29 Nisan 2008 00:00

‘Fabrikam burada neden Taksim’e gideyim’

1 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden biri olan Kocaeli’nde; geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sendikalar ve emek örgütleri Kocaeli’nde kutlama yapmayarak Taksim’de gerçekleştirilecek merkezi kutlamaya katılma kararı aldılar.

Paylaş

1 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden biri olan Kocaeli’nde; geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sendikalar ve emek örgütleri Kocaeli’nde kutlama yapmayarak Taksim’de gerçekleştirilecek merkezi kutlamaya katılma kararı aldılar. İki yıldır sendika ve emek örgütlerinin Kocaeli’nde kutlama yapmamasını eleştiren Pirelli işçileri gerek lastik işkolunda gerekse de genel hizmetler işkolunda süren toplusözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu hatırlatarak 1 Mayıs’ta Kocaeli’nde alanlara çıkılması gerektiğini dile getirdiler.
İşten atılma kaygısı ile ismini vermek istemeyen bir Pirelli işçisi geçen yıl da DİSK’in 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararı aldığını hatırlatarak “Bu yıl da Taksim’e gitme kararı alınmış. Sorarım kaç tane Pirelli işçisi gidecek Taksim’e. Geçen yıl kimse gidemedi. Arkadaşlarımız yarı yoldan geri döndüler. İki yıldır 1 Mayıs burada kutlanmıyor. Bence bu karar doğru değil, burada kutlansa bir sürü işçi katılır” dedi. Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayarak uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu belirten Pirelli işçisi “Anlaşma sağlanamazsa grev kararı alınacak. Sözleşme tıkanmış. İşyerlerinde mesaiye kalmama eylemi başlatmışsın. 1 Mayıs işçiyi eyleme katmak için bir şans. Çıkacaksın patronlara haklarını korumakta kararlı olduğunu göstereceksin. Sen ne karar almışsın Taksim’e gitme. Benim fabrikam burada iken ben niye Taksim’e gideyim” diye konuştu.
‘İş bırakarak kutlamalıyız’
Geçen dönem olduğu gibi bu dönem de işverenlerin kazanılmış haklarını masaya yatırdığını söyleyen başka bir lastik işçisi, “Patronlar yeni işe girenin ücretini kendilerinin belirlemesinde diretiyor. Kademeli geçerse bu işçi biter. En büyük talep bence bu. Bir de Pirelli işçisi için olmazsa olmaz 6’ya 2. Dinlenemiyoruz. İstirahat edemiyoruz. Sağlığımızın yerinde olmasını ve haklarımızın gitmemesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Fabrikada 1 Mayıs’a dair çalışma yapılmamasından yakınan başka bir işçi de “En az bir ay önceden işçiyi hazırlayacaksın. Memlekette ne oluyor? Hükümet hangi yasaları çıkarmaya çalışıyor? Sözleşme ne durumda? Temsilciler her gün işçiye bunları anlatacak. O zaman işçi katılır 1 Mayıs’a. Şimdi Taksim’e gidilecek diye herkes rahat. Kim gidecek Taksim’e üç-beş işçi ve yöneticiler. Böyle 1 Mayıs hazırlığı olmaz” dedi.
SSGSS Yasası’na da değinen Pirelli işçisi, “Emeklilik yaşı 65’e çıkarılmış. Biz buna karşı çıkıyoruz. 14 Mart’ta ve 1 Nisan’da iş bırakma eylemi oldu Pirelli’de. Bence 1 Mayıs’ta da öyle olmalı. Sosyal güvenlik yasasına karşı nasıl iş bıraktıysak 1 Mayıs’ta da yapabiliriz. Böyle kutlayabiliriz bayramımızı. Sendika bu kararı alsa işçi uyar” şeklinde konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

Her yerde kutlanmalı

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü Kocaeli Sendikalar Birliği’nin Taksim çağrısının ardından 1 Mayıs’ta yerelleri güçlendirmenin çok önemli olduğunu, bu nedenle de İzmit’te olacağını açıkladı. EMEP, önceki gün Körfez ilçesinde “1 Mayıs’a Doğru” etkinliği düzenledi.
Düzenlenen etkinlik, Grup Yolcu’nun türküleri ve halaylarla başladı. Etkinlikte bir konuşma yapan Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir, “Bugün ülkemizde Kürt sorunu gibi çözüm bekleyen bir sorun duruyorsa, sağlık hakkımız gasp edilmeye çalışılıyorsa bunlara dur demenin zamanıdır. 1 Mayıs’ta barış, kardeşlik ve güvenli gelecek talebimizi haykırmak için saat 17.30’da Belediye İş Hanı önünde olacağız, tüm halkımızı taleplerini haykırmak için 1 Mayıs alanına çağıyoruz” şeklinde devam etti. Kizir’in ardından söz alan Kocaeli Serbest Bölgesi’nde çalışan tersane işçisi Hayri Algül, iş koşullarının durmadan kötüleştiğini, güvencesiz çalışma koşulları altında her gün ölümle burun buruna geldiklerini belirterek “Dün Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlerin burada yaşanmaması sadece bir tesadüftür. Bizler her gün ölüm korkusuyla çalışmak istemiyoruz. İşte güvenli iş koşulları, eşit işe eşit ücret taleplerimizi haykırmak için 1 Mayıs’ta alanlarda olmalıyız” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan mahalle sakinlerinden Şemse Ülgen de insanların alım gücünün iyice düştüğünü belirterek, “Sayın Başbakan marketlere gittim her yer pirinç ve makarna dedi. Peki, sayın Başbakanın 1 kilo pirincin kilosu kaçadır haberi var mı? Her yer dolu biz onları alabiliyor muyuz? Artık bize bir çözüm getirsinler. Fakirlikten bıktık. Kiramızı ödeyemiyoruz” şeklinde konuştu.
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

Sendikacılar Ankaralıları 1 Mayıs’a çağırdı

SONRAKİ HABER

Aliağa’da 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...