarının bir daha gözden geçirilmesi ve çocukların eğlenmesi için kutlanıyor.”
Ya çocuk hakları?.. “Çocuk hakları özgür gibi yaşamaktır. Ben özgür haklarım olsun isterim. Benim gibi öbür kişilerin de özgür olmasını isterim.”
Peki çocuk olmak?.. “Çocuk olmak yetişkin olmamak, küçük sevecen biri olmaktır.”
Çocuk Bayramı’nı çocuklara sorunca
Bugün, çocuklar için çocuklar ile bölümünde, “Çocuk Bayramı nedir” ve “Nasıl olmalıdır” sorularına çocukların verdiği yanıtlar var. Burada ancak bir bölümüne yer verilen görüşler, kalabalık bir ekip tarafından çocuklarla görüşülerek toplandı ve 23 Nisan 2004 öncesinde hiç değiştirilmeden kamuoyuna sunuldu.
23 Nisan’da bütün çocuklar eğlenmek, dans etmek ister. Ben bütün çocukları 23 Nisan’da görmek isterim. Tek bizim yurdumuzda kutlanır. 23 Nisan’da eğlence kutlarız... 23 Nisan çok güzel bir şey. Herkes 23 Nisan’ı kutlar. Kutlarken de herkes çok mutlu olur. Herkes değil de fazla kişi gelmese bile onlar da kendi evlerinde kutlarlar. Evde kutlasalar bile çok mutlu olurlar. Herkes ama herkes çok mutlu olurlar. Çocuk olmak çok güzel bir duygu. Sevinçli oluyosun... HERKESİN BAYRAMI KUTLU OLSUN.
Ben 23 Nisan’da arkadaşlarımla oynamak ve ziyarete gitmek, herkesin yüzünde neşe ifadeleri görmek isterim. Bence 23 Nisan mutluluk ve eğlence için yapılan bir bayram, çocukların yüzünde gülücükler saçılır.
Çocuklar ne ister?
Ben 23 Nisan’da danslar yapmak, arkadaşlık, hoşgörü, sevgi gibi şeyler görmek istiyorum. Ben 23 Nisan’da oyun oynayıp başka ülke çocuklarını görmek istiyorum. Ben 23 Nisan’da evi süslemek istiyorum. Evimi süsleyip şenliklere katılmak istiyorum. Başkalarının şenliklerini görmek istiyorum. Şiir okumak istiyorum. Yarışlar, şiirler görmek isterim. Değişik değişik roller görmek istiyorum. Gülmek, eğlenmek istiyorum. Güzel şeyler ve herkesin gülmesini... Herkesin eğleneceği güzel bir şey istiyorum, tabii ki herkesin gelebilmesi için havanın da güzel olmasını isterim. Halay çekenleri, şiir okuyanları, şarkı söyleyenleri, oyun oynayanları görmek istiyorum.
Arkadaşlarımın şiir okumalarını istiyorum. Oyun oynamak istiyorum. Arkadaşlarımla yarışmak isterdim. Palyanço görmek istiyorum. Koroların çıkmasını istiyorum. Dans etmek istiyorum. Çocukların gösterilerini görmek istiyorum, onların oynamasını görmek istiyorum. İnsanların çok başarılı ve mutlu olmasını... Okulumuzun etkinliklerinde okulumuzun atmosferinin çok iyi olmasını istiyorum. Büyüklerin ve küçüklerin eğlenip ve düşünmesini istiyorum.
Her şey görmek istiyorum.
Çoşkulu arkadaşlar görmek istiyorum. Törende güzel şiirler, güzel türküler görmek istiyorum. Ben insanların coşku heyecan içinde sabırsızca beklediklerini görmek isterdim. Herkesin Atatürk hakkında şiir, yazı okumak için sabırsızlandığını görmek isterdim. Yoğurt yarışı görmek istiyorum. Elma yarışı görmek istiyorum, disko oynayanları görmek istiyorum, şarkı söyleyenleri izlemek istiyorum.
Okulumuzda çok güzel olmasını istiyorum. Herkesin güzel gösteriler yapmasını. Arkadaşlarımı görmek, akrabalarımı görmek istiyorum. Zeybek oynayanları görmek isterim. Herkesin güzel gösteriler yapmasını.Çocuk hakları
Eveet! 23 Nisan’da ben çocukların mutlu olmasını istiyorum. Çocukların sıkılıp oturmalarını istemiyorum. Çocuklar eğlenmeli, ne de olsa bunlar geleceğin umutları.
23 Nisan çocukların eğlenmeleri için yani geleceğin umutları için bir şenlik denebilir.
Çocuk haklarını herkes bilir. Ben şöyle bir hatırlatayım.
* Çocuklar 18 yaşından küçükse çalıştırılamaz.
* Eşit doğmalılardır.
* Yaşama hakları vardır.
Ama ben bunlara eklemek istiyorum. Yani çocuklara başka haklar vermek istiyorum.
1. Çocuklar geleceğin umutları olduğu için küçük yaşta kapıların önüne, yani başka ailelerin önüne bırakmayın. Çocuklar kendi ailelerini önünde göremeyince çok çok üzülür.
2. Çocuk olmak duygusallığın daha çok olmasıdır. O yüzden çocukları üzmeyelim. Mesela: Bir çocuğun dondurması yere düştü o çocuk ağladı. Siz de böyle bir olayla karşılaştığınızda o çocuğa yardım edin.
“Çocuk olmak mutluluğun temelidir.”O yüzden çocuklara sahip çıkalım!..
Doç. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu
ÖNCEKİ HABER

keşke her şey bedava olsa!

SONRAKİ HABER

asya pasifik te bu hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...