25 Nisan 2008 00:00

Ayaklar başa itaat etmemekte ısrarlı!

Türk-İş Genel Sekreteri Türkel ve DİSK Başkanı Çelebi, 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkacaklarını bildirdiler

Paylaş

Başbakan’ın 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmak istenmesi üzerine dile getirdiği “Ayaklar başı yönetmeye kalkarsa kıyamet kopar” sözleri tartışmaları da alevlendirdi. İstanbul’da dün Türk-İş ve DİSK ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantılarıyla 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamakta kararlı olduklarını duyurdular.
Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, “Taksim üzerinden inatlaşmıyoruz, halkın talebi bu” dedi. 1 Mayıs’ın korku günü haline getirilmek istendiğini belirten Türkel, “1977 1 Mayıs’ında yaşananlar, her 1 Mayıs yaklaşırken yeniden hatırlatılıyor. Sanki Taksim’e her çıkıldığında olay çıkacakmış gibi propaganda yapılıyor. Biz 500 bin kişi ellerimizde karanfillerle geleceğiz. Talebimiz barış olacaktır” diye konuştu.
‘Devletin görevi şiddet değildir’
Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi ile yaptıkları görüşmelerde ilk olarak 1 Mayıs’ın bayram ve tatil edilmesini ve Taksim’e çıkma taleplerini ilettiklerini aktaran Türkel, olumlu yanıt aldıklarını, ancak daha sonra bundan geri dönüldüğünü kaydetti. Türkel, Cumhurbaşkanı’nın olumlu baktığı konularda hükümet üzerinde tavsiyelerde bulunmasını istediklerini söyledi.
Türk-İş, DİSK ve KESK olarak 2008 1 Mayıs’ını Taksim’de kutlayacaklarını aktaran Türkel, “Taksim olayı inatlaşma olarak görülmesin, halkın talebi olarak görülsün” dedi.
Bir gazetecinin “Olay çıkarsa bunun sorumlusu kim olacak” sorusuna Türkel şöyle yanıt verdi; “Taksim’den geri dönmeyeceğiz, çark etmemiz söz konusu değil. Devletin görevi şiddet kullanmak değildir. Bir olay çıkarsa -ki çıkmayacak- devlet bunun sorumluları hakkında dava açar. Eğer şiddet kullanılırsa da bunun sorumlusu devlet olacaktır.” Türkel, herkese açılan Taksim alanının emekçilere de açılmasını, yasakların kalkmasını istedi.
‘Başbakan işçiden özür dilesin’
Başbakan’ın “ayak takımı” açıklamasını da eleştiren Türkel, “Ayak takımı dediği işçiler ve emekçiler bu ülkenin yaratanlarıdır. Sayın Başbakan bu sözlerinden dolayı çıkıp işçilerden özür dilemelidir” dedi.
DİSK Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Süleyman Çelebi de Başbakan’ın açıklamasını protesto ettiklerini söyledi. “Anlaşılan Başbakan toplumun efendiler ve köleler şeklinde ayrıldığı bir kast sistemini istemektedir, ülkeyi bu şekilde yönetmeye çalışmaktadır” diyen Çelebi, ayak takımı denilen insanların büyük bölümünün AKP’ye oy verdiğini belirterek, “Oy aldığı insanları ayak takımı olarak niteleyen Başbakan, suçluluğun telaşı içindedir” dedi.
Türkiye siyasi hareketi tarihinde emekçilerle kavga eden hiçbir siyasi iktidarın başarılı olamadığını belirten Çelebi, Başbakan’ın işçi ve emekçilerden özür dilemesini istedi.
“Bu ülkenin ayak takımı olarak 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız” diyen Çelebi, Taksim’deki kararlılıklarından geri adım atmadıklarını kaydetti. Sendikal ayrım yapılmaksızın bütün emekçilerin Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak gördüğünü belirten Çelebi, 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmanın demokrasiye sahip çıkmak olduğunu ifade etti. Çelebi, “Çünkü Taksim’de olmak, 1977’de 1 Mayıs katliamı ile başlayan, Maraş ve Çorum ile devam eden ve bugün hâlâ devlet içindeki çetelere kadar uzanan, demokrasi dışı müdahalelere karşı demokrasiyi ve özgürlüğü savunmak demektir” diye konuştu. “Provokasyon olur” gerekçesinin artık hiçbir inandırıcılığı kalmadığını belirten Çelebi, 1 Mayıs’ta yaşanacak en ufak olumsuzluğun siyasi sorumlusunun doğrudan AKP Hükümeti olacağını, çünkü AKP’nin bu açıklamalarla ortamı gerdiğini kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)
Antalya ve Milas’ta kutlanacak
Antalya’da Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların oluşturduğu tertip komitesi, 1 Mayıs hazırlıklarını hızlandırdı. KESK Antalya Şubeler Platformu adına açıklama yapan BES Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar, 1 Mayıs’ı ruhuna uygun kutlayacaklarını kaydetti. Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Mehmet Ustaali ise işçi, memur ve halkın daha iyi bir Türkiye için taleplerini 1 Mayıs alanında haykıracağını ifade etti.
Hazırlık çalışmalarını değerlendirmek amacıyla yapılan toplantıya ise EMEP, DTP, ÖDP,TKP, Hacı Bektaşi Veli Dayanışma Derneği, Pir Sultan Abdal Dayanışma Derneği, Antalya Barış Meclisi, 78’ler Antalya Girişimi, ATO, Genç-Sen, Jeoloji Mühendisleri Odası, DHP, Halkevleri ve Sosyalist Parti Girişimi temsilcileri katıldı.
1 Mayıs Muğla’nın Milas ilçesinde de kutlanacak. KESK’e bağlı sendikaların oluşturduğu tertip komitesi, mitinge dönük hazırlıklarını sürdürüyor. Tarihinde ilk kez 1 Mayıs kutlaması yapılacak olan Milas’ta emekçiler, Salı Pazarı’nda toplanarak Atapark’a yürüyecekler. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi için imza
EMEP Malatya İl Örgütü, 1 Mayıs’ın ücretli tatil günü ilan edilmesi talebiyle imza kampanyası başlattı. Malatya Postanesi önünde açılan imza standında bir açıklama yapan EMEP Malatya İl Başkanı Necdet Bali, “1 Mayıs 135 ülkede işçi ve emekçilerin bayramı olarak kabul edilmiş ve tatil günü olarak benimsenmiştir.
12 Eylül darbesiyle gaspedilen ümekçilerin 1 Mayıs tatil hakkı iade edilmeli. 1 Mayıs ücretli tatil günü ilan edilmelidir” diye konuştu.
(Malatya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Örgütsüz işçiler sendikacıları bekliyor

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...