21 Nisan 2008 00:00

KONUM

Zaman gazetesinin dünkü manşeti Diyarbakır’daki bir fabrika açılışıydı. Gazetenin haberine göre Fethullah Gülenci “iş adamları ve sanayiciler”in kurduğu TUSKON’un girişimiyle açılan terlik fabrikası, 75 kişiye iş sağlayacak

Paylaş

Zaman gazetesinin dünkü manşeti Diyarbakır’daki bir fabrika açılışıydı. Gazetenin haberine göre Fethullah Gülenci “iş adamları ve sanayiciler”in kurduğu TUSKON’un girişimiyle açılan terlik fabrikası, 75 kişiye iş sağlayacak. TUSKON, geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda 500 iş adamı ile Diyarbakır’a gelen ve halka et dağıtarak “kardeşlik köprüsü” kuran dernek! Yeni fabrikanın patronu Necdet Tuğrul açılışta yaptığı konuşmada, Bölge’nin “yakın gelecekte Çin ve Hindistan gibi yatırım çeken bir üs olacağı” kehanetinde bulunuyor. Belli ki Tuğrul, fabrikayı kurarken hükümetten bazı taahhütler almış. Çünkü Çin ve Hindistan özellikle işgücü maliyetinin düşüklüğü nedeniyle cazibe merkezleri konumundalar. Ankara Sanayi Odası Başkanı iken: “Terörün en büyük sermayesi işsiz insandır. Bölgesel asgari ücretin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde uygulanması halinde; teşvik sisteminin getiremediği yatırımların bu iki bölgemizde gözle görülür biçimde artacağına hep birlikte tanık olacağız” diyen Zafer Çağlayan, şimdi sanayi bakanı. Yine her fırsatta “Bölge çocuğu” olduğunu söyleyen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, 2008 asgari ücret görüşmelerinin hemen öncesinde “Ücretlerin en yüksek olduğu ülkelerden biriyiz” diyerek, ücretlerin düşürülmesi ve bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi konusunda Çağlayan’la aynı düşüncede olduğunu göstermişti. Hükümetin bakanlarının söyledikleri göz önüne alınınca, Tuğrul’un ‘ezberden’ konuşmadığı ortaya çıkıyor.
AKP Hükümeti, ülkenin en yoksul yüzde yirmilik dilimine girenlerin yarısının (en yoksulların Yüzde 47’sinin) yaşadığı Bölge’ye ‘imanlı sermayedarları’ çekerek; Ekonomik Paket/GAP Paketi’nin sivil ayağını bu çevreler üzerinden gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Böylelikle hem bu sermaye çevrelerine katmerli sömürü alanı açıyor, hem de açlık ve işsizliği ortadan kaldırmaya çalıştığı görüntüsüyle Kürt yoksullarını yedekleme hesapları yapıyor. Başbakan, 12 milyar dolarlık GAP paketi ile Bölge’nin çehresini değiştirmekten söz ediyor. Bugüne kadar büyük sanayi merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan GAP’ın (ülkenin hidroelektrik enerji üretiminin yüzde 48.5’ini GAP sağlarken, Bölge’nin elektrik tüketimi sadece yüzde 6.8’dir) sulama yönünde geliştirilmesi elbette önemlidir. Ama bir toprak reformu gerçekleştirmeden yapılacak sulama barajları, yine büyük toprak sahiplerine/ağalara yarayacaktır. Dolayısıyla Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü ve eğitim, sağlık, barınma, toprak ve iş gibi sosyal-ekonomik alanları kapsayan projeler geliştirilmeden açılan “GAP Paketi”, AKP Hükümeti’nin büyük toprak sahipleri ve sermeye ile ittifakını pekiştiren bir proje olmanın ötesine gitmeyecektir.
Bölge’nin çehresinin ve seksen beş yıldır baskı, zulüm, açlık ve yoksulluk içinde yaşayan Kürt halkının kaderinin içinden Fethullahçıların çıktığı paketlerle ya da halkçı temellere dayalı olmadığı için halkın yaşamında ciddi değişimlere yol açmayan GAP ile değişmeyeceği bilinmelidir. Erdoğan’ın yüzlerce milyar dolarlara, binlerce köyün boşaltılmasına, on binlerce insanının yaşamını yitirmese, milyonlarca insanın evinden yurdundan sürülmesine yol açan savaşı görmezden gelerek 12 milyar dolarla Bölge’nin çehresini değiştirmekten söz etmesi, bir aldatmacadan başka bir şey değildir. Elbette bir yandan günlük maliyeti 70 milyon insanın ekmeğinden fazla olan operasyonlar Bölge’nin çehresini ve Kürt halkının yaşamını değiştirmektedir. Ama bu değişim tam da Erdoğan’ın söylediğinin tersi yönde bir değişimdir.
Kürt sorununun ekonomik geri kalmışlık sorunu olarak gösterilmesi, sorunun inkârında 1950’li yıllardan bugüne kadar kullanılagelen bir politikadır. Kürt halkının ve her milliyetten emek ve demokrasi güçlerinin mücadelesi, bu inkârcı politikalara sarılan bütün partileri bir bir tarihin çöplüğüne gönderdi. Bugün süreç, AKP’nin de öncellerinin yanına gönderilmesi konusunda önemli olanaklar sunmaktadır.
Çetin Diyar
ÖNCEKİ HABER

Büyükşehir 2007 faaliyet raporu onaylandı

SONRAKİ HABER

Operasyonlar koçerleri de zorda bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...