21 Nisan 2008 00:00

Festivalin en iyisi ‘Yumurta’

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nca (İKSV) düzenlenen “27. Uluslararası İstanbul Film Festivali”, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Kapanış Galası ve Ödül Töreni ile sona erdi.

Paylaş

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nca (İKSV) düzenlenen “27. Uluslararası İstanbul Film Festivali”, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Kapanış Galası ve Ödül Töreni ile sona erdi. Törende, çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alexander Sokurov’a “Sinema Onur Ödülü”, İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı tarafından sunuldu.
Ceyda Düvenci ile Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu yaptığı gecede festivalin bu yılki uluslararası yarışma bölümünde “Altın Lale Ödülü”nü Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta” filmi kazandı. Ödülünü sinema oyuncusu Fatma Girik’ten alan Kaplanoğlu, festivalin kendisi için bir okul olduğunu ve bu ödülü almakla kendisini bir okuldan mezun olmuş gibi hissettiğini söyledi. Kaplanoğlu, ödülünü, öldürülen İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualino di Marineo’ya adadığını kaydetti.
Uluslararası yarışmada “Jüri Özel Ödülü”ne, Alman Yönetmen Dennis Gansel’in “Tehlikeli Oyun” filmi layık görüldü.
Ulusal yarışmada “Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü”, Seyfi Teoman’ın “Tatil Kitabı” filmine verildi. Teoman, ödülünü yarışmanın jüri üyesi Nurgül Yeşilçay’ın elinden aldı. “Nokta” filmiyle “Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Türk Yönetmeni Ödülü”nü alan Derviş Zaim’e de ödülünü Yeşilçay verdi.
“En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”ne, “Gitmek” filmdeki rolüyle Ayça Damgacı, “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”ne ise “Ara” filmindeki rolüyle Serhat Tutumluer layık görüldü.
Ulusal yarışmada “Jüri Özel Ödülü”ne yine “Ara” filmi değer görülürken, ödülü, filmin yönetmeni Ümit Ünal, yarışmanın jüri üyesi Yazar Pınar Kür’ün elinden aldı.
FACE Ödülü ‘Kör Dağ’a
Festival kapsamında gerçekleştirilen “Sinemada İnsan Hakları” yarışmasındaki “Avrupa Konseyi Sinema Ödülü’ne (FACE)”, Çin’li Yönetmen Li Yang’ın “Kör Dağ” filmi layık görüldü. Yönetmen Yang, ödülünü, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio’nun elinden aldı. Yönetmen Yang, ödülü tüm kadınlar ve bütün insanlık için kabul ettiğini söyledi. Festival çerçevesinde Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği’nin FIPRESCI Ödülleri de Belçikalı Yönetmen Nic Balthazar’ın “Ben X” adlı filmi ile Seyfi Teoman’ın “Tatil Kitabı” filmine verildi. Törende ayrıca, Radikal gazetesi tarafından verilen “Halk Ödülü”, uluslararası yarışmada Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta” filmine, ulusal yarışmada ise Çağan Irmak’ın “Ulak” filmine layık görüldü. Bu arada festivaldeki “Köprüde Buluşmalar” seminerleri kapsamında verilen 10 bin dolar değerindeki “Proje Başarı Ödülü” de Belma Baş’a takdim edildi. Ödüllerin verilmesinin ardından konuklar, “Boleyn Kızı” adlı filmi izlediler. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kültür Sanat-Sen’de gergin genel kurul

SONRAKİ HABER

Seyirci iyi ürünü yalnız bırakmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...