26 Nisan 2008 00:00

İsrail ateşkes istemiyor

İsrail, Hamas’ın koşullu 6 aylık ateşkes önerisini “aldatmaca” olarak yorumlayarak reddettiğini açıkladı.

Paylaş

İsrail, Hamas’ın koşullu 6 aylık ateşkes önerisini “aldatmaca” olarak yorumlayarak reddettiğini açıkladı. İsrail Hükümet Sözcüsü David Baker, Hamas’ın yeniden toplanmak ve silahlanmak için zaman kazanmaya çalıştığını iddia ederek, “Hamas’ın İsraillilere yönelik terörist saldırılara son vermesi halinde, İsrail’in savunma eylemlerine ihtiyacı olmayacağını” söyledi. Baker, Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail hava saldırılarını ve baskınları ima ederek, “İsrail, vatandaşlarını koruma eylemine devam edecek” dedi.
İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev ise ateşkesin ancak Filistinlilerin İsrail’i hedef alan saldırılarını durdurması ve Hamas’ın “örgütlü terörizm”e son vermesi halinde mümkün olabileceğini savundu. Ancak bunun “gerçekçi” olmadığını söyleyen Regev, “Yapılan öneri fırtına öncesi sessizliğe benziyor” diye konuştu.
İsrail’in Gazze’ye uyguladığı yakıt ambargosu nedeniyle Birleşmiş Milletler yardımlarının bile durdurulduğu bir dönemde Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail’e, Gazze’de Filistinliler ile İsrail arasında 6 aylık bir ateşkes anlaşması önerilmişti. Filistin’in eski dışişleri bakanlarından Mahmud El Zahar, Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır İstihbarat Şefi Ömer Süleyman ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde 6 aylık bir ateşkesi kabul ettiğini belirterek, bu periyotta Mısır’ın ateşkesin Batı Şeria’yı da kapsaması için çalışacağını söylemişti. Zahar, ateşkesin, İsrail’in Gazze’nin kıyı şeridinde uyguladığı ablukaya son vermesini içermesi gerektiğini de bildirmişti.
Hamas’ın ateşkes önerisinde, Gazze’ye geçiş yollarının açılması ve İsrail’in askeri operasyonlarına son vermesi halinde roket saldırılarına son verileceği açıklanmıştı.
Öte yandan, Batı Şeria’nın Tulkarim kenti yakınlarındaki sanayi bölgesinde iki İsrailli bekçinin öldürülmesinden sonra İsrail askerlerinin zırhlı araçlarla kentin güneyindeki Artah bölgesine girdiği bildirildi. İsrailli bekçileri silahla vuran kişinin Tulkarim’e kaçtığı ifade edilirken, Filistinli görgü tanıklarına göre olaydan sonra onlarca İsrail askeri Tulkarim’in güneyine girdi. Askerlerin sokağa çıkma yasağı koydukları, ev ev arama yaptıkları, askeri kontrol noktaları oluşturarak Filistinlileri ve otobüsleri kontrolden geçirdikleri belirtildi. İsrail, bekçileri öldürenin, İslami Cihad üyesi olduğunu savundu, ancak saldırıyı üstlenen olmadı. (DIŞ HABERLER)

Bush hâlâ iyimser

ABD Başkanı George W. Bush ise görev süresi dolmadan Filistin devletinin kurulacağı konusunda iyimser olduğunu bildirdi. Filistin lideri Mahmud Abbas ile Beyaz Saray’da görüşen Bush, Filistin devletinin kurulması için çalışmaya istekli liderlerinin olmasının, İsrail ve Filistin halkının çıkarına olduğuna inandığını kaydetti.
Yeni devletin tanımlanmasını başaracaklarından emin olduğunu ifade eden Bush, “Bunun için çok sıkı çalışmak gerektiğinden de eminim” diye konuştu.
Abbas da Filistinli liderlerin barış anlaşmasına varılması için her şeyi yaptıklarını belirterek, barış anlaşmasının Filistin halkı ve İsrail için tatmin edici olması gerektiğini vurguladı. Barış yolunun çiçeklerle bezeli olduğunu söyleyemeyeceğini kaydeden Abbas, barış yolunun engellerle dolu olduğunu, ancak bu engelleri ortadan kaldırmak için beraberce çok sıkı çalışacaklarını ve barışa ulaşacaklarını sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Halk reddetti vekiller kabul ediyor

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...