22 Nisan 2008 00:00

Sayacılar dernek kurmak istiyor

Aymakoop’ta atölyeleri bulunan sayacılar ne mesleği devraldıkları babaları gibi yaşlı ve yoksul olmak istiyorlar, ne de Maliye müfettişleri geldiğinde dükkanlarını kapatıp kaçmak.

Paylaş

Aymakoop’ta atölyeleri bulunan sayacılar ne mesleği devraldıkları babaları gibi yaşlı ve yoksul olmak istiyorlar, ne de Maliye müfettişleri geldiğinde dükkanlarını kapatıp kaçmak. Sayacılar örgütlenmek ve dernek kurmak istiyor, böylelikle yok olmak üzere olan mesleklerinin devamı sağlanacak, fiyatları müşterileri patronlar yerine kendileri belirleyecek, ve kış sezonunda zengin kadınlar için yaptıkları bot ve çizmeler sayesinde değil istikrarlı bir gelirle geçinebilecekler.
Ayhan Akbulut adlı 10 yıllık işçi, baba mesleği olan ayakkabıcılığa başladığında umudu olduğunu belirterek “Babamın elde ettiği üzerine ben de bir şeyler koyardım. Ama çok şey değişti, o zaman örgütlülük vardı” diyerek şimdiki esnafın “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” anlayışına sahip olduğunu belirtti. Esnafın bencil düşünerek mesleğini öldürdüğüne dikkat çeken Akbulut, “2 ya da 3 yıl sonra meslek bitecek. Şahsen örgütlenmedikçe 5 yıl sonra sayacılığın yaşayacağını sanmıyorum” dedi. 5 yıl sonra asgari ücretle fabrikalara daha ucuz işçi alınacağını belirten Akbulut, az ücretle çok iş isteneceğini, esnafın dağılacağını veya örgütlenerek patronları yeneceklerini dile getirdi.
Örgütlenirsek patron boyun eğer
“Patronlar bize boyun eğecekler, bizim istediğimiz fiyatlara modelleri yaptıracaklar” diyen Akbulut, eskiden Gedikpaşa’daki esnafların birbirini tanıdığını ve beraber fiyat çıkardıklarını hatırlattı. Babasının foracılık yaptığını, dernekleri olmadığını belirten Akbulut, “Dikeceklerinin fiyatı beraber belirlenirdi. Foracılar ‘söz-namus’ derlerdi ama dışarı çıkınca herkes unutur, fiyatı düşürerek iş yaparlardı. Onun için sayacılar, sözü bir olmalı ve yan yanayken belirleyecekleri fiyatların dışarıda da, patronun karşısında da aynı olması gerek” diye konuştu. Arkadaşlarının da örgütlenmek gerektiğini düşündüğünü belirten Akbulut, “Babam 45 yaşında ve onca seneye, emeğe rağmen aç ve yoksul. Ben de babam gibi olmak istemiyorum” dedi. Çözümün örgütlenmekten geçtiğini ifade eden Akbulut, ekonomik geliriyle bir bekarın geçinebileceğini, ancak evli birinin geçinemeyeceğini belirterek “Aç ve yoksul kalmamak için birlik, dayanışma diyorum” diye konuştu.
Yıllardır sayacılık yapan Halil Özbay, haftalığının kimi zaman 150, 250 YTL, kimi zaman da 300 YTL’yi bulduğunu belirtiyor. Özbay bunun nedenini “Fiyatları sayacıların belirlememesi” olarak özetliyor.
Maliye’ye kaydolmak gerekmemeli
27 yıllık sayacı Mehmet Halit Zorkuş, mesleğe Gaziantep’te başladığını belirterek işe başladığı dönemde saya mesleğine, ustalara ve zanaatkarlara çok büyük saygı duyulduğunu söyledi. “Şu an bırak saygıyı, hakkımı bile alamıyorum” diyen Zorkuş, para toplama günü geldiğinde müşterisinin, doların düştüğü gerekçesiyle anlaştıkları paradan daha azını verdiğini dile getirdi. Meslektaşlarının çaresiz kaldığını belirten Zorkuş, “Tüm sayacılar beraber olarak, yan yana gelerek patronlar karşısında birlik olduğumuzu hisettirmeliyiz” dedi. Sayacılar odası bulunduğunu, ancak odanın da maliyeye kayıt yaptırıldıktan sonra kayıt yaptığını ifade eden Zorkuş, kendisine başvuran bir çırağa net bir haftalık vermek ve sigortasını yapmayı çok istediğini söyledi. “Ama maalesef zor çünkü emeğimin karşılığımı alamıyorum, bu sorunu da tek başıma çözemem” diyen Zorkuş, sayacıların örgütlenmesi gerektiği belirterek bıçağın kemiğe dayandığını söyledi.
Fiyatları sayacılar belirlesin
2 yıldır Aymakoop’ta bulunan Reşit Sağlam ise, 2 haftadır çalışmadığını söyledi. “Sorunlar çok, sorunlara dernek ya da odamız el atarsa bu iş çözülür” diyen Sağlam, fiyatları 4-5 yıldır aynı ustalar veya patronların belirlediğini söyledi. Atölye sahibi olmayan Sağlam, atölye sahibi ne kadar kazanırsa kendi haftalığının da o kadar artacağını belirterek sorunların dernek kurularak çözülebileceğini dile getirdi. Fiyatların modellere göre belirlenmesi gerektiğini ifade eden, işlerinin sezonluk olduğunu belirten Sağlam, “Bu gidişle ne maliyeye kayıt olunur ne de sigortamızı atölye sahipleri yapar. Çünkü o da sayacı işçisi olmuş. Sayacılar fiyatları beraber belirlesinler” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Cihan Ekinci
ÖNCEKİ HABER

Ege seramikte neler oluyor?

SONRAKİ HABER

"Evlerinizi terk etmeyin"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...