22 Nisan 2008 00:00

SGK’dan olumsuzlukları ‘olumlu gösterin’ açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası’nın “meziyetlerini saymakla bitiremezken”, muhalif haberlerden rahatsızlığını dile getirerek, “olumlu” haberler yapılmasını istedi. Güney, Anayasa Mahkemesi açısından bir sorun olmadığını da savundu.

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası’nın “meziyetlerini saymakla bitiremezken”, muhalif haberlerden rahatsızlığını dile getirerek, “olumlu” haberler yapılmasını istedi. Güney, Anayasa Mahkemesi açısından bir sorun olmadığını da savundu.
SSGSS yasasını kamuoyuna şirin göstermek için basına “bilgilendirme” toplantısı düzenleyen SGK Başkan Vekili Tahsin Güney, bu yasadan dolayı “huzur ve mutluluk içinde olduğunu” söyledi.
SGK’da, kurum bürokratları ile basına bilgi veren Güney, dört saate yakın sunumunda, elinde kalem, “kara tahta” önünde şekiller çizip, yasanın kimi ne kadar etkileyeceğini, 2008’de 20 yaşında sigortalı olan bir kişinin, bu yasaya göre kaç yaşında, nasıl emekli olacağını anlattı.
Asıl meramını, sunumunun sonuna saklayan Güney, “karışık, teknik bir konu olduğunu, olmayan bazı yazılar yazıldığını, bunun da yasayı tam anlatamadıklarından kaynaklandığını” düşündüklerini belirterek, “yasa eğer yürürlüğe girerse” sosyal güvenlik alanında ne gibi değişiklikler getireceğinin bilinmesini istediklerini söyledi. 18 yıldır kurumda çalışan birisi olarak, konuya ilişkin yazılan yazıları, haberleri anlamadığını ileri süren Tahsin Güney, “bu mesajı verin” diyerek, olumlu haberler yapılmasını, yasanın vatandaşa yeni, olumlu haklar getirildiğinin yazılmasını istedi. Güney, “Hergün olumsuz, hergün olumsuz, inanın sabah haberlerini izledikten sonra psikolojim bozuluyor” dedi.
Gerçekler ters yüz
Kazançların güncellenmesinde halen yüzde 100 olarak uygulanan ve Emek Platformu’nun da karşı çıktığı değişiklik ile güncelleme katsayısı yüzde 30’a indirilmesine rağmen, Güney bunu “gelişme hızından refah payı verilmesi sağlanmıştır” diye anlattı.
Yine malüllük aylığına hak kazanmada SSK’lılar için 1800 gün sayısı ve 5 yıl aranırken, getirilen düzenleme ile en az 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün sayısının şart koşulmasını, sadece memurların 3600 gün (10 yıl fiili hizmet” süresi açısından değerlendiren Tahsin Güney, “olumlu bir düzenleme” olarak nitelendirdi. Aylık bağlama oranının da yeni işe başlayanlar için yüzde 2 olduğu halde, haklar geriye gitmiyormuş gibi mevcutların 3 bin 600 günü tamamlayanlara her 360 gün için yüzde 3 uygulanmasını öne çıkaran Güney, halen SSK ve Bağ-Kur’lularda bir önceki ayın TÜFE oranında artırılması sözkonusu olan emekli aylıklarının, bir önceki altı ayda gerçekleşen TÜFE oranında artırılmasını da “olumlu gelişme” diye nitelendirdi.
Yeşilkartlılar ve GSS primi için net değil, brüt asgari ücretin esas alındığını, bunun da yeşilkartlıların gelirini yükselttiğini, GSS prim sınırını yukarı çıkarttığını savunan Güney, asgari ücretin üçte biri, yani 204 YTL geliri olandan 24 YTL GSS primi kesilmesini de “olumlu bir gelişme” olarak nitelendirdi.
Ortez ve protezde katılım payının üst sınırının asgari ücretin yüzde 75’i olduğunu belirterek, memurlar ve SSK’lılar için olumluluğunu anlatırken, Bağ-Kur emeklileri için mevcutta yüzde 65 olan oranın yüzde 75’e çıkartıldığının hatırlatılması üzerine onaylayan Güney, 18 yaşını doldurmamış kişiler, bakıma muhtaçlar, acil haller, iş kazaları ve meslek hastalıkları ile bulaşıcı hastalıklarda şartsız, primine bakılmaksızın sağlık hizmeti verildiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

Özel sağlığa kıyak

“Sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınması”na ilişkin düzenleme ise tasarıda yüzde 20 iken, yasada AKP’liler bu sınırı kaldırarak, yüzde yüze kadar bir tavan getirme konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verdiler. Bu düzenleme ile özel sağlık kurumları, hastalardan yüzde 100’e kadar varan oranda katkı payı alabilecek. Ancak diyaliz, kalp ameliyatları, organ nakilleri, yoğun bakım durumlarında Sosyal Güvenlik Kurumu, fark alınmamasına ilişkin bir karar verebilecek.
Yüzde 20 sınırının kaldırılmasını da Güney, özel hastanelerin “bu oran ile hizmetleri karşılayamayız” diye itiraz ettiklerini ve sözleşmeleri iptal etmek istediklerini söyledi. Güney, bu tedirginlik nedeniyle yüzde 20 sınırının kaldırıldığını söyledi.
Sosyal kesimlere söz verildiği halde, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nda niçin meslek örgütleri temsilcilerine yer verilmediğinin sorulması üzerine de Güney, “hızlı karar alamayacaklarına” ve meslek örgütlerinin sayısının çok olduğuna, birini alınca diğerinin itiraz edeceğine bağladı. Güney, meslek örgütlerinin görüşlerini zaten aldıklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Muza ‘ithalatçı’ zammı

SONRAKİ HABER

Karabük’te okumak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...