23 Nisan 2008 00:00

Neden 1 Mayıs?

1 MAYIS; işçilerin, dayanışma, yardımlaşma, kardeşlik ve yolsuzluğa, yoksulluğa, sömürüye, karşı seslerinin birleştiği ve en gür çıktığı gündür 1 Mayıs! 1886 yılında Amerikalı işçilerin 12 saat ve haftada 6 gün olan çalışma koşullarının, günde 8 saat ve haftada 5 gün olması için burjuvaziye (patronlara) karşı başlatmış olduğu genel grev hızla yayılmış, direniş zaferle noktalanmıştır

Paylaş

1 MAYIS; işçilerin, dayanışma, yardımlaşma, kardeşlik ve yolsuzluğa, yoksulluğa, sömürüye, karşı seslerinin birleştiği ve en gür çıktığı gündür 1 Mayıs! 1886 yılında Amerikalı işçilerin 12 saat ve haftada 6 gün olan çalışma koşullarının, günde 8 saat ve haftada 5 gün olması için burjuvaziye (patronlara) karşı başlatmış olduğu genel grev hızla yayılmış, direniş zaferle noktalanmıştır. Burjuvazinin yoğun saldırıları sonucu 4 işçi idam edilmiştir. İşte bunun içindir ki 1 Mayıs, işçilerin, dayanışmanın ve direnişin sembolüdür.
Gelelim günümüze; biz çorap işçileri olarak günde 10.5 saat, haftada 5.5 gün çalışıyoruz. Sigortamız yok, servisimiz yok, yemeklerimiz kötü, ücretlerimiz düşük, çalışma koşullarımız sağlıksız. Üstüne üstlük 4 yıldır doğru dürüst zam alamıyoruz, buna rağmen sesimizi duyurmuyor, gücümüzü birleştirmiyoruz. Oysa ki her şey elimizde, biz istersek makine döner, biz istersek kalıp soğur ama isteyemiyoruz. Neden?.. Çünkü işsiz kalmaktan korkuyoruz, çünkü yanı başımızda bizimle aynı emeği sarf eden arkadaşımıza güvenmiyoruz, birbirimize güvenmekten ve birleşmekten başka çaremiz yok, oysa ki hepimizin sorunu, hepimizin isteği aynı, o zaman hep birlikte mücadele etmeliyiz, bizi ezenlere karşı güçlerimizi birleştirmeliyiz, korkmamalıyız, çünkü korkulacak ve kaybedilecek hiçbir şeyimiz yok, zaten insanlık dışı ve kayıt dışı çalışıyoruz.
Hemen yanı başımızda (Davutpaşa) patlama oldu, 23 işçi kardeşimiz öldü, devletin gönderdiği bilirkişi heyeti, kayıt dışı ve insanlık dışı çalışıldığını doğruladı, bunun akabinde ne yapıldı; KOCAMAN BİR HİÇ. Yine kayıt dışı çalışıyoruz, yine eziliyoruz, ARTIK YETER, çorap işçileri uyanıyor, çorap işçileri güçlerinin farkına vardı, artık birleşiyoruz. NASIL MI? Bunun en güzel örneğini biz çorap işçileri olarak Hayat Televizyonu aracılığıyla sesimizi tüm çorap işçilerine duyurduk, buradan bir kez daha sesleniyoruz, gelin haklarımız için, sosyal güvence için, hakkımız olan 8 saat işgünü için köle düzenine karşı birleşelim; kendi derneğimizi kendimiz kuralım, var olan gücümüzü bir kez daha gösterelim, tıpkı 2003 yılında yaşanan, az da olsa zaferle sonuçlanan, GENEL GREV gibi…
Haydi formacılar, gün birleşme günüdür. Haydi masacılar, gün örgütlenme günüdür. HAYDİ makinacılar, gün grev günüdür. Haydi çorapçılar, gün DERNEKLEŞME günüdür.
Haydi işçiler, gün dayanışma günüdür, gün işçi ve emekçinin günüdür. Gün, ölen 23 işçi kardeşimizi hayatlarını kaybettikleri yerde anma günüdür; gün, sesimizin halaylarla birleştiği gündür ve o gün, 1 Mayıs’tır.
Tüm çorap işçilerini, 1 Mayıs’ta patlamanın olduğu yerde, saat 12.30’da anma gününe ve haklarımız için birleşmeye çağırıyoruz. Derneğimizin ilk adımını orada atıyoruz.
Bayrampaşa çorap işçileri (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Başka Davutpaşalar olmasın

SONRAKİ HABER

KENTTENGELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...