21 Nisan 2008 00:00

Mersin çöplük olmasın!

Mersin, 26 Nisan’da nükleer santrale ve balık çiftliklerine karşıyapılacak mitinge hazırlanıyor. Mitinge il dışından da katılım bekleniyor

Paylaş

Mersin’in Akkuyu beldesine yapılması düşünülen nükleer santrale ve Muğla’dan Mersin’e taşınması gündemde olan balık çiftliklerine karşı Mersin’de miting hazırlıkları yapılıyor. Elektrik Mühendisleri Odası’nın öncülüğünde birçok kurum tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan mitingle nükleer santrale ve balık çiftliklerine hayır denilecek.
26 Nisan’da yapılacak olan “Mersin’de Nükleer Santrale ve Balık Çiftliklerine Hayır” mitingi öncesi miting Tertip Komitesi Başkanı ve EMO Şube Başkanı Kamer Gülbeyaz’la görüştük. 26 Nisan’da yapacakları miting hakkında bilgi veren Gülbeyaz, Türkiye’nin birçok yerinden bu mitinge katılım sağlanacağı belirtti. Nükleer santralin ve balık çiftliklerinin Mersin’i bir çöplüğe dönüştüreceğini ifade eden Gülbeyaz, bunlara karşı mücadelelerinin süreceğini söyledi.
Bakandan ‘çevreyi’ korumaya çalışıyoruz
Mersin’de nükleer santrallere karşı kurulmuş platformların yaptığı toplantıda Çernobil felaketinin 22. yıldönümü olan 26 Nisan’da miting yapma kararı aldıklarını belirten Gülbeyaz, “Mersin halkı olarak Çevre Bakanından çevreyi korumaya çalışıyoruz” dedi.
Mersin’den milletvekili seçilenlerin hatta Bakan olanların bile Mersin’e sahip çıkmadığını söyleyen Gülbeyaz, bu nedenle de Mersin’e zararı olan projelerin uygulanmasının kaçınılmaz olacağını belirtti. Mersin’de yaşayanların ellerini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çeken Gülbeyaz, halkın nükleer santrallere karşı çıkması gerektiğini kaydetti. Nükleer santralin Sinop’a yapılması gündeme gelince Mersin halkında rehavet oluştuğunu vurgulayan Gülbeyaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilme Güler’in ‘Para yazı da gelse, tura da gelse dik de gelse biz Akkuyu’ya nükleer santral yapacağız’ sözlerini hatırlattı. Gülbeyaz, “ Nükleer santraller yerine elektrik elde etmek için yenilenebilir enerji kaynakları var. Güneş, su, rüzgar, jeotermal kaynaklar var. Niye bunlara yatırım yapılmıyor. Türkiye’de elektrik gücünün beşte biri hiç kullanılmadan kayıp olmaktadır. Bu kayıp güç 3 nükleer santralin gücüne eşdeğerdir. O zaman önce kendi şebekelerimizi yenileyelim, trafolarımız büyütelim, kaçağı önleyelim. Çünkü nükleer santral yapsanız bile o elektriği şebekeye verince yine kaybolacaktır” diye konuştu.
Dünya nükleer santralden vazgeçiyor
Dünyanın vazgeçme noktasına geldiği nükleer santrallerin ülkemize zarar vereceğini vurgulayan Gülbeyaz, “Bir nükleer santralin maliyeti 3-5 milyar dolardır. Bu kadar riske, paraya değer mi. Nükleer atıkların izole edilmesine bir çözüm bulunmuş değil. Bunlar çözülmezken nükleer şirketler, nükleer lobiler ülkemizde en güzel yerlerde nükleer santral yapacaklar. Elektriği pahalıya satacaklar sonra çekip gidecekler. O nükleer atıklarda bu ülkenin başına bela olacak” dedi. 1986 da Çernobil kazası meydana geldiğinde nükleer santrali olan ülkelerde soru işareti oluştuğuna dikkat çeken Gülbeyaz, bir çok ülkenin nükleer santrallerini kapatmaya çalıştığını anlattı.
26 Nisan’da alanlara
Bu kentin sahipsiz olmadığını, ne dünyanın ne de Türkiye’nin çöplüğü olamayacağını kanıtlamak ve kentimize sahip çıkmak için 26 Nisan’da ‘Akkuyu’da Nükleer Santral İstemiyoruz, Balık Çiftliklerini İstemiyoruz’ mitingini gerçekleştireceklerini söyleyen Gülbeyaz, “26 Nisan’da saat 13:00’ da Devlet Hastanesi önünde toplanılacak. Oradan Metropol Miting Alanına yürünecek ve saat 14.00’da miting başlayacak. Sloganlarımız, afişlerimiz, bildirilerimiz hazır. Bunları da kullanacağız” şeklinde konuştu. (Mersin/EVRENSEL)

Mersin’de nükleer karşıtı diğer eylem ve etkinlikler
  • 23-27 Nisan tarihleri arasında Ekoloji Kollektifi tarafından İçel Sanat Kulubü’nde nükleer karşıtı film festivali yapılacak.
  • 24 Nisan’ da Mersin’de ki tüm balıkçı tekneleri nükleer karşıtı pankartlarla sahilde yarım saat tur atacaklar. Daha sonra Atatürk Parkı içindeki Şehitler Anıtı önünde nükleer karşıtı basın açıklaması yapılacak.
  • 24-25 Nisan’da KESK ve Halkevleri Taşbina önünde nükleer karşıtı imza standı açacaklar.

ÖNCEKİ HABER

Kendi televizyonumuza sahip çıkalım

SONRAKİ HABER

NABIZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa