24 Nisan 2008 00:00

Dink’i tehdit eden valinin tayini durduruldu

Hrant Dink’i iki istihbaratçıyla tehdit ettiği iddia edilen İstanbul Vali Yardımcısı Güngör, yedi ay önce Çorum’a atandı ama tayini durduruldu.

Paylaş

Hrant Dink’i iki istihbaratçıyla tehdit ettiği iddia edilen İstanbul Vali Yardımcısı Güngör, yedi ay önce Çorum’a atandı ama tayini durduruldu.
Hrant Dink’i, öldürülmeden önce valilikteki makamına çağırarak istihbarattan olduğunu belirttiği iki kişi ile birlikte ‘Yazılarına dikkat et’ diye uyardığı iddia edilen İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör’ün, Rakel Dink’e ‘koruma talebi’ konusunda mektup gönderdiği ortaya çıktı. Güngör’ün, Dink cinayetinden sonra Çorum’a tayini çıktığı halde bürokraside ‘Sarf-ı Nazar’ (dikkate almamak) denen yöntemle durdurulduğu belirlendi.
İstanbul Valiliği’nden Rakel Dink’e gönderilen 4 Şubat 2008 tarihli mektupta, “Koruma Hizmetleri Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre koruma talebiniz, 21 Ocak 2008’de toplanan İl Koruma Komisyonu’nda değerlendirilmiştir. Konut koruma tedbiri ile koruma altına alınmanıza karar verilmiş, bu karar vali oluru ile kesinleşmiştir” deniyor. Mektubun altında ‘Vali adına Vali Yardımcısı Ergun Güngör’ imzası bulunuyordu.
‘O imzayla yazı göndermeyin’
Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, bu yazıya karşılık 13 Şubat 2008 tarihinde, İstanbul valisine şu dilekçeyi verdi: “Sayın Vali Muammer Güler, mektubumun ekinde gönderdiğim yazı 9 Şubat 2008 günü elime ulaştı. Her şeyden önce şunu belirteyim ki ne benim, ne de ailemin herhangi bir koruma talebi vardır. Emniyet görevlileri evime geldi ve sokağımızda duran ekibin kalmasını isteyip istemediğimizi sordu, ben de mahalleli için de iyi olduğunu düşünüp kalmasında sakınca olmadığını söyledim ve hazırlanan beyanı imzaladım. Sanırım bahsedilen talep odur. Bu, korunma talebiyse talebimi geri alıyorum. Gereğini rica ederim. Ayrıca, umarım eşime haddini bildirmeye çalışan ve onu tehdit eden yardımcınızın imzasıyla evime yazı gönderme nezaketsizliği tekrar gösterilmez. İyi çalışmalar.”
Ağustos 2007’deki Valiler Kararnamesi ile İstanbul vali yardımcılığından Çorum’a atanan Güngör’ün tayininin, Sarf-ı Nazar edildiği öğrenilirken bunu kimin istediği açıklanmadı. Güngör’ün tayininin 2007 Eylül ayında ‘bir yıl süreyle’ ertelendiği öğrenildi. Erteleme süresi yaklaşık 5 ay sonra doluyor. Güngör’ün Çorum’da mı göreve başlayacağı ya da tayinin yeniden ‘Sarf-ı Nazar’ mı edileceği bilinmiyor. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

4.5 milyon çocuk sokakta veya işyerinde

SONRAKİ HABER

Yıkıntılar arasından 23 Nisan’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...