23 Nisan 2008 00:00

KENTTENGELEN

Bu sene de 1 Mayıs’a önemli ekonomik çalkantılar ve siyasi gerilimler eşliğinde giriliyor.

Paylaş

Bu sene de 1 Mayıs’a önemli ekonomik çalkantılar ve siyasi gerilimler eşliğinde giriliyor. Bir yandan egemen güç odaklarının birbirleriyle kapışması sürerken bir yandan da emekçiler üzerindeki baskı da her geçen gün artıyor. SSGSS, esnek çalışma, sendikalsızlaştırma, Kürt ulusal sorununun çözümsüz hale getirilmesi gibi birçok yakıcı sorun emekçilerin gündeminde. İşte böylesi bir dönemde 1 Mayıs’ın her yerde “Birlik, Mücadele ve Dayanışma” günü olarak kutlanabilmesinin önemi de artıyor.
Bizler de burada bu işin önemini kavrayarak hareket etmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince; fakat önümüze birçok güçlük çıkıyor. Tokat’ın çevresindeki illerde (Sivas, Çorum, Amasya gibi) 1 Mayıs kutlamaları alanlarda rutin olarak yapılırken, Tokat gibi yoğun nüfuslu bir ilde henüz bu kırılamamıştır. Sürekli olarak geçmişte yapılan birkaç deneme anlatılır durur. Bu yüzden ilerici güçlerin önünde 1 Mayıs, aşılması gereken bir eşik haline gelmiştir.
Bu sene bu önyargının üzerine bir de Taksim tartışmaları girdi. Hangi kuruma, işçi-memur sendikasına gitsek “1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız” cevabını alıyoruz. Önceden birleşik mücadele adına: “Tokat’ta 1 Mayıs zor, kimse gelmez” söylemi, yerini Taksim tartışmasına bıraktı. Eğer söylenenler gerçekleşirse 1 Mayıs’ ta Taksim de binlerce Tokatlı olacak(!).. Elbette ki Taksim’in yeniden 1 Mayıs alanı olması için verilen mücadeleyi önemsemiyor değiliz. Ancak şu da görülmesi gereken bir gerçektir ki, bu alan tartışmaları yerelleri olumsuz etkiliyor. Eylemsizliğin, darlaşmanın ideolojisi çok tumturaklı laflarla savunuluyor. Yerellerde kurulması gereken mücadele ve birlik hattının önünde, günlerce süren bir tartışma engel olarak duruyor: “Taksim’e gidilecek mi gidilmeyecek mi?..” Halbuki yerellerdeki sendika yöneticileri, ilerici kişiler, bulundukları yerlerde birçok kişiyi alana çekebilecekken; Taksim’e yalnız gidiyorlar. Üstelik şunu da herkes çok iyi biliyor ki, Tokat’ta 1 Mayıs’ı kutlamak Taksim veya bir başka yerden daha kolay değil.
Farkına varabiliyor muyuz bilmem, bugün için çok büyük bir mücadele olan Taksim’i yeniden 1 Mayıs alanı yapma uğraşı, yarın 1 Mayıs’ın sadece belirli meydanlarda yapılan bir kutlama haline gelmesine dönüşebilir. 1 Mayıs emekçilerin olduğu her yerde kutlanmalıdır. Tüm işyerlerinde, köylerde, ilçelerde... Genel taleplerin yanında özgül taleplerde dillendirilebilmelidir. Tokat’ta yaşayan emekçilerin özgül taleplerinin en iyi dilendirileceği yer Tokat’tır. Bu yapılırken de mümkün olduğunca tüm emekçilerin birlikte hareket etmesinin önü açılmalı, bugün tam manasıyla bir hak arama günü haline getirilmeye çalışılmalıdır.
İşte bu bağlamda bizler de üzerimizdeki vazifeyi görüyor ve her yer Taksim’dir diyerek “barış, demokrasi ve güvenli bir gelecek” şiarıyla Tokat’ta 1 Mayıs çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umuyoruz ki 1 Mayıs’tan sonra, yaptığımız çalışmaların başarılı sonuçlarını Evrensel’de anlatırız.
*Emek Partisi İl Yöneticisi
Aysel Çaykara*
ÖNCEKİ HABER

İnsan mı önemli arabalar mı?

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ ta mücadele hattını genişleteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...