25 Nisan 2008 00:00

Örgütsüz işçiler sendikacıları bekliyor

Malatya’da 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 15 bin işçi özel sektörde çalışıyor.

Paylaş

Malatya’da 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 15 bin işçi özel sektörde çalışıyor. İşçi durağında servislerini bekleyen işçilere 1 Mayıs’ı sorduk. Sendikasız, esnek çalışmanın dayatıldığı işçilerin isteği, asgari ücretin yükseltilmesi. Ancak Birlik Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs’ın nereden geldiği konusunda bir fikirleri yok. Sendikalı olurlarsa 1 Mayıs’a katılabileceklerini anlatan işçiler, bunun için sendikacıların yanlarına gelmesini bekliyorlar.
Sözü işçilere bırakıyoruz:
Ali Yılmaz (Mert İplik): İşçi bayramı nereden gelmiş bilmiyorum. Katılmayacağım 1 Mayıs mitingine. İşçi çalışmaya mahkum. Ekmeği için çalışacak. Başka da bir şey yok. Çalışmak zorundayız o gün.
Mahmut Aydın (Mabi Bisküvi): Kimsenin sendikası yok ki meydanlara çıkalım. Asgari ücretle çalışıyorum. Toplansak bayram kutlasak sonra liste asılır, işten çıkarılırız. İşçilerin haklarını araması için sorunlarını iletmesi için böyle birgün var ama bizim sendikamız yok. Sendika olacak ki katılalım.
Yusuf Özaslan (Malatya İplik): İşçinin bayramı?.. Şartlarımız belli. Patronların şartları neyse onu yapıyoruz. İşçinin, asgari ücretlinin talebi yok. Özel sektörde çalışanın hiçbir hakkı yok.
Abdullah Kayahan (Gap Tekstil): İşçilerin haklarını dile getrdiği bir bayram, biz katılamıyoruz. Katılırsak işten atılırız. 1 Mayıs’ın resmileşip tatil olmasını isteriz. İşçilerin talepleri daha çok dile getirlmeli 1 Mayıs’ta.
Ramazan Özışık (Gap Tekstil): Sözde işçi bayramı. Bayramlıktan çıkarılmış. Her yerde işçi bayramı olarak kutlanıyor. Ama bizim gibi işçiler unutulmuş. Neden böyle bir gün var bilmiyorum.
İsmail Akyol (Gap Tekstil): 1 Mayıs işçilerin haklarını savunması, haklarını gündeme getirmesi, mağduriyetlerini gidermeleri için var. Bizim taleplerimizle ilgili bir ilerleme olmuyor. Bizim gibiler için emeklilik hayal olacak. Asgari ücret daha iyi olmalı. Sağlık giderleri yine öyle.
Sait Özyiğit (Mert Tekstil): Neden böyle bir gün var bilmiyorum. Tekstil çökmüş durumda. Satış olmuyor, bu da bize yansıyor. Ücretsiz izinler çok oluyor.
Niyazi Poyraz (Tekstil işçisi): Çalışıyorum ama kiraya, suya, elekiriğe, her şeye zam. Hayat şartları çok zor. 1 Mayıs dediklerinde tüylerim diken diken oluyor. Kime karşı mücadele ediyoruz? Bizim gibiler seslerini duyuramıyor. Bunu yapsak ya işten atılıyoruz ya da susturuluyoruz. Bizim sesimizin duyurulacağı birgün ama duyuramıyoruz. Çok talebim var. İşçi hakları düşünülmeli. İnsan hakları deniyor, hiçbir hak verilmiyor. Her şey Meclis’te, kağıt üstünde kalıyor. Asgari ücret artmalı. (Malatya/EVRENSEL)
Derya Karaçoban / Çağdaş Aslan
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da Sıhhiye, İzmir’de Gündoğdu Meydanı

SONRAKİ HABER

Ayaklar başa itaat etmemekte ısrarlı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...