25 Nisan 2008 00:00

Yüz binlerce emekçi grevde

İngiltere’de İşçi Partisi’nin uyguladığı politikaları protesto eden yüz binlerce emekçi greve gitti. 200 bin öğretmenin yanı sıra sahil güvenlik ve iş bulma kurumları gibi yerel yönetimlere bağlı birimlerde ve Heathrow Havalanı’nda çalışan yaklaşık 100 bin emekçi ile öğretim üyeleri dün grevdeydi. Başta Londra olmak üzere birçok merkezde yürüyüş düzenlendi

Paylaş

İngiltere’de İşçi Partisi’nin uyguladığı politikaları protesto eden yüz binlerce emekçi greve gitti. 200 bin öğretmenin yanı sıra sahil güvenlik ve iş bulma kurumları gibi yerel yönetimlere bağlı birimlerde ve Heathrow Havalanı’nda çalışan yaklaşık 100 bin emekçi ile öğretim üyeleri dün grevdeydi. Başta Londra olmak üzere birçok merkezde yürüyüş düzenlendi.
8 bin okulda ders yapılmadı
İngiltere’de öğretmenlerin dün gerçekleştirdikleri grev kapsamında belediyelere bağlı olarak eğitim veren okulların üçte birini oluşturan 8 bin okulda dün eğitim yapılmadı. Öğretmenlerin 20 yıl aradan sonra yaptıkları ilk greve Ulusal Öğretmenler Sendikası’na (NUT) bağlı yaklaşık 200 bin öğretmenin katıldığı bildirildi. Öğretmenler, bir yıl için önerilen yüzde 2.45’lik maaş zammının yetersiz olduğunu söyleyerek, yüzde 4.1 oranında zam yapılmasını istiyor. Sendika yetkilileri, dünkü grevin bir ilk olduğunu ancak, talepleri yerine getirilmezse son olmayacağını belirtti. Öğretmenlerin grevine Üniversite ve Yüksek Okul Sendikası (UCO) da katılırken Eğitim Bakanı Yardımcısı Jim Knight ise “grevin velileri kızdıracağını ve büyük rahatsızlığa yol açacağını” iddia etti.
Grev kararının kolay alınmadığını vurgulayan NUT Genel Sekreteri Christine Blower, “Yaşananlar bir yıllık bir süreç değil. Üç yıllık düşük maaş artışlarının ardından bir üç yıl daha benzer durumun yaşanacağı düşüncesi bardağı taşıran son damla oldu” diye konuştu. Grev kararının alınması öncesinde yapılan oylamada öğretmenlerin üçte ikisi greve evet demişti.
Öğretmenlerin grevi hakkında Sky News kanalına konuşan İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise grevi “öğrenciler ve veliler için üzücü bir durum” olarak değerlendirdi. Brown, hükümetin eğitim bütçesini ikiye katladığını savundu. Yerel Yönetim Birliği’nde yapılan açıklamada da 4 bin 100 okulun tamamen, 4 bin okulun da kısmen kapandığının tahmin edildiği açıklandı ki bu rakam İngiltere’deki tüm okulların üçte birine karşılık geliyor. (DIŞ HABERLER)

Suçlu biz değiliz
Velilere çocuklarını eve götürmeleri çağrısı yaparak okullarının önünden Londra merkezine doğru yürürken öğretmenler, yaşanan durumun “suçlusunun” kendileri olmadığı söyledi. NUT temsilcilerinden Keith George, okula gelen birçok öğretmeni geri göndermeyi başardıklarını belirterek “mesajımızın yerine ulaşması konusunda oldukça başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.
Keith George, “eğer veliler çocukları için iyi bir eğitim istiyorlarsa bu grevin gerekli olduğunu anlamalılar” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

BM toplantısında Gazze krizi

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...