29 Nisan 2008 00:00

Halk pazardan eli boş dönüyor

AKP Hükümeti yaptığı zamlarla insanların yaşam koşullarını zorlamaya devam ediyor. Elektriğe, suya doğal gaza, ekmeğe, benzine derken yeni zamlar kapıda

Paylaş

AKP Hükümeti yaptığı zamlarla insanların yaşam koşullarını zorlamaya devam ediyor. Elektriğe, suya doğal gaza, ekmeğe, benzine derken yeni zamlar kapıda. Buna karşın Başbakanın yaptığı ‘pirinç yoksa bulgur yiyin’ türünden açıklamaları eklenince belini bir türlü doğrultamayan vatandaş artık “yeter” dedi. Kocaeli’nin Derince ilçesine bağlı Yenikent mahallesinde zamları ve Başbakanın açıklamalarından yaka silkeleyen vatandaşlar, Pazar alış verişinden elleri boş dönüyorlar.
Ekmek, soğana muhtacız
Pazarın başında Ayşe teyze ile karşılaşıyoruz. Zamların alım gücünü düşürdüğünü belirterek “Ben emekliyim, zaten aldığım maaş 450 YTL. Bu parayla geçinmeye çalışıyorum. Her şey çok pahalı. Domates alayım dedim alamadan gidiyorum. Ne yapalım. Ben AKP’ye oy verdim, o zaman zam yoktu. Oylarımızı aldı zamlara başladı. Şimdi, yapılan zamlarla ekmek, soğana muhtaç olacağız neredeyse” dedi.
Pazar esnafı Kıyasettin Tilaver söze giriyor. Satış yapamamaktan yakınan Tilaver, “Her şey pahalı, vatandaş alamıyor vatandaş almayınca biz de aç kalıyoruz. Geçen sene bu zamanlar domates 50 kuruştu. Bu sene 2.5 lira. Vatandaş utana sıkıla yarım kilo istiyor. Bazen 250 gram isteyenler bile oluyor. Ben AKP’ye oy vermedim, ama eğer vermiş olsaydım vicdan azabı çekerdim” diyor. Yine pazar esnaflarından olan Ercan Çevik, kriz içinde olduklarını söyledi.
Hesap sandıkta
Yine elinde listeyle alış- veriş yapmaya çalışan Turgay Erdoğdu da “vatandaşına ayak diyen bir Başbakanı ben tanımıyorum. Eşim liste verdi ama kara kara düşünüyorum, hangisinden kıssam diye. Ama bunun cevabını insanlar sandıkta verecek ben buna inanıyorum” şeklinde konuştu.
Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan Şevket Sebat kahvehaneye davet ediyor bizi
‘gelin bir çay içelim öyle konuşuruz’ diyor. Kahvehaneye giriyoruz çaylar gelmeden Turgay amca başlıyor anlatmaya; “AKP’ye verdim oyumu, o dönem zaten herkeste öyle yaptı. Güvendik. Başbakan emekliye 10YTL zam verdi. Ben diyorum ki o 10 YTL’yi almayayım üstüne bir 10 YTL de ben vereyim Başbakan da bir daha zam lafı almasın ağzına. Kirayı neyle verelim, elektriği suyu neyle. yazık bize açlıktan ölelim mi” diye sordu.
Yan masada oturan Hasan Aykut da söze giriyor “Ben de çocuk okutuyorum, benim kendi evim var ama kızıma her ay sadece 350 YTL kira yoluyorum. Diğer masrafları da saymıyorum. Ben emekli maaşıyla nasıl geçineyim. Ek iş yapıyordum. Kolumu kırdım şimdi onu da yapamıyorum. Ne yapalım açlıkta ölün diyor Başbakanımız bize.” şeklinde konuştu.
Meltem Akyol
ÖNCEKİ HABER

Radyoloji çalışanları risk altında

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...