21 Nisan 2008 00:00

Sadr: İşgalciyi evinizden kovun

Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, hükümet kuvvetleriyle Amerikan birliklerinin Mehdi Ordusu’na yönelik operasyonlarının sürmesi halinde “açık savaş” ilan edecekleri tehdidinde bulundu.

Paylaş

Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, hükümet kuvvetleriyle Amerikan birliklerinin Mehdi Ordusu’na yönelik operasyonlarının sürmesi halinde “açık savaş” ilan edecekleri tehdidinde bulundu. Başkent Bağdat’taki minarelerden de Irak halkına “İşgalciyi yenin. Onu evlerinizden kovun” çağrısı yapıldığı bildirildi.
Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr, Başbakan Nuri El Maliki’nin Mehdi Ordusu’nun dağıtılması yönündeki talebinin ardından bir kez daha sert bir uyarıda bulundu. Sadr, hükümetle aralarında bir savaş çıkabileceğini bildiren bir yazılı açıklama yaptı. Sadr tarafından yapılan yazılı açıklamada, “hükümete barış için bir fırsat daha verildiği, aksi takdirde savaş açılacağı” belirtildi.
Kurtuluşa kadar savaş
Necef’te yazılı bir açıklama yayınlayan Sadr, “Son defa uyarıyorum. Hükümet tercihini barıştan yana yapmalı ve kendi halkını hedef alan şiddeti durdurmalı. Aksi halde felaket hükümeti olacaktır” ifadesini kullandı. Sadr, “hükümetin içine sızan milislerin eylemlerine son verilmesini” istediği açıklamasında, “yoksa kurtuluşa kadar sürecek açık bir savaş başlatacaklarını” bildirdi. Şii lider, “Hükümet, işgal kuvvetinden en kısa sürede çekilme takvimi talep etmeli” dedi.
Mukteda el Sadr’ın yayınladığı “açık savaş” tehdidi içeren mesajının, minare hoparlörlerinden okunduğu belirtilirken Sadr yanlıları, Sadr Mahallesi’ndeki kuşatmanın kaldırılmasını istedi. ABD’nin Şiiler arasına nifak tohumları saçtığını söyleyen Sadr yanlıları, Irak emniyet kuvvetlerinin “kendi kardeşleriyle karşı karşıya gelmemelerini” istedi.
Basra Irak ordusunun kontrolünde
Öte yandan, Irak ordusu Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’na yönelik operasyonlarına hız verdi. Irak ordusu, Basra kentinde önemli noktaların kontrol altına alındığını iddia etti. Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Basra, Mehdi Ordusu’nun kalesi olarak biliniyor ve bu kentte Irak askerleriyle yaklaşık bir aydır irili ufaklı çatışmalar yaşanıyordu. Irak ordusunun operasyonuna Amerikan ve İngiliz askerleri de havadan destek veriyor.
Bağdat’ın Sadr Mahallesi’nde hafta sonu gerçekleşen çatışmalarda en az 20 kişinin öldüğü ve 80 kişinin yaralandığı kaydedilirken, operasyonun başladığı 6 Nisan’dan bu yana meydana gelen çatışmalarda da ölü sayısının 110’a yükseldiği belirtildi.
ABD ordusu duvar örüyor
Amerikan ordusu, Sadr Mahallesi’ne duvar inşa etmeye başladı. Amerikalı komutanlar, yüksekliği birkaç metreyi bulan beton duvarın, kentin diğer kesimlerine, özellikle Irak hükümetinin merkeziyle Amerikan Büyükelçiliği’nin bulunduğu Yeşil Bölge’ye yönelik roket saldırılarını önlemesini bekliyor. Sadr yandaşları ise Sadr Mahallesi’ni kuzeyden doğuya ayıran bir beton duvar inşa edilmesini kınadıklarını açıkladılar. (DIŞ HABERLER)

Rice, Irak’a ‘sürpriz’ ziyarette bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün Bağdat’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Irak’ta bulunan mezhepler arasında “daha çok uyum görmek istediğini” söyleyen Dışişleri Bakanı’na, Bağdat ziyareti boyunca Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin korumalarının eşlik ettiği bildirildi.
Rice, Başbakan Nuri El Maliki ile görüştükten sonra Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı David Petraus ve Büyükelçi Ryan Crocker ile görüşmeye geçti. Rice ile Maliki’nin görüşmesinde güvenlik alanındaki gelişmelerin ele alındığı belirtildi.
Rice, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Maliki’nin güvenlik alanındaki çabalarını takdir ederek, çeşitli gruplar arasında uzlaşma sağlanmasına yardımcı olmak için Irak’a geldiğini ifade etti.
Maliki’nin Basra’da Mehdi Ordusu milisleriyle mücadelesinin çeşitli etnik grupları ve mezhep gruplarını daha önce görülmedik şekilde bir araya getirdiğinin işaretini gördüğünü söyleyen Rice, “Bu uyumdan faydalanmak istediklerini” kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Kara Eylül’de Alman parmağı

SONRAKİ HABER

Sabri Boğday’ın ölmemesi için acil müdahale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...