21 Nisan 2008 00:00

Kıraçlı işçiler 1 Mayıs’ı tartışıyor

Kıraç, sendikasız ve genç işçilerin yoğun olduğu bir bölge. Mevcut yasalarda bulunan haklarını dahi kullanamayan Kıraçlı işçiler, sendikacıların bu sorunlara duyarsız kalmasını eleştiriyorlar

Paylaş

Kıraç, sendikasız ve genç işçilerin yoğun olduğu bir bölge. Mevcut yasalarda bulunan haklarını dahi kullanamayan Kıraçlı işçiler, sendikacıların bu sorunlara duyarsız kalmasını eleştiriyorlar. Sendikacıların işçileri bilinçlendirerek örgütlenmeye önderlik etmesini isteyen genç işçilerle 1 Mayıs’ı ve çalışma koşullarını konuştuk.
Çetin Pehlivan tekstil işkolunda çalışıyor. 1 Mayıs deyince işçilerin bayramının aklına geldiğini söyleyen Pehlivan, daha önce 1 Mayıs’a katılmış ve bu yıl da gitmeyi düşünüyor. “Sendikacılardan fazla bir şey beklemiyorum, zaten sendikalar hakkında da pek bilgim yok. Ben arkadaşlarıma işyerinde birlik olmamız gerektiğini anlatıyorum” diyen Pehlivan, yaşanan kimi olumsuz deneyimleri hatırlatarak, bunların sendikacılara karşı güvensizlik yarattığını kaydetti. Pehlivan, sendikacılara şu çağrıyı yaptı: “Sendikalar gerçekten samimi olarak fabrikalara yönelmeli. Çünkü artık herkes bir şeylerin değişmesini istiyor. 1 Mayıs’ta da alana güçlü çıkarsak o zaman taleplerimiz kabul olur.”
İlk kez katılacak
Lojistik işçisi Erol Aydın, 1 Mayıs’ın ezilen işçilerin bayramı olduğunu söyledi. Bu yıl ilk kez 1 Mayıs’a katılacağını anlatan Aydın, işçilerin haklarını bilmediğini anlatarak sendikaların daha fazla çalışması gerektiğini dile getirdi. İnşaat işçisi Muharrem Dinç, yevmiyesi kesilmesin diye 1 Mayıs’a katılmadığını anlattı. “İnsanlar haklarını alamıyor. Akşama kadar bir çuval una çalışıyoruz” diyen Dinç, “Sendikalardan ne bekliyorsun” sorusuna ise gülümseyerek şu yanıtı överdi: “Çocuğumun emekli olması hayal. Benim de tabii. Sendikalar biz işçilerin bilinçlenmesi için çaba harcamalı.” (İstanbul/EVRENSEL)

GOP’ta birlikte kutlama talebi
Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi’nde bulunan Muş ili Varto ilçesi İçmeler köyü Kültür ve Dayanışma Derneği’nde bir araya gelen emekçiler 1 Mayıs’ı tartıştı. Toplantıya katılan Gaziosmanpaşa Telekom işyeri baş temsilcisi Ahmet Karatay 1 Mayıs’ın işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olduğunu, bu anlamda ülkemizde yaşayan bütün emekçilerin kendi günleri olan 1 Mayıs’a katılmalarını ve bayramlarını hep birlikte kutlamalarını istedi. Gazi Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm adı altında mahallenin yarısının yıkılacağına değinen Ahmet Karatay, milyonlarca yoksulu evsiz bırakacak bu planın emekçilerin birliği sayesinde engellenmesinin mümkün olduğunu söyledi. Ahmet Karatay, yıkılacak alanların zenginlere ve iş adamlarına peşkeş çekileceğine dikkat çekti.
Dernek yönetim kurulu üyesi Mehmet Ali Işık ise son zamanlarda gündeme gelen gıda krizinin IMF’nin ekonomik planının bir sonucu olduğunu belirterek IMF başkanının “önlem alınmazsa 100 milyon insan aç kalacak” açıklamasının samimiyetsiz olduğunu ifade etti. Emekçilerin sağlık hakkı almak için 145 YTL para ödemek zorunda kalacağına dikkat çeken Işık, asgari ücreti 450 YTL olarak belirleyen hükümetin 40 milyon insanla dalga geçtiğini söyledi. Işık, “Hükümetin tüm bu halk düşmanı politikalarına karşı 1 Mayıs’ta alanlara çıkmak çocuklarımıza karşı görevimizdir.” dedi. Dernek üyesi Atilla Han da sermayenin emekçilere karşı saldırılarının her geçen gün arttığını, işçileri ve emekçileri laik-antilaik diye böldüğünü buna karşı ülkede demokrasiyi savunan bütün güçlerin birleşmesi gerektiğini söyleyerek “1 Mayıs’ta dernek olarak çoluğumuzu çocuğumuzu alarak alanlarda olacağız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Şener Doğan
ÖNCEKİ HABER

İşçilerin talebi barış ve güvenli gelecek

SONRAKİ HABER

Emekliler Ankara’da insanca yaşam istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...