25 Nisan 2008 00:00

Halkın gıda güvencesi tehlikede

Tüketici Hakları Derneği (THD) Turhan Çakar, gıda fiyatlarındaki artışın ülkenin gıda güvencesini tehdit ettiğini belirterek, “halktan yana, yerli tarım ve gıda politikası uygulanmalıdır” dedi

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği (THD) Turhan Çakar, gıda fiyatlarındaki artışın ülkenin gıda güvencesini tehdit ettiğini belirterek, “halktan yana, yerli tarım ve gıda politikası uygulanmalıdır” dedi.
Turhan Çakar dün düzenlediği basın toplantısında, dışa bağımlı tarım politikaları ile spekülasyonlar nedeniyle en çok kullanılan temel gıda maddelerinde son aylarda yüzde 16 ile yüzde 100 arasında değişen fiyat artışları yaşandığını bildirdi. Et ürünlerinde de benzer artışların yaşanabileceğini ve gıdanın dünyanın en stratejik konularından biri haline geldiğini belirten Çakar, halkın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan gıda güvencesinin tehdit altında olduğunu söyledi.
Ülke tarımını bitiren IMF ve Dünya Bankası (DB) politikalarına son verilmesini isteyen Çakar, “piyasada yapay fiyat artışlarına neden olan spekülatörler ve karaborsacılar en ağır şekilde cezalandırılmalıdır” dedi. Köylü, çiftçi ve üreticilere destek olunarak üretimin devamlılığının ve verim artışının sağlanabileceğini kaydeden Çakar, ulusal tarım ve gıda politikaları ile gıda güvencesinin garanti edilmesi gerektiğini belirtti.
Çözüm kooperatifçilikte
Tarımda kamu girişimciliğinin ve kooperatifçiliğin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çakar, üretici ile tüketici arasındaki karaborsacıların engellenmesini ve tarım alanında faaliyet gösteren devlet kurumlarının özelleştirilmesine son verilmesini talep etti. Çakar, “Türkiye’de üretilme olanağı bulunan hiçbir tarım ürünü ithal edilmemelidir” diyerek, yerli tarım ile tohum ve gıda üretiminin halkın temel ihtiyaçları doğrultusunda planlanması gerektiğini söyledi. GDO’lu tohum ithalatından vazgeçilmesi çağrısı yapan Çakar, organik tarım alanlarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Büyük alışveriş merkezlerinin gereksiz ve sağlıksız ürünlerin tüketimini kışkırttığını dile getiren Çakar, çözümün yerli üreticilerle doğrudan bağlantılı olabilecek küçük market ve tüketim kopperatiflerini yaygınlaştırmakta olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kalıcı çözüm, halktan yana, dışa bağımlı olmayan, kamu yararı ve sosyal devlet anlayışını ön plana alan bir ekonomik politikanın benimsenmesidir. Aksi halde toplumsal huzur tehlikededir”. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRCE

SONRAKİ HABER

Çalık’a kıyak kredi amaca uygun değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...