22 Nisan 2008 00:00

3 ayda 2692 icra takibi

Geçim sıkıntısı nedeniyle borçlanan Karabüklü vatandaşın kapısına icra dayanmış durumda

Paylaş

Nüfusunun yüzde 60’ı emekli olan Karabük’te, geçim derdi ve ekonomik sıkıntılar diğer illere oranla daha fazla hissedilir boyutta. Karabük’te ekonominin nereye gittiğinin en iyi göstergesi ise icra dairelerinin, 2008’in ilk 3 ayında 2 bin 692 icra takibi gerçekleştirmiş olmaları. Karabük 1. ve 2. İcra Dairesi’ne gelen icra takiplerinin çoğunluğunu kredi kartı takipleri oluşturuyor. Bunu ise çek ve senet alacakları izliyor.
Ekmek, pirinç ve toplu taşıma ücretlerine gelen peş peşe zamlar, vatandaşın alım gücünü iyiden iyiye düşürdü. Öte yandan hizmet verebilmek için zam yapmalarının zorunluluk haline geldiğini belirten kuruluşlar ise zamları haklı çıkartmaya çalışıyorlar. Fırıncılar Odası una yapılan yüzde 100’lük artışın, ekmeğe zammı da gereklilik haline getirdiğini belirtirken, Esnaf Odaları ise petrole gelen zam karşısında şoförlerin daha fazla ayakta kalacak gücü kalmadığını söylediler. Ayrıca son 5 yıldır Karabük’te 10-15 kişinin bir arada çalışabileceği bir işyeri açılmış değil. İşsiz vatandaşın tek umut kapısı ise resmi kurumlarda iş alan müteahhit firmalarda çalışabilmek.
‘Ödeme çok siftah yok’
Günlerdir siftah yapamayan esnaf ise önceki dönemlerden borçla aldığı malını satamıyor ve satış yapamadığı için bu malın parasını ödemekte de güçlük çekiyor. Günlerdir siftah yapamadıklarını belirten esnaflar, diğer aylarda da çok iş olmadığını, kış döneminde iki bayram geçmesine rağmen umduklarını bulamadıklarını söylüyorlar.
Eski sezon malları ellerinde kaldığı için yeni sezon malını da satın alamadıklarını belirten esnaflar, “Çeklerimizi borçla harçla ceza almayalım diye ödemeye çalışıyoruz. Kira, Bağ-Kur ve vergilerimizi yatıramadık. Bugün hastalansam, borcum yüzümden tedavimi de yaptıramayacağım. Yıllardır beraber esnaflık yaptığım arkadaşlarım iflas etti. Kimi cezaevinde, kimi de pazarlarda çalışarak borçlarını ödemeye çalışıyor. Vatandaş da kendince haklı. Kredi kartı borçları, TOKİ ödemeleri, çocukların ihtiyaçları ve eğitim giderleri vatandaşın elini kolunu bağlamış durumda. Gidişat iyi değil anlayacağınız” şeklinde konuştular.
‘Pazarda artık her şey gramla’
Pazarcı esnafı da son gelen zamlardan sonra vatandaşın alım gücünün hepten düştüğünü söylüyor. Artık kilo değil gram ve tane hesabı alışverişlerin yapıldığını belirten pazarcı esnafı ise “Vatandaşlar nakit olmadığı için marketlerden alışverişi tercih ediyor. Nakiti olanlar da pazara geliyor. Onlar da kısıtlı imkanlar ölçüsünde, az alışveriş yapıyor. Hiçbir şeyin tadı tuzu kalmadı. Bir an önce bu krizin aşılması lazım” şeklinde konuştular. (Karabük/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Karın tokluğuna çalışıyoruz’

SONRAKİ HABER

Yeraltı suları en son çare olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...