22 Nisan 2008 00:00

Ege seramikte neler oluyor?

Ege Seramik patronu iş yok bahanesiyle işçileri izne çıkarırken, diğer yandan ise fabrikaya yeni işçiler almaya devam ediyor

Paylaş

Ege Seramik fabrikasında işçiler çeşitli uygulamalarla mağdur edilmeye çalışılıyor. 18 Aralık’ta üretim durdurularak işçiler senelik izne gönderildi. Bu durum işçiler arasında “300 kişi çıkarılacak” söylentilerinin oluşmasına neden oldu.
Fabrikanın yöneticileri iş yok bahanesiyle ücretsiz izin uygulamasını işçilere dayatırken bir yandan da fabrikaya 40 kişi alınarak sigorta girişleri yapıldı ama bu işçiler ancak ocak ayının sonuna doğru işbaşı yaptırıldı. Yine bu süreçte sendikayla görüşen fabrika yönetimi 15 günlük ücretsiz izin uygulamak için protokol imzalamak istedi. İşçilerle toplantı yapan sendika yöneticileri ise bu protokolü imzalamadı. Kanunen ücretsiz izin uygulaması olmamasına rağmen Ege Seramik yönetimi yıllık iznini kullandırdığı işçilere yıllık izinlerin bitimine birkaç gün kala ücretsiz izinde olduğunu söyleyerek gelmemesini söyledi.
Üretim düştü bahanesi
Fabrikada birçok işçiyi ücretsiz izne yollayan yönetim, işçileri canından bezdirmiş durumda. 3 aydır süren bu durumdan bunalan kimi işçiler işi kendi rızasıyla bırakırken, yaklaşık 80 işçi de ücretsiz izinlere karşı dava açtı. Birçok işçinin yine yasalara aykırı biçimde bölüm değişikliği yapılarak yahut değişik yollardan baskılarla bezdirildiklerini söyleyen işçiler, amacın eski işçileri çıkararak ücretleri düşürmek olduğunu ifade ediyorlar. İşçilerin bölüm değişikliği yaptığı yerleri kapatması gerekirken buralara taşeron işçiler almaya başladı. Ancak dava açmalar başlayınca taşeronların hepsini çıkardı.
Fabrika yönetimi, ücretsiz izinlere ve çıkışlara sebep olarak üretimin düşmesini, stokun artmasını gösterirken yıl sonu verileri fabrika yöneticilerini yalanlıyor. Ege seramik, 2006 Aralık ayında 21 milyon metrekare üretim yaparken, 4 milyon 200 bin metre kare stok yapmış. 2007 yılında ise üretim 3 milyon metrekare artarak 24 milyon metrekare stok ise 4 milyon metrekare civarında kalmış.
Yıldırma yöntemleri
Ege Seramik ilk defa 98 yılında ücretleri geriye çekmiş, yine 3-4 ay ücretsiz izin yaptırmış. O zamanlarda da sendikacılar bu duruma ses çıkarmamıştı. Ücretsiz izinler, patron Adnan Polat tarafından “fabrika LPG ile çalışıyor, yakında doğal gaza geçeceğiz o zaman durumunuz daha iyi olacak” gibi sözlerle açıklanmıştı. Şimdi Ege Seramik yine ücretleri geriye çekmek için uğraşırken işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını vermemek için ise yıldırma yöntemlerini kullanıyor. Fırınlarda ve dekorlu üretimde çalışan ve özel kabiliyet isteyen işlerde çalışan işçiler istiflemeye, paketlemeye veriliyor. Birçok erkek işçinin bel fıtığından şikayetçi olduğu 30-60 yer karosu bölümüne kadın işçiler veriliyor.
‘Ücretsiz izin görev mi?’
Görüştüğümüz işçilerden İlker Y. izinlerden önce 16 saat zorunlu mesai yaptıklarını belirterek “1 saatte fırından çıkması gereken mallar 45 dakikada çıkarıldı. Tabii ki kalite de düştü. Stoklar arttı. Ancak bize ücretsiz izin verilmesinin nedeni bu değil. Eğer bu olsaydı, dekorlu üretime 40 yeni işçi alınmazdı” diyor. Görüştüğümüz işçilerden Adnan ve İbrahim de, Polat’ın ‘Bordroyu 700 işçinin altına düşürün yoksa daha fazla işçiye biz maaş vermeyiz’ dediklerini iddia ediyorlar. Bütün bu yaşananların açıklamasının da bu olduğunu düşünüyorlar.
İlker Y, 25/2’nin H bendinden işten çıkarılmış. Yani verilen işi yerine getirmemek. ‘Biz verilen her işi yerine getirdik. Ancak bölümlerimiz değiştirildi, ücretsiz izne gönderildik. Ücretsiz izin bir görev olarak algılanıyorsa hiç kimse bunu kabul edemez. Ev kirası veriyoruz, aile geçindiriyoruz’ diyen İlker, ‘80 arkadaş dava açtık. Ücretsiz izni, işsizlik fonundan yararlanmayacak ve tazminatsız işten çıkarılmayı hak edecek bir şey yapmadık. Mağdur durumdayız hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz’ diyor. Ege Seramik sadece dekorlu üretimde kadrolu 12 işçi bırakmış. 40 taşeron işçiyle üretimi sürdürmeye çalışırken bu işçilerin de işine son vermiş. Hisselerinin yüzde 23’ünü Bank Austria Craditanstalt’a satan Ege Seramik’te yaşanan bu uygulamaların fabrikada taşeronu yaygınlaştırmayı hedeflediği ve işçilerin örgütlülüğüne bir saldırı olduğu düşünülüyor. Bu saldırıların Çimse-İş’in ücretsiz izin protokolünü imzalamasından sonra gelmesi de dikkat çekici bulunuyor. (İzmir/ EVRENSEL)
Nedim Üçüncü
ÖNCEKİ HABER

Marketler zinciri iflasa sürüklüyor

SONRAKİ HABER

Sayacılar dernek kurmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa