21 Nisan 2008 00:00

Sendikalı memura ‘hücre hapsi’ cezası

Çerkezköy’deki Öznur Kablo patronunun sendikalaşan işçileri bir konteynerin içine hapsetmesine tepkiler sürerken, Yenimahalle Belediyesi’nde memur olarak çalışan Hüseyin Bekar’ın başına gelenler de pek farklı değil.

Paylaş

Çerkezköy’deki Öznur Kablo patronunun sendikalaşan işçileri bir konteynerin içine hapsetmesine tepkiler sürerken, Yenimahalle Belediyesi’nde memur olarak çalışan Hüseyin Bekar’ın başına gelenler de pek farklı değil. Bekar, 1600 üyesi olan Tüm Bel-Sen 2 No’lu Şube’nin yöneticisi olduğu için 2 metrekarelik bir kulübede tek başına çalıştırılıyor. 4 yıl önce Yenimahalle Belediyesi’ne AKP’li başkan Ahmet Duyar’ın seçilmesinden bu yana oradan oraya sürülen Hüseyin Bekar, üyelerinden ve diğer memurlardan tecrit ediliyor.
27 yıllık memur Hüseyin Bekar, 1996 yılından bu yana da Yenimahalle Belediyesi’nde çalışıyor. Gecekondu Sosyal Müdürlüğü’nde şef kadrosuyla çalışan Bekar’ın başına gelenler, 2004 yerel seçimlerinde belediye yönetiminin AKP’ye geçmesi ile başladı. Yeni Belediye Başkanı Ahmet Duyar’ın görevi devralmasının üçüncü günü, o dönem işyeri baştemsilcisi olan Bekar, Batıkent’teki Temizlik İşleri Memurluğu’na “vidanjör memuru” olarak atandı. 657’de “vidanjör memuru” diye bir görevin tanımlanmadığını söyleyen Bekar’a, o gün bugündür ya görev verilmiyor ya da anlamsız görevlere gönderiliyor.
Konteyner cezası
Bekar, yanına iki şef arkadaşı daha verilerek belediyenin Mamak Çöplüğü’ndeki dökümhaneye “çöplük memuru” olarak sürüldü. Temizlik işleri özel şirketlere verildiği için görevlendirildikleri yerde kendileri dışında hiçbir belediye çalışanının olmadığını söyleyen Bekar, 1 yıl boyunca elektriği, suyu olmayan, ısıtılmayan bir konteynerin içinde görev yaptığını anlatıyor. Olayın basına yansıması ve mahkemenin “geçici görevin süresi belirtilmediği” için yürütmeyi durdurma kararı alması sonrası Mamak Çöplüğü’ndeki görev yeri boşaltılmış. Bekar, bu sefer süresi ve görevleri belirtilerek aynı yere gönderildi. Ancak durum yine mahkemelik olunca Bekar, bir aylığına askerlik şubesinde görevlendirildi. Bekar, askerlik şubesindeki görevini, “Askere gidecekler diziliyor. Biz de uygun mu değil mi diye bakıyoruz. Sağlık memuru değilim ki ben. Sırf belediyede sendikacılık yapmamı engellemek amacıyla bana hiç anlamadığım bu işi verdiler” diye anlatıyor.
Döküm uzmanı memur!
Daha sonra Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne dönen Bekar, Tüm Bel-Sen 2 No’lu Şube sekreteri seçilmesinden kısa bir süre sonra, 15 Şubat 2008’de tekrar Mamak Çöplüğü’ne görevlendirildi. Kendisine iletilen tebligatta görev şöyle tarif ediliyor: “Araçlara yön göstermek ve günlük sefer sayılarınını ve tonajları kayda almak, döküm sahasında karşılaşılan sorunların çözümü ile ilgili çalışma yapıp rapor hazırlamak, bu konuda her türlü olumsuzlukları müdüriyete bildirmek.”
Mamak Çöplüğü’ndeki yerde tek girişin ve tek yolun olduğunu söyleyen Bekar, “Aracı bıraksan başka yöne gidemez” diyor. Kayıtları zaten şirketin tuttuğunu belirten Bekar’ı, “döküm esnasındaki sorunların çözümü ile ilgili çalışma yapıp rapor hazırlamak” gibi ancak bir mühendisin yapabileceği bir işin kendisine verilmesi şaşkına çevirmiş. İşin ilginç tarafı, Bekar’ın üç defa görevlendirildiği bu yere öncesinde ve sonrasında başka kimsenin görevlendirilmiyor oluşu.
20 gün sonra Yenimahalle Belediyesi Hüseyin Bekar için “daha kutsal” bir görev bulmuş: Batıkent İnönü Mahallesi’ndeki hizmet binasına giriş çıkış yapan araçların kaydını tutmak. Bekar için binanın önüne 2 metrekarelik bir de kulübe konulmuş. Bu kulübede elektrik, su ve ısınma imkanı yok. Bekar’ın kayıt tutması için ne bir masa var, ne de sandalye. Kulübenin hiçbir çalışma koşuluna uymadığını söyleyen Bekar, değil insan, bir hayvanın bile 8 saat boyunca kulübede duramayacağını düşünüyor.
Sendikacıya engel
Sendikacı olduğu için Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar ile defalarca görüştüğünü belirten Bekar, hiçbir olumlu adım atılmadığını söyleyerek şunları ekliyor: “Yasa, sendika yöneticilerinin sendikal faaliyetin en uygun olduğu yerde görevlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Benim en çok çalışanın bulunduğu başkanlık binasında üyelerimle iç içe olmam, yaşadıkları sorunları bilmem lazım. Ama beni koymuş bir kulübenin içerisine. Üyem bana nasıl ulaşacak? Yenimahalle Belediyesi’nden kalkacak, Batıkent’e gelip bana sorununu anlatacak. Ben de oradan çözmeye çalışacağım. Mümkün değil.” (Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Lastikte uyuşmazlık sürüyor

SONRAKİ HABER

Çekler füze kalkanına karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...