29 Nisan 2008 00:00

ABAKÜS

“Tüm insanlık için Linux” sloganıyla ortaya çıkan Ubuntu’nun ‘Hardy Heron’ (dayanıklı balıkçıl) kod adlı 8.04 sürümü yayınlandı. Tıpkı diğer sürümlerinde de olduğu gibi Hardy Heron da üç yıllık yazılım güncelleme garantisi ile geliyor.

Paylaş

“Tüm insanlık için Linux” sloganıyla ortaya çıkan Ubuntu’nun ‘Hardy Heron’ (dayanıklı balıkçıl) kod adlı 8.04 sürümü yayınlandı. Tıpkı diğer sürümlerinde de olduğu gibi Hardy Heron da üç yıllık yazılım güncelleme garantisi ile geliyor.
Hardy Heron’un en ilgi çekici özelliği Wubi adlı kurulum yardımcısı. Wubi tamamen amatör kullanıcıları düşünerek tasarlanmış bir program. Wubi’yi kullanarak tıpkı herhangi bir windows programını kurarmış gibi windows ortamından Hardy Heron’u kurabilirsiniz. Wubi ile yapılan kurulumlarda yaptığınız kurulumlarda disk bölümleme meselesini dert etmenize gerek kalmıyor. Ayrıca istediğiniz zaman ‘Program Ekle/Kaldır’ menüsünü kullanarak Hardy Heron’u kolayca sisteminizden kaldırabilirsiniz. Wubi ile Kurulum yaptıktan sonra tek yapmanız gereken bilgisayarınızın açılışına yüklenen menüden o an açmak istediğiniz işletim sistemini seçmek.
Elbette Wubi’nin dezavantajları da var. Kurulum şekli nedeniyle dosyalar sanal sürücülere yerleştiriliyor. Bu da disk erişim, dosya okuma ve yazma hızlarında düşüşlere neden oluyor. Eğer Hardy Heron’u uzun süreli kullanım için düşünüyorsanız Wubi kullanmadan standart kurulum prosedürleriyle kurmanızı öneririm.
Sıradan bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceği hemen hemen her program Hardy Heron’da yüklü olarak geliyor: Firefox 3 Beta 5, GIMP, OpenOffice.org 2.4, Rhytmbox, Totem, Transmission sizi bekleyen programlardan sadece bir kaçı.
Eğer orta düzeyin üzerinde bir ekran kartına sahipseniz, üç boyutlu efektleri ile Vistanın görsel makyajını gölgede bırakan Compiz Pencere Yöneticisi ve Compiz-Fussion eklentileri de Hardy Heron’da sizi bekliyor.
Hardy Heron 2.6.24-3 Linux çekirdeğini kullanıyor. Güncel sayılabilecek (son kararlı çekirdek versiyonu : 2.6.25)bu çekirdek pek çok donanımı sizden herhangi bir sürücü dosyası vb. istemeden kolayca tanıyor ve erişilebilir hale getiriyor.
Hardy Heron ve Wubi ile Ubuntu ekibi ‘Tüm İnsanlık İçin Linux’ sloganı ile çizdikleri hedeflerine bir adım daha yaklaştı. Linux ile ilk kez tanışacaklar için kolay kurulum ve kolay kullanım bir arada.
shipit.ubuntu.com adresinde dolduracağınız kısa bir formla Hardy Heron kurulum disklerinin adresinize ücretsiz olarak gönderilmesini isteyebilirsiniz. Ancak talep ettiğiniz kurulum disklerinin gelmesi on haftayı bulabilir. Bu nedenle eğer ADSL bağlantınız varsa www.ubuntu.com adresine girip Hardy Heron’un disk imajlarını bilgisayarınıza indirin, deneyin, kullanın...

500.000 GB flash disk

Glasgow üniversitesinde yürütülen çalışmalar sayesinde yeni bir veri depolama teknolojisi geliştirildi. Bilim adamları bu yeni teknoloji ile bir flash diskin kapasitesini 150.000 kat artırabileceklerine inanıyorlar.
Yapılan çalışmalar sırasında 42 santimetre karelik bir yongaya 500.000 GB veri kaydedildi. Birbirlerine 0,32 nanometre uzaklıkta iki molekül kümesinden oluşan minik devre elemanları bu kadar büyük depolama kapasitelerini mümkün kılıyor. Altın veya karbon üzerine işlenebilen bu devre elemanları alt tabaka olarak silisyuma ihtiyaç duymuyorlar.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Ercan Saatçi’den kaçmadı!

SONRAKİ HABER

Kübalı çocuklar şarkılarıyla büyüledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...