20 Nisan 2008 00:00

Buğday üreticisinden Başbakan’a yanıt

Başbakan Erdoğan, Malatya’da yaptığı konuşmada buğdayın ithal edilmesinin nedenini kuraklığa bağladı.

Paylaş

Başbakan Erdoğan, Malatya’da yaptığı konuşmada buğdayın ithal edilmesinin nedenini kuraklığa bağladı. Başbakan’a, Malatyalı buğday üreticileri yanıt verdi. Malatyalı üreticiler Başbakan’a, buğday ekememe nedenlerini mazotun ve gübre fiyatlarının artması olarak göstererek, geçtiğimiz yıllarda devletin buğday alımı yapmadığını hatırlattılar.
Başbakan Erdoğan, önceki gün Malatya’da yaptığı konuşmada, buğdayın ithal edilme nedenini “Türkiye’de değil Tüm dünyada kuraklık var. Diyor ki efendim bak buğday ithal ediyorlar. E kuraklık var, ne edeyim ben? Biz ithal de ederiz ama vatandaşımızı ekmeksiz bırakmayız” sözleriyle dile getirmişti.
Malatyalı buğday üreticisi Abuzer Okşar, geçtiğimiz yıllarda devlet ofislerinin buğday almadığını hatırlatarak, buğday üreticisinin uygulanan devlet politikaları nedeniyle tefecinin eline düştüğünü vurguladı. Devlet buğday almadığı için ekmediğini söyleyen Akşar, “Buğday üreticisi tefecinin eline düştü. Mazotun, gübrenin pahalı olmasının tek nedeni, kuraklık değil. Bir torba gübre 72 bin lira olmuş. Mazot 3 milyon. Vatandaş kurtaramadığı için ekmiyor. Her gün zam her gün zam. Buğdayın fiyatı 1 milyona çıkmış” diye konuştu. İlyas Yerlikaya (63), Arguvan’ın Tarlacı köyünden. Yerlikaya, “Geçen yıl ne kuraklığı, herkeste bire on verdi. Kuraklık falan yoktu. Ama devlet geldi bir araştırdı sordu, kuraklık var diye geçti. Traktörler pahalı sürüyor. Traktörü olmayanlar sürdüremiyor tarlasını. Traktörü olanların da mazota gübreye gücü yetmiyor. O yüzden boş kalıyor hep tarlamız. Nadas kalıyor” diye konuştu.
Kuraklık değil devlet politikası
İsmet Koçer, Elazığ’ın Ağın ilçesinden. Koçer, pahalı olan gübre ve mazotu buğday ekememenin tek nedeni olarak dile getiriyor: “3 milyona mazot al, bir torba gübreyi 70’e al. Sayın Başbakanım gelsin söylesin, millete izah etsin. Öyle meydanlarda bağırmayla değil. Çiftçinin hayatı bitmiş. Gübre 70 milyon, buğday ekeceğim; neyle ekeceğim ben buğdayı? Başbakan 5 senedir meydanlarda bağırıyor. Derdimizi söyledik mi ‘Ananı da al git’!.. Bizi bu hale düşüren kuraklık değil, devletin tarım politikası” diye konuştu. Darende Ağılbaşı beldesinden İsmet Şener, çiftçinin buğday ekmeme nedenini, “Tefeci alıyor elimizden buğdayı 300’e. Başbakan’a çok çok selam söyle. Başbakan’a çiftçimizin selamlarını söylüyoruz. Çiftçi desteğini de kaldırdı. Çiftçi desteğini versin. Ne kuraklığı?” sözleriyle dile getiriyor. (Malatya/EVRENSEL)
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

Fındık fiyatı masrafını karşılamıyor

SONRAKİ HABER

keşke her şey bedava olsa!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...