28 Nisan 2008 00:00

Özelleştirme Elazığ üzümünü bitiriyor

TEKEL’in içki bölümünün 2004 yılında özelleştirilmesinin ardından zor durumda kalan Elazığlı üzüm üreticileri zor günler geçiriyor.

Paylaş

TEKEL’in içki bölümünün 2004 yılında özelleştirilmesinin ardından zor durumda kalan Elazığlı üzüm üreticileri zor günler geçiriyor. 5 yıl önce üzümün kilosunu 1 YTL’den satan üreticiler, geçen yıl ürünlerinin kilosunu ancak 25 YKr’den satabildiler. Üzüm Üreticileri Birliği adı altında örgütlenmeye başlayan üzüm üreticileri, yaşadıkları zorlukları aşabilmek için devletten destek bekliyor.
Derneğin kuruluşuna önderlik eden Yardımcı Doçent Doktor Hüsamettin Kaya, Elazığ’da 2 bin yıllık geçmişi olan üzüm üreticiliğinin uygulanan yanlış politikalar nedeni ile zor günler geçirdiğini ifade etti. 1940 yılında TEKEL içki fabrikasının kurulduğu ilde, üreticilerin 2004 yılında yaşanan özelleştirmeye kadar sorun yaşamadığını anlatan Kaya, üreticinin son 4 yıldır çok zor durumda kaldığını ifade etti. Elazığ’da Doluca, Kavaklıdere gibi 11 içki şirketinin faaliyet yürüttüğünü belirten Kaya, “Bundan 5 yıl önce üzümün kilosu 1 YTL iken 2007 hasadında ortalama 25 YKr’ye düştü. Ürünler bağlarda kaldı” diye konuştu. Sorunların büyümesi üzerine eylemler yaptıklarını, ardından da dernek kurmaya karar verdiklerini anlatan Kaya, devletin kendilerine destek olması halinde sorunların rahatlıkla aşılabileceğini ifade etti. Dernek olarak üreticilerle birlikte ‘Üzüm Suyu Üretim Tesisi’ kurmak istediklerini dile getiren Kaya, bunun için devlet desteği gerektiğini, ayrıca Elazığlı iş adamlarıyla da görüşerek destek istediklerini anlattı.
Hıdır Türk adlı üzüm üreticisi, geçen yıl Doluca firmasının köylerine geldiğini ve temsilcilik açtığını anlattı. “İlk önce kilosunu 80 kuruştan alacaklarını söylediler. İlk üzümü benden aldılar ama pazarlığı 70 kuruştan yaptılar. Onlar böyle yaparken biz hiçbir tepki göstermemiştik. Başka köylülerden giderek alış fiyatını düşürerek 25 kuruşa kadar indirdiler” diye yaşadıklarını anlatan Türk, köylerinde 200 ton üzümün bağlarda çürümeye terk edildiğini ifade etti. “3 ay sonra paramızı almaya gittiğimizde kesilen faturalarda üzüm kilo başına herhangi bir fiyat belirtilmemişti” diyen Türk, bunun ardından Üzüm Üreticileri Birliği’ne üye olduğunu ifade etti.
Yaşadıkları sorunların özelleştirmenin ardından başladığını anlatan Mehmet Dilek adlı üretici ise sadece firmaların değil ortaya çıkan üzüm simsarlarının da kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi. Özelleştirme sırasında hiçbir şey yapmadıklarını belirten Dilek, şimdi bunun sonuçlarını yaşadıklarını dile getirdi. Sorunların çözümü için devletten destek beklediklerini belirten Dilek, aksi takdirde Elazığ’da üzüm üretiminin sona ereceğini ifade etti. (Elazığ/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

YAŞADIKÇA

SONRAKİ HABER

Pirinç krizi sadece başlangıç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...