21 Nisan 2008 00:00

Büyükşehir 2007 faaliyet raporu onaylandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 yılı faaliyetleri belediye meclisince onaylanırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ulaşım, imar, çevre, planlı kentleşme gibi alanlarda devrim niteliğinde çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 yılı faaliyetleri belediye meclisince onaylanırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ulaşım, imar, çevre, planlı kentleşme gibi alanlarda devrim niteliğinde çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2007 Yılı Faaliyet Raporu, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunuldu. Raporlar okunduktan sonra oylamaya sunularak meclis tarafından kabul edildi. Baydemir, Diyarbakır’ın Cumhuriyet tarihi boyunca birikmiş sorunlarının dışında son 20-30 yıllık çatışma ortamının yarattığı tahribat, zorunlu göçün yarattığı sorunlar bir yana bir de hizmet yüzü görmemiş 82 köyün, Büyükşehir Belediyesi’nin mahallesi haline geldiğini söyledi.
Kentin gelecek 30 yılını planlayarak 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı hazırladıklarını söyleyen Baydemir, gelecek 100 yılı etkileyecek gelişim akslarını belirlediklerini belirtti. Bu çerçevede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet sınırının 26 bin hektardan 110 bin hektara yükseldiğini ifade eden Baydemir, “Yani şehir fiziki olarak dört kat büyüdü. Kentin planlı alanı ise 8 bin hektardan 20.5 bin hektara çıktı, yani yüzde 256 oranında artmış oldu” dedi. Baydemir, kentsel gelişim çabaları içinde gecekondu sorunu konusunda Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi, Sur Belediyesi ile yürüttükleri Suriçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile önemli mesafeler aldıklarını ifade etti.
Altyapı ve ulaşımda devrim
Asfaltın girmediği cadde ve sokak kalmadığını belirten Baydemir, 710 kilometrelik yol ve kaldırıma asfalt, sathi kaplama, bakım ve yama yaptıklarını söyledi. İmar, altyapı, kentsel gelişim gibi ulaşım alanında da devrim niteliğinde çalışmalara imza attıklarını belirten Baydemir, Ulaşım Mastır Planı’nı tamamladıklarını ifade etti. Baydemir, “Ulaşım politikalarımızın ana eksenine kâr amacı birinci öncelik olan özel sektör yerine, dezavantajları giderecek veya hafifletecek ve birinci önceliği hizmet olan kamu eliyle toplu taşıma sistemini oluşturduk”dedi. Baydemir, şöyle devam etti: “Durak yerlerini belirledik, trafik işaret ve levhalarını oluşturduk. 10 kavşakta sinyalizasyon çalışması yürüttük, Yeşil Dalga Sistemi’ne geçtik. Köylü garajı, ilçe otogarı, şehirlerarası otogar gibi kentin tüm garaj sorununu çözdük. Servis araçlarını kayıt alarak standart getirdik.” Baydemir, önümüzdeki günlerde akıllı kart uygulamasıyla araç, hat ve zaman planlaması yapıp kentin çeperleri dahil gecenin ilerleyen saatlerine kadar işleyen toplu taşıma sistemindeki dönüşümün daha da oturtulacağını söyledi.
Çevremize duyarlı olduk
Çevre politikalarının hayata geçirilmesi için altyapıya büyük önem verdiklerini söyleyen Baydemir, Koşuyolu Parkı’nda sabit tip Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurduklarını belirtti. Kente gelen tüm sıvı-katı yakıtların denetlendiği Kömür Tevzi Sahası’nda yakıt kalitesini ölçen bir laboratuvar kurduklarını hatırlatan Baydemir, gürültü kirliliği konusunda da altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ve bu konudaki yetki ve denetimi ilgili bakanlıktan devraldıklarını ifade etti. Baydemir, kişi başına düşen 0.5 metrekare olan yeşil alan miktarı konusunda Nazım İmar Planı’nda dünya ortalaması olan 10 metrekarenin üzerine çıkararak 18.4 metrekare olarak planladıklarını vurguladı.
Baydemir ayrıca, “Başta inanç turizminin geliştirilmesi için Dağkapı, Gazi Caddesi, Yenikapı Sokak ve Melikahmet Caddesi’nde bir dizi çalışma yaptık. Buradaki tarihi doku ve inanç mekanlarının görünür hale gelmesi için muazzam bir çalışma yürüttük” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kürt sanatçılar Diyarbakır’da yürüdü

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...