29 Nisan 2008 00:00

GÜNCEL

İstanbul Valisi Güler’ in 1 Mayıs ile ilgili yaptığı açıklama yeni bir hukuksuzluk örneği. Vali Güler, Anayasal bir hak olan gösteri ve toplantı hakkını engellemeye çalışıyor. “1 Mayıs günü Taksim’e çıkanları engelleyeceğiz” ve “Terör örgütleri provokasyona hazırlanıyor” diyerek, 1 Mayıs gösterilerine katılacak insanları korkutmayı amaçlıyor

Paylaş

İstanbul Valisi Güler’ in 1 Mayıs ile ilgili yaptığı açıklama yeni bir hukuksuzluk örneği. Vali Güler, Anayasal bir hak olan gösteri ve toplantı hakkını engellemeye çalışıyor. “1 Mayıs günü Taksim’e çıkanları engelleyeceğiz” ve “Terör örgütleri provokasyona hazırlanıyor” diyerek, 1 Mayıs gösterilerine katılacak insanları korkutmayı amaçlıyor. Yıllardır gerici iktidarların uyguladığı, korkutma, tedirgin etme taktiğini yeniden gündeme sokuyor. Valiye göre, miting başka bir alanda yapılsa provokasyon olmayacak, ama Taksim’de yapılırsa olacak. Başka alanda “teröristler” provokasyon yapmayıp, Taksim’ de yapacak demek, muhtemel provokasyonun bu iddiayı ortaya atanlar tarafından gerçekleştirileceği anlamına gelir.
Vali’nin açıklaması aslında AKP Hükümeti’nin tutumunun deklare edilmesidir.
AKP Hükümeti’nin ve Vali Güler’in Taksim meydanı ile söylediği her şey gerçek dışıdır ve hukuka aykırıdır.
Güler, İstanbul’da gösteri alanları Beykoz Çayırı, Zeytinburnu ve Kadıköy’dür diyor. Oysa, Kadıköy de gösteri alanı kabul edilmiyordu Valilik tarafından. Önceleri sadece Zeytinburnu ve Beykoz Çayırı deniyordu.
Esasen, Valiliğin gösteri alanı belirlemesi Anayasal bir hakkın yetkisiz makamlar tarafından, yasaya aykırı olarak kısıtlanmasıdır. Miting ve gösteri hakkının özü, bu hakkın şehrin en merkezi yerinde kullanılmasında saklıdır. Dağın başında gösteri yapmak, bu hakkın amacına uygun değildir. Vali ve Başbakan da televizyon seyrediyordur herhalde. ABD’ de Beyaz Saray önünde, İngiltere’ de Başbakanlık binası önünde, Rusya’ da Kızıl Meydan’da, Fransa’da Champs Elise’ de yapılan gösterileri mutlaka görmüşlerdir.
Taksim Meydanı bir gösteri alanıdır. Bu alanda burada tek tek sayamayacağımız kadar toplantı ve gösteri yapılmıştır. Yılbaşı kutlamaları, Polis Günü kutlamaları, futbol taraftarlarının kutlamaları, konserler vs. vs.
Bu gösterilerde hiçbir güvenlik sorunu yaşanmamıştır. Taksim’de yapılan bir mitingin trafiği aksatmasından da söz edilemez. Bu açıdan Kadıköy’den dahi elverişlidir. Çünkü, buradan geçen bütün yolların alternatifleri vardır. Ve yukarıda sözünü ettiğimiz gösteriler sırasında trafik sorunu yaşanmamıştır.
Birkaç sene önce, DİSK Vatan Caddesi’ni bir miting için istemişti. Valilik bu talebi de orası gösteri alanı değil diye reddetti. Bütün 30 Ağustos törenleri bu caddede yapıldığı halde.
Valilik (Ve tabii ki Hükümet) aslında bu alanlarda gösteri ve miting yapmayı emekçilerin örgütlerine yasaklıyor. Yapılan işçi ve emekçi düşmanlığıdır. Yüz binlerce emekçinin bu alanı doldurmasından korkmaktadırlar ve engellemek istedikleri budur.
Kamil Tekin Sürek
ÖNCEKİ HABER

Halk pazardan eli boş dönüyor

SONRAKİ HABER

Demokraside çareler tükenmez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...