20 Nisan 2008 00:00

Eğitimciler haklarından vazgeçmiyor

Eğitim Sen üyesi emekçiler, sosyal güvenlik, eğitim, sağlık hakkını savunmak ve okullarda yaşanan gerici ırkçı saldırılara karşı durmak için sesini bu sefer Ankara’da yükseltti

Paylaş

Eğitim Sen üyesi emekçiler, sosyal güvenlik, eğitim, sağlık hakkını savunmak ve okullarda yaşanan gerici ırkçı saldırılara karşı durmak için sesini bu sefer Ankara’da yükseltti.
Eğitim Sen’in, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi kamusal hakların gasp edilmesine, üniversitelerdeki sorunlara ve ırkçı-gerici uygulamalara karşı düzenlediği bölge mitinglerinin sonuncusu dün Ankara’da yapıldı. Miting, Ankara ve çevre illerden gelen 5 bin’i aşkın emekçiyi, biraraya getirdi. KESK Ankara Şubeler Platformu, Eğitim Sen Ankara, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale, Nevşehir, Konya, Kırşehir şubeleriyle birlikte Karacabey, Çubuk, Mustafakemalpaşa, Polatlı temsilciliklerinin katıldığı mitinge, Afyon, İstanbul, Gebze, Samsun, Bafra, Kastamonu, Yalova, Karabük, Antalya ve Zonguldak’tan eğitim emekçileri de destek verdi. Mitinge, EMEP, ÖDP, SDP, ESP, TKP, Halkevleri üyeleri ve dergi çevreleri de katıldı.
Eğitim Sen’in “Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik haklarımız, iş güvencemiz, barış ve demokrasi için alanlardayız” pankartı arkasında kortej oluşturan emekçiler ellerinde “Irkçı gerici kadrolaşmaya hayır”, “Mezarda emekli olmayacağız”, “SSGSS geri çekilsin”, “Sözleşmeli köle olmayacağız” ve “Apolet yasasına hayır” dövizlerini taşıdılar.
‘Yasa toplumun vicdanından geçmedi’
Tren Garı’ndan Sıhhıye’ye doğru yürüyen emekçilere KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Haber-Sen Genel Başkanı Baki Çınar, Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Yücel Gül ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da eşlik etti.
Mitingte konuşan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, eğitim emekçilerinin eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hakları için düzenlediği mitinglerin önemine dikkat çekerek, eğitimcilerin bilimsel, demokratik, laik ve parasız bir eğitimi savunduğunu belirtti. Sosyal güvenlik yasa tasarısının emekçilerin son haklarını da ellerinden alacağı uyarısını yapan Tombul, “Yasa Meclis’ten geçti ancak bizlerin toplumun vicdanından geçmesi mümkün değildir” dedi.
Türkiye’de halkların ötekileştirilmeye de çalışıldığına atıfta bulunan Tombul, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünü istediklerini aktardı. 1 Mayıs’ın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu bildiren Tombul, 1 Mayıs’ta ırkçılığa, yoksulluğa, emperyalizme karşı mücadeleyi ortaklaştıracakları sözünü verdi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de, parasız eğitim ve sağlık, güvenli gelecek taleplerini daha yüksek sesle dile getirmek için Sıhhiye Meydanı’na toplandıklarını kaydetti. Baskıcı yönetimlerin halkları boyunduruk altına almak üzere tüm dünyada kontra örgütlenmeler de yarattığına dikkat çeken Dinçer, Türkiye’de de Susurluk, Şemdinli ve Yüksekova’da ortaya çıkan çetelerin her geçen gün kendilerini yeniden üreterek ortaya çıktıklarının altını çizdi. Emek ve demokrasi güçlerinin çetelere ve onları var edenlere karşı mücadele etmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Dinçer, AKP Hükümeti’nin emekçilere karşı yürüttüğü antidemokratik uygulamaların arttığını dile getirdi.
Toplumun geleceğine ipotek
Bilimsel eğitim vermeye çalışan eğitimcilerin sürgün edilmekten kurtulamadığına işaret eden Dinçer, eğitimin ticarileştirilerek özelleştirilmesinin durdurulmasını istedi. Öğrenci velilerinin her yıl daha fazla para harcayarak çocuklarını okula gönderdiklerini bildiren Dinçer, “Ülkenin zenginliklerini babalar gibi satanlar, iş, eğitim ve sağlığa gelince birden bire cimrileşiyor” diye konuştu. Hükümetin sık sık protesto edildiği miting Grup Kızılırmak’ın türküleriyle son buldu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEM

SONRAKİ HABER

Sınırda askeri hareketlilik arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...