20 Nisan 2008 00:00

Fındık fiyatı masrafını karşılamıyor

AKP Hükümeti’nin tarımda uyguladığı politikalar üreticinin belini bükmeye devam ediyor.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin tarımda uyguladığı politikalar üreticinin belini bükmeye devam ediyor. ANAP-DSP-MHP hükümeti döneminde çıkarılan 4572 sayılı Birlik ve Kooperatifler Yasası ile devletin tarıma desteğinin ortadan kaldırılması sonrası yaşanan yoksullaşma süreci daha da hızlandı. Hükümet, geçen dönemde üreticilerin yoğun tepkisi sonucu TMO’yu devreye sokarak üreticilerin desteğini yeniden almayı başardı. FİSKOBİRLİK’in elini zayıflatan TMO, aradan bir yıl bile geçmeden fındık alımını durdurdu.
Üreticiyi FİSKOBİRLİK kurtarır
Fındık üreticisinin perişan halde olduğunu belirten Karacaömer Köyü Muhtarı Ahmet Bakıcı, birçok üreticinin fındıktan umudunu kestiğini söyledi. “Gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının büyük oranda arttı. Bu şartlarda üretici bahçesine masraf yapmaz. Ne kadar fındık olursa şansımıza” dedi. Ulusal Fındık Konseyi’nin tarafsız olması gerektiğini, fakat konseye ihracatçıların egemen olması nedeniyle böyle olamadığını belirterek FİSKOBİRLİK’in ciddi, güvenilir politika uygulaması durumunda fındık üreticisinin de kurtulacağını ifade eden Bakıcı, “Devlet Doğu Karadeniz üreticilerine farklı destek sunmalı. Batı Karadeniz bölgesinde düz arazide ve verimli topraklarda dönüm başına alınan ürünle Doğu Karadeniz’in dağlık bölgelerindeki üretimdeki büyük farklılık nedeniyle ek katkı sağlanmalıdır” dedi.
Gübre geçen yıl 230, bu yıl 600 YTL
İlaç, mazot ve gübre fiyatlarının çok arttığına, fakat fındık alım fiyatında değişiklik olmadığına dikkat çeken Gölköy ilçesi Aydoğan köyünden üretici Bilal Aydoğan, geçtiğimiz yıl da fındık fiyatlarının hiçbir üreticiyi memnun etmediğini söyledi. Geçen yıl 230 YTL’den aldıkları gübrenin bu yıl 600 YTL’ye, işçi yevmiyesinin ise 30’dan 50 YTL’ye çıktığını söyleyen Aydoğan, “Bahçenin temizlenmesi, ilaçlama derken hiçbir şey kalmıyor. Giderlerimize göre bu yıl fındık 8 YTL’den aşağı olmamalı” dedi. Aydoğan, hükümetin ürünlerinin değerinde alınması için gerekeni yapmasını istedi.
Her şeye zam geldiğini, üreticinin ürününün ucuzladığını belirten Ulubey ilçesinden üretici Hamza Atinkaya ise geçen yıl beklediklerini bulamadıklarını belirterek “Aldatıldık. Masraflarımızı karşılayamadık. Şimdi TMO devreye girdi. TMO kalksın, FİSKOBİRLİK devreye girsin. Fındık değerini ancak o zaman bulur. TMO’nun pirinçte ve buğdayda yaptığını yaşarsak perişan oluruz” diye konuştu. Atinkaya, hükümetin, FİSKOBİRLİK’i güçlendirerek tefeci, tüccar ve ihracatçının değil, üreticinin sesine kulak vermesini istedi.
Fındık üreticisi tefecinin elinde
Fındık fiyatının belirlenmesinde üreticinin değil ihracatçının dediğinin olduğuna dikkat çeken Merkez Boztepe köyünden Abdurraman Alay da, TMO’nun fındıktan anlamadığını ve FİSKOBİRLİK’in devreye girmesi gerektiğini belirtti. Fındığın maliyetinin 4 YTL’yi aştığını ve geçen yılki fiyatın maliyeti kurtarmadığını ifade eden Alay, “Fındık üreticisi tefecinin eline düşüyor. Devlet kredi vererek bunu önlemeli. Başbakan geçen yıl ‘Fındık benim, devletin işi değil’ dedi. Bu yıl da aynı tutum içinde olursa fındık üreticisi daha da yoksullaşır” diye konuştu. (Ordu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çay sorunu çözülmezse göç başlar

SONRAKİ HABER

Buğday üreticisinden Başbakan’a yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...