21 Nisan 2008 00:00

Lastikte uyuşmazlık sürüyor

Pirelli, Goodyear ve Brisa fabrikalarında çalışan 4 bin işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmelerinde, arabulucu aşamasında yapılan görüşmeden de bir sonuç çıkmadı.

Paylaş

Pirelli, Goodyear ve Brisa fabrikalarında çalışan 4 bin işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmelerinde, arabulucu aşamasında yapılan görüşmeden de bir sonuç çıkmadı. Arabulucu aşamasında sadece iki madde geçen taraflar, ikinci toplantıdan da umutlu değiller. Arabulucu ile yapılacak ikinci görüşmeden de sonuç çıkmaması durumunda grev süreci başlayacak. Lastik-İş Sendikası sözleşmenin bir an önce bağıtlanmasını isterken, taleplerinden geri adım atmayacaklarını açıklıyor.
Toplusözleşmede yeni işe giren işçilerin ücretleri, yıllık izinler, geçici işçilerin çalışma süresi başta olmak üzere ücret konularında da anlaşma sağlanamadı. Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar, sözleşme sürecine ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Yeni işe giriş ücreti
Toplusözleşmede yer alan 59 maddeden sadece 30’unda anlaşma sağlayabildiklerini anlatan Çakar, arabulucu aşamasından anlaşma sağlanamaması durumunda grev kararı alacaklarını belirterek, “Biz her safhada anlaşmak istiyoruz ama arabulucu döneminde de anlaşabileceğimizi sanmıyorum. Daha sonra prosedür işleyecek ve grev aşamasına gelinecek. İnşallah grev olmadan masada bu iş biter” dedi.
Patronların özellikle yeni işe giren işçilerin ücretlerini kendisinin belirlemek istediğini ifade eden Çakar, yeni işe girenlerin de eski işçilerle aynı ücreti almasının 50 yıldır süren bir gelenek olduğunu kaydetti. Çakar, bu konuda kesinlikle geri adım atılmayacağını dile getirdi. Mevcut durumda 6 gün çalışıp bir gün izin yaptıklarını anlatan Çakar, bu maddenin 6 gün çalışıp iki gün izin yapılması olarak değiştirilmesini istediklerini, bu madde üzerinde de anlaşamadıklarını söyledi.
Çakar, ücretlerle ilgili bütün maddelere geçilmediğini belirterek, “Bizim zam talebimiz ilk altı ay yüzde 12, sonraki altı aylar için enflasyon oranında. Bununla ilgili işverenlerden bir teklif yok. Normalde de idari maddeler tamamlanmayınca ücretle ilgili bir görüşme olmaz. İdari maddedeler açısından ise 4857 sayılı İş Yasası’nda yer alan, ancak işçilerin çalışma koşullarını ağırlaştıran birçok madde bizim fabrikalarımızda uygulanmıyor. İşverenin bu konuda dayatmaları var. Fakat sendikamız Lastik-İş bu maddeleri hiçbir fabrikada uygulatmıyor. 2 bin kişilik fabrikada da uygulanmıyor, 50 kişilik fabrikada da uygulanmıyor” dedi.
İşverenin geçici işçilerin çalışma süresini uzatmak istediğini anlatan Çakar, kadrolu işçilerin izinde olduğu dönemde çalışan geçici işçilerin süresinin uzatılmak istenmesinin sendikal örgütlülük açısından sıkıntı yaratacağını, bu nedenle bu maddeyi kabul etmelerinin mümkün olmayacağını ifade etti. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Erkan/Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

SSGSS’ye karşı eylemler sürüyor

SONRAKİ HABER

Sendikalı memura ‘hücre hapsi’ cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...