22 Nisan 2008 00:00

TEKEL işçileri mücadeleyi bırakmıyor

TEKEL’in özelleştirilmesinin tamamlanmasının ardından, satışın iptali için açılan davalar beklenmeye başlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) davalar sonuçlanmadan devir işlemlerinin yapılmayacağını açıklarken, bir yandan da işçilerin başka kamu kuruluşlarına aktarılacağını duyurdu

Paylaş

TEKEL’in özelleştirilmesinin tamamlanmasının ardından, satışın iptali için açılan davalar beklenmeye başlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) davalar sonuçlanmadan devir işlemlerinin yapılmayacağını açıklarken, bir yandan da işçilerin başka kamu kuruluşlarına aktarılacağını duyurdu. Bu sürede eylemlerine ara veren işçiler ise şimdi fabrikada neler yapacaklarını tartışıyor. Çalışanların Yaprak Tütün İşletmelerine geçirileceği söylentilerine tepki gösteren işçiler bu teklifi kabul etmemekte kararlı ve yeniden eylemlere hazırlanıyorlar.
Tek Gıda-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu, gelecek kaygısı yaşayan işçilerin psikolojilerinin bozulduğunu dile getirdi. “TEKEL’in 3-5 kişinin isteğiyle birilerine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” diyen Durdu, mücadeleden vazgeçmediklerini sadece ara verdiklerini kaydetti. Hükümet yetkililerinin, “Yaprak Tütün İşletmeleri’ne göndereceğiz, başka kamu kuruluşlarına göndereceğiz” açıklamalarının işçilerin kafasını karıştırdığını belirten Durdu, “Arkadaşlarımız şunu iyi biliyor, yürüttüğümüz mücadelenin sonucunda bize bu teklifleri yapıyorlar. Yeterli mi? Değil. Bizim amacımız işçiler olarak TEKEL’in özelleştirilmesinin iptali ve bu fabrikaların mutlaka çalışmasıdır” diye konuştu.
ÖİB’in ‘özelleştirmenin varlık satışı olduğunu, 6 fabrikanın satıldığını, işçilerin ise hazineye devredileceğini’ söylediğini aktaran Durdu, bu açıklamalarından kendilerini haklı çıkardığını belirterek, “Biz bu fabrikaları alan firmalar buraları çalıştırmayacak diyorduk. İşte görüyoruz çalıştırmıyorlar. 1.5 milyon insanın geçim kaynağının yok edildiği bütün açıklığıyla göz önünde” dedi.
Yaptıkları eylemlerle sadece özelleştirmenin durdurulmasını değil aynı zamanda halkında bu konuda bilinçlenmesini amaçladıklarını ve bunu bir nebze olsun başardıklarını belirten Durdu, eylemlerden önce ‘sizi mağdur etmiyorlar işte, neden karşı çıkıyorsunuz’ diyenlerin şimdi özelleştirmeye “Hayır” dediğini kaydetti. Durdu, eylemlere ikinci bir karara kadar ara verdiklerini belirterek bunun nedenlerini şöyle açıklıyor; “Birincisi özelleştirme yargıya intikal etti, TEKEL’le ilgili bütün dökümanlar hem sendikamız hem de Tütün Eksperleri Derneği tarafından mahkeme heyetine verildi. En son Anayasa Mahkemesi’nin yabancılara mülk satışını durdurmasıyla ilgili bir kararı var. TEKEL’de de mülk satışı yapıldı. TEKEL işçisinin olmazsa olmazlardan birisi de özlük haklarının korunarak başka kamu kurumlarında çalışmaktı. Hükümet bu konuda bir çözüm bulmadığı sürece eylemlerimiz devam edecektir.”
Eylemler sürecek
Eylem sürecini bitirmediklerini sadece mola verdiklerini belirten Durdu, yargı sürecini çok yakından takip edeceklerini söyledi. Durdu, “Yaklaşık iki aylık bir yargı süreci var. Bu dönemde hiçbir şey yapmayacak değiliz. Hükümetin açıklamalarının ardından eylemlerimize ara verdik ama önümüzdeki günlerde TEKEL işçisi meydanlarda olacaktır. Sendikamız ile bir değerlendirme toplantısı yapıp eylemlere devam edeceğiz” diye konuştu. İşçilerin Yaprak Tütün İşletmeleri’ne geçirilmek istenmesini eleştiren Durdu, “Türkiye’deki özelleştirmenin mantığı bu. Çalışan fabrikaları kapatıyorsun çalışmayan yerlere gönderip ücret ödüyorsun” dedi.
Yatarak değil üreterek para kazanmak istediklerini anlatan Yunus Durdu, bu ülkede 28 milyon insanın sigara içtiğini, bu nedenle üretimi Türkiye işçisinin, tütünü de Türkiye çiftçisinin yapması gerektiğini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

1 Mayıs’ta özelleştirmeye ‘hayır’
TEKEL işçisi Hüsamettin Ünal da bugüne kadar yapılan eylemlere bütün işçilerin katıldığını, ailelerini getirdiğini belirterek, “Ama sendikanın bazı politikalarına yönelik eleştirilerimiz var. Yaprak Tütün İşletmeleri için özelleştirmeden önce kesinlikle olmaz diyordu şimdi burayı gösteriyor. Bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.
Mahkeme sürecinde eylemlere ara verildiğini aktaran Ünal, asıl bu dönemde sokakta olmaları gerektiğini, sürece dahil olmanın faydası olacağını söylüyor. Sendikadan bu yönde karar almasını beklediklerini belirten Ünal, “Önümüzde 1 Mayıs var. Bütün gücümüzle alanlara çıkıp özelleştirmeye hayır demeliyiz. TEKEL işçileri olarak 1 Mayıs’a damga vurmalıyız, ayrıca fabrikada da kutlama yapmalıyız. Daha sonrasında da özelleştirmenin iptali için eylemler devam etmeli. Biz işçiler olarak ekmeğimize sahip çıkacağız. Mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
TEKEL işçisi Musa Atik ise Yaprak Tütün İşletmeleri’ni istemediklerini, çünkü birkaç yıl sonra aynı sorunla orada da karşılaşacaklarını belirterek, “Akıl mantık işi değil biz sigara üretmeyeceksek, tütünü ne yapacağız” dedi. Tek Gıda-İş Genel Merkezi’nin özelleştirmeyi iptal etmeye dönük bir hedef koyması gerektiğini belirten Atik, ülkenin mal varlıklarının emperyalistlere satılmasına karşı olduklarını ifade etti. AKP’ye oy verdiğini söyleyen Atik, “AKP’den isteğimiz, bu siyasi hatadan vazgeçmesidir. Yerel seçimlerde de AKP’ye oy verip vermeyeceğimden emin değilim” dedi.
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Gül’le görüştü

SONRAKİ HABER

Paraguay da ‘değişimi’ seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...