25 Nisan 2008 00:00

Van Gölü’ne kanalizasyon suyu akıtılıyor!

Van Belediyesi Çevre Komisyonu’nun raporuna göre, şehir merkezinin kanalizasyon atıklarının yüzde 60’ı arıtılmadan Van Gölü’ne dökülüyor.

Paylaş

Van Belediyesi Çevre Komisyonu’nun raporuna göre, şehir merkezinin kanalizasyon atıklarının yüzde 60’ı arıtılmadan Van Gölü’ne dökülüyor.
Resmi bilgilere göre nüfusu 700 bin olan, resmi olmayan bilgilere göre de 1.5 milyona yaklaştığı tahmin edilen Van’da altyapı sorununun çözülmemesinin faturası Van Gölü’ne çıkarılıyor. Van ve çevre belediyelerin kanalizasyon suları arıtılmadan göle dökülüyor.
Van’ın kanalizasyon suyunun arıtılmadan doğrudan göle akması, sadece Van Gölü’nde yaşayabilen İnci Kefali’ni de riske ediyor. Kent merkezinden kanalizasyon suları arıtılmadan göle dökülürken, sahilde biriken çöp yığınları, gölün ne hale geldiğinin de göstergesi. Göle dökülen kanalizasyon suları nedeniyle çevreye kötü kokular yayılırken, İskele ile Van Kalesi arasında kalan sahil de çöp deposuna dönüştü. Van Gölü üzerindeki pet şişeler ve plastik tabakların ancak 100 yılda kaybolacağı belirtiliyor.
Belediye Çevre Komisyonu: Van Gölü kirleniyor
Belediye Çevre Komisyonu’nun hazırladığı raporda şunlar yer aldı: “Arıtma tesisi 1200 lt/sn debili atık suyu işleyecek kapasiteye göre planlandı, ancak bazı günlerde 2000 lt/sn mertebeye çıkmaktadır. Her ne kadar, tesis mekanik olarak tam kapasite ile çalışsa da arıtma tesisinin kapasitesi nedeniyle suyun bir kısmı tesise alınmamaktadır. Geri kalanı da direkt göle verilmektedir. Tesise gelen atık suyun 1500 lt/sn olduğu varsayılırsa, geri kalan 840 lt/sn atık suyun doğrudan göle verildiği ortaya çıkar. Dolayısıyla Van Gölü’nde arıtma tesisinden kaynaklanan atık suyun yüzde 100 verimli arıtılmaması ve tesisin çıkış noktasının Van Gölü olması nedeni ile kirlilik oluşmaktadır.”
Tesisin mevcut kapasiteye cevap veremediği belirtilen raporda, “Tesis yetkililerince tesise sanayi atıklarının gelmediği belirtilmiştir. Sanayi bölgesine arıtma tesisinin kurulması sağlanmalıdır” denildi.
‘Gölü kaybedeceğiz’
Van Belediyesi Çevre Komisyonu Üyesi ve Van Belediye Meclis Üyesi Sabri Abi, Van Gölü’nün ciddi bir şekilde kirlendiğine dikkat çekerek, böyle devam etmesi durumunda 25 yıl içinde gölü tamamen kaybedeceklerini söyledi. Van Belediyesi Çevre Komisyonu’nun bu konuda ciddi bir araştırma yaptığını dile getiren Abi, “Bu araştırmada 2 DTP’li ve 3 AKP’li belediye meclis encümeni Van Gölü kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı. Bu rapor daha sonra belediye meclisine sunuldu. Raporda arıtma tesisinin yeteri kadar çalışmadığı ortaya çıktı. Arıtma tesisi yüzde 60’ın üzerinde kanalizasyon suyunu arıtmadan göle bırakıyor” dedi.
Belediye Başkanı gölün temiz olduğunu iddia etmişti
Belediye Başkanı’nın, yerel basına verdiği demeçte, Orman ve Çevre Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmada Van Gölü’nün kirli olmadığı, kirlilikten kurtarıldığı ve arıtma tesisinin de tam kapasite çalıştığı yönünde bir raporları olduğunu beyan ettiğini belirten Abi, şunları söyledi: “Biz de bunun üzerine Orman ve Çevre İl Müdürlüğü’ne başvurduk. Orman ve Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri, bu raporun kendileri tarafından hazırlanmadığını, Van Belediyesi’nin bunu kendi kafasına göre yayınladığını söylediler.”
DTP’li Van Belediye Meclisi üyelerinin gölün kirliliği ve arıtma tesisiyle ilgili verdiği önergeye ve rapora cevap veren Belediye Başkanı Burhan Yenigün, arıtma tesisinin Van Gölü’nü kirletmediğini iddia etti ve Van Gölü için yeterli olduğunu savundu. (Van/DİHA)
Ercan Öksüz
ÖNCEKİ HABER

ARA SIRA

SONRAKİ HABER

ABM’ye, Alman barış örgütlerinden tam destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...