20 Nisan 2008 00:00

Carter’dan çifte görüşme

ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter, önceki gün Suriye’nin başkenti Şam’da, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Hamas’ın siyasi büro şefi Halid Meşal ile görüştü.

Paylaş

ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter, önceki gün Suriye’nin başkenti Şam’da, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Hamas’ın siyasi büro şefi Halid Meşal ile görüştü. Beşşar Esad ile Jimmy Carter, ortak basın toplantılarında, ‘‘sorunların çözümü için diyalog taraftarı olduklarını’’ söyleyerek, Gazze’deki ablukanın kaldırılması ve Filistinliler’in acılarının hafifletilmesi için çabaların seferber edilmesini istediler. Carter, ayrıca Suriye ile de diyalog başlatılmasını istediğini ifade ederek, bölgede Suriye olmaksızın bir barış anlaşması imzalanması noktasına gelinmesinin zor olduğuna işaret etti.
Carter, Esad ile görüşmesinden sonra da Şam’daki Hamas bürosunda Hamas’ın sürgündeki siyasal lideri Halid Meşal ile iki kez görüştü. ABD ve İsrail tarafından eleştirilen bu görüşmede, Gazze’de Filistinli gruplarca 2006 yılı haziran ayında kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in son durumu, İsrail ile olası bir ateşkes ve Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması konuları gündeme geldi.
Carter’ın Meşal ile yaptığı ikinci görüşmede ise Hamas yetkilisi Ebu Marzuk İsrail ile olası mahkum değişimi ve Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’nde İsrail’in uyguladığı ablukanın nasıl kaldırılacağı konularının ikinci kez ele alındığını kaydetti. Carter’ın, Suriye’den sonra Ürdün ve Suudi Arabistan’a gitmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Guantanamo mahkumları dava açıyor

SONRAKİ HABER

Gazze sınırında patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa